Zprávy


Pozvánka na koncert Petry Havelkové

V úterý 18. dubna v 15.00 hodin přednese v Galerii Žlutý kopec (2. patro nové budovy MOÚ) společně s korepetitorem profesorem Janem Kovářem, klavíristou, koncert č. 2 d moll, op. 22 Henryka Wieniawského, a to tři věty: Allegro moderato, Romance. Andante non troppo a Finale. Allegro noc fuoco (alla zingara) ? Allegro moderato.

H. Wieniawski (1835 ? 1880) byl jako zázračné dítě již v osmi letech přijat na pařížskou konzervatoř. Studium ukončil o čtyři roky později se zlatou medailí a již 30.ledna 1848 stanul jako hotový umělec před pařížským obecenstvem doprovázený na klavír svým o dva roky mladším bratrem Josefem. V roce 1860 se usadil v Petrohradě a během následujících dvanácti let tam položil jako profesor tehdy založené konzervatoře základy ruské houslové školy. Po roce 1872 koncertoval v Evropě i v Americe jako největší z první generace houslistů po Paganinim. Wieniawského skladatelský odkaz není příliš velký, ale houslový koncert č.2 d moll op. 22 je stále živou součástí virtuózního houslového koncertního repertoáru. Autor na něm pracoval 14 let (1856 – 70) v době, kdy byl na vrcholu svých tvůrčích sil. Třemi větami koncert respektuje klasickou tradici, ale je naplněn výsostně romantickou hudbou, ušlechtile plynulou a melodicky vroucí.

Petra Havelková hraje na housle od svých 6 let. Po základní škole byla přijata na Konzervatoř Brno, kde se hře na housle věnuje pod vedením profesora Pavla Kyncla. Její vystoupení v Galerii Žlutý kopec je generálkou na absolventský koncert. Profesor Jan Kovář vystudoval Konzervatoř Brno a JAMU a v současné době vyučuje a korepetuje na brněnské Konzervatoři.