Zprávy


Beachvolejbalový svět má rekordní zájem o start na turnaji v Brně

Na 2006 Orco FIVB Challenger se přihlásilo už 81 párů z 25 zemí ? jedenáct z ČR

Zájem o mezinárodní beachvolejbalový turnaj 2006 Orco FIVB Challenger, který se uskuteční ve dnech 23.-28. května v Brně na Sokolském koupališti, předčil veškerá očekávání. V těchto dnech už organizátoři registrují 81 závazných přihlášek z pětadvaceti zemí – v hlavní soutěži přitom může startovat jen čtyřiadvacet dvojic.

?Jsou to samozřejmě příjemné starosti, které jen potvrzují předpoklady, že v Brně bude k vidění jeden z vůbec největších a nejlépe obsazených turnajů, jaké se dosud u nás konaly. Ve světě je hlad po podobných akcích, navíc úroveň plážového volejbalu v České republice neustále stoupá a hráče lákají i vysoké prize money převyšující 750 000 korun,? shrnuje důvody rekordní účasti Jiří Bis, ředitel pořadatelské společnosti USP (United Sport Partners).

Do hlavní soutěže může nastoupit čtyřiadvacet párů podle aktuálního pořadí ve světovém žebříčku a také na základě kvalifikace. Ta se však vypisuje jen pro dvaatřicet dvojic, takže se ještě před jejím začátkem budou muset odehrát národní kvalifikace, které zredukují pole účastníků.

?Z jedné země mohou do kvalifikace postoupit pouze čtyři týmy. Výjimku představuje pouze ta pořadatelská, která nasazuje o dva více. Je tedy víc než pravděpodobné, že o postup se budou svádět těžké bitvy už v ´národních rozstřelech´, což kvalitě turnaje nepochybně prospěje a diváci uvidí od počátku dramatické zápasy,? předpovídá místopředseda Českého volejbalového svazu Josef Beneš a aktivní účastník turnaje.

Národní kvalifikaci budou muset absolvovat například páry z Kanady, Lotyšska, Německa či Ruska a stejně tak i jedenáct přihlášených dvojic z České republiky! Na kurtech u Brněnské přehrady totiž nebude chybět kompletní domácí elita. Největší ambice na start v hlavní soutěži mají loňští mistři republiky Josef a Petr Benešovi a také Přemysl Kubala, Michal Bíza, kteří pomýšlejí na olympijský start v Pekingu 2008.

O historickou příležitost zahrát si se soupeři ze širší světové špičky však určitě nebudou chtít přijít ani další tuzemské týmy ? například ambiciózní mladíci Kolář, Tichý nebo naopak veteráni Stejskal, Chromý a Palinek, Krč.

?Myslím, že naše forma v současné době výrazně stoupá, což dokazuje i vítězství na silně obsazené víkendové beachvolejbalové premiéře v Pňově-Předhradí. Ačkoliv za největší hvězdy jsou považováni Brazilci, výborní budou také Italové a Němci, Češi rozhodně nemusejí patřit k outsiderům. Vždyť jeden z loňských challengerů v Kyjevě vyhráli Ukrajinci, které jsme s bratrem v té sezoně poráželi. A dvojice Bíza, Stejskal skončila v Kyjevě pátá jen proto, že odstoupila z turnaje předčasně pro naprosté vyčerpání!? odmítá Josef Beneš, že by reprezentanti České republiky byli při 2006 Orco FIVB Challengeru jen do počtu.

FIVB vypsala pro letošní rok čtyři turnaje kategorie Challenger. Ty se letos kromě Brna konají na Kypru, Ukrajině a v Itálii. Pro vítězný pár je připravena částka 6600 dolarů.

Kontakt pro bližší informace:
Simona Blažková
Project Manager

United sport partners, s. r. o.
Liborova 24
169 00 Praha 6
GSM: +420 777 202 387
E-mail: simona.blazkova@uspmarketing.cz