Zprávy


Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno jsou favoritky.

Svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského chtějí titul získat v nejmenším počtu tří utkání. Druhý zápas je na programu v úterý 18. dubna v Praze a třetí v pondělí 24. dubna opět v Brně. K sebevědomí opravňuje brněnské basketbalistky nejen letošní vítězství v Evropské lize, ale také jejich bilance v nejvyšší domácí ligové soutěži, kde už ve 237 zápasech po sobě neprohrály. Jejich poslední skalp získaly basketbalistky USK Praha v hale na Folimance 7. února 1998 po výsledku 86:71.

Trenér basketbalistek Brna Jan Bobrovský přiznává, že po vítězství ve Final Four už jeho svěřenkyně v závěru sezony hledají na ligové finále obtížně motivaci. „Projevuje se to na trénincích, které jsou už uvolněné a nemají nejvyšší intenzitu. Naším výkonnostním vrcholem byl turnaj Final Four. Věřím ale, že hráčky pochopí situaci a ve finále opět zapnou naplno,“ řekl trenér Bobrovský, který bude postrádat Večeřovou, jež je po druhé operaci kolena a Američanku Salesovou, která už odcestovala domů. Příležitost ke hře dostanou i mladé hráčky Hejdová a Giacintová. „USK Praha má určitě kvalitní tým. Rozhodně finále nemůžeme podcenit, i když bude soupeřkám chybět Američanka Buresová a reprezentantka Pavlíčková se po operaci menisku teprve rozehrává,“ dodal Bobrovský.

Basketbalistky USK Praha nejdou do finále s přehnaným optimismem. „Na našem výkonu se musí zákonitě projevit neúčast klíčových hráček Burseové a Brazilky Castrové, která už odcestovala domů. Pavlíčková se po zranění teprve vrací do herního rytmu. Na tyto hráčky jsme spoléhali a chtěli jsme je mít ve finále v plné výkonnosti. Při současné síle Brna je jednoznačné, kdo je v sérii favoritem. Do finále ale nejdeme se svěšenou hlavou, budeme se snažit odehrát co nejlepší sérii,“ poznamenal trenér Blažek na klubovém internetovém serveru.

V letošní sezoně se oba týmy střetly čtyřikrát a všechny zápasy hladce vyhrály Brňanky. I když poslední souboj na Folimance byl dlouho vyrovnaný, v poločase byle ještě stav nerozhodný 41:41 a o výsledku se rozhodlo až po změně stran.

Ve finále se oba soupeři střetnou už poosmé. Pouze před jedenácti lety prohrály Brňanky sérii 2:3, od další sezony už ve finále svěřenkyně trenéra Bobrovského neklopýtly.

Jiří Pošvář