Gastro Junior a České ručičky.
08. 04. 2010 | Foto: Igor Zehl
Soutěž GASTRO JUNIOR každoročně vyhlašuje Asociace kuchařů a
cukrářů ČR spolu
s generálním partnerem firmou Nowaco ČR pro obor kuchař a cukrář, pro
obor číšník ji vyhlašuje Asociace číšníků ČR. Obě asociace jsou
také odbornými garanty a jejich členové jsou páteří hodnotitelských
komisí. Odborní komisaři vybrali v regionálních kolech, která se konala
v Pardubicích a ve Frenštátu pod Radhoštěm, pro každý obor
po třiceti finalistech z celé České republiky. Hostující skupinou byli
soutěžící
ze Slovenské republiky a Polska. Již samotný úvod ve středu 3. března
v pavilonu G2 naznačil, že akce je velmi dobře připravena. Slavnostní
znělka soutěže dodala zahájení noblesní charakter a jednotlivá
vystoupení úvodních řečníků předznamenala odbornost
a profesionalitu třídenního klání, ale i přátelskou atmosféru a
motivační charakter akce.
Za všechny v úvodu vystupující zmiňme Jindřicha Žydka, viceprezidenta
Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Kamila Trávníčka, technického
náměstka generálního ředitele a.s. Veletrhy Brno a předsedy tří
hodnotitelských komisí, kterými byli za obor kuchař Vladimír Picka, za obor
cukrář Pavlína Berzsiová a za obor číšník Jaroslav Morávek.
O propojení GASTRO JUNIOR s praxí svědčí i fakt, že někteří bývalí
úspěšní soutěžící
se stávají časem uznávanými členy hodnotitelských komisí. V letošním
roce jsme takto zaznamenali účast pana Ladislava Douši a pana Marka Svobody,
manažera společnosti Nowaco Czech republic, s.r.o. Slavnostní zahájení
moderovala stejně jako vyhlášení výsledků paní Eva Bílá
z pořádající školy, která mohla v pátek 5. března v hotelu Holiday
Inn přečíst zaplněnému a nedočkavému sálu celkové výsledky takto: za
výkon v oboru kuchař 1. místo – Romana Hermanová, SPV hotelu
InterContinental Praha, 2. místo – Petr Glaser, SŠ gastronomie a služeb
Liberec, 3. místo – Tomáš Honetschläger, SŠ gastronomická a hotelová
Praha 4. Za výkon v oboru cukrář 1. místo – Eliška Balogová, HŠ
Bukaschool Most, 2. místo – Sabina Dvořáková, SPV hotelu
InterContinental Praha,
3. místo – Karolína Papírníková, SOU gastronomie Praha 10. Za znalosti
a dovednosti v oboru číšník – servírka 1. místo – Jakub Haluza,
SŠ potravinářská a služeb Brno,
2. místo – Zdeněk Černotík, SŠSS Ostrava-Hrabůvka, 3. místo –
Zuzana Matušková, SŠ hotelnictví a gastronomie Frenštát pod Radhoštěm.
Význam GASTRO JUNIOR zmínili
při závěrečném ceremoniálu také paní Věra Menšíková, projektová
ředitelka mezinárodních potravinářských veletrhů a prezident akce,
ředitel Střední školy potravinářské a služeb Brno, Charbulova
106 Ladislav Černý, který ještě připomenul,
že jednotliví vítězové Romana Hermanová, Eliška Balogová a Jakub Haluza
převezmou v pondělí 21. června v brněnském divadle Reduta zlatou
plaketu ČESKÉ RUČIČKY.