Zprávy


Evropský den melanomu v Masarykově onkologickém ústavu v Brně

Letošní Euro Melanoma Day (Evropský den melanomu) se uskuteční 15. května, ale jeho význam by si měli všichni uvědomovat po celý rok. Chce zaměřit pozornost na prevenci nejzhoubnějšího kožního nádoru, melanomu. Je nutné zvýšit povědomí občanů o nebezpečnosti mateřských znamének a slunečního záření a shromáždit co možná nejvíce dat, která mohou být statisticky zpracována.

Jak vznikl Evropský den melanomu (dále EDM)?
Myšlenka věnovat jeden den v roce prevenci vzniku melanomu se zrodila v Belgii, kde také již v roce 1999 byla tato akce uspořádána pod vedením Dr. Thomase Maselise. Ten požádal v roce 2000 o záštitu nad touto aktivitou Evropskou akademii dermatovenerologie, jež zřídila tzv. „Task force for Euromelanoma Day“ a začala koordinovat aktivity v zemích Evropy. Česká republika se zapojila do evropské aktivity velmi záhy, již v roce 2001. Záštitu nad Evropským dnem melanomu převzala logicky v ČR Česká dermatovenero­logická společnost JEP a Česká akademie dermatovenerologie.

Negativní vliv slunečního záření na kůži člověka je všeobecně znám. Jsou to právě sluneční paprsky, které mohou způsobit vznik některých kožních nádorů. Mezi zhoubné kožní nádory řadíme karcinomy bazocelulární a spinocelulární a maligní melanom.

Bazocelulární karcinom je nejčastější maligní kožní nádor, jehož výskyt se v posledních 15ti letech zdvojnásobil. Evropa vykazuje 40–80 nemocných na 10.000 obyvatel, jižní státy USA 300 pacientů na 10.000 obyvatel a Austrálie dokonce 1.600 nemocných na 10.000 obyvatel. Tento druh kožního nádoru se vyskytuje v každém věku, ale zvýšený výskyt sledujeme až po 40. roku a nejrizikovější skupinou jsou lidé nad 60 let. Hlavním faktorem je dlouhodobé vystavení ultrafialovému záření.
Spinocelulární karacinom je druhý nejčastější zhoubný kožní nádor. V Evropě je evidováno 6 ženských a 12 mužských pacientů na 100.000 obyvatel. Výskyt tohoto karcinomu roste s věkem a dlouhodobou expozicí UV záření.
Melanom je relativně vzácným zhoubným nádorem, který přes to, že tvoří pouze 1–2% všech maligních nádorů a 5–7% zhoubných kožních nádorů, je velice nebezpečný. Představuje totiž 65% příčin úmrtí na kožní choroby. Od roku 1950 je celosvětově pozorován prudký nárůst jeho výskytu. V Evropě představuje asi 12 pacientů na 100.000 obyvatel. Do puberty je vznik melanomu velice vzácný. Ovšem v posledních letech sledujeme posun věkové hranice tohoto onemocnění. Dříve byl běžně diagnostikován až mezi 60.a 70. rokem, nyní je to mezi 30. a 40. rokem a v 60ti letech věku. U žen mezi 20. a 30. rokem je melanom nejčastějším zhoubným nádorem. Hlavními rizikovými faktory vzniku melanomu jsou: opakované nadměrné slunění v dětském věku (jedno až dvě spálení na slunci zvyšují riziko vzniku melanomu u žen 1,5× a u mužů až 2,8×) přítomnost pigmentových névů (mateřských znamének)
porucha imunitního systému způsobená např. léky, virem HIV? genetická dispozice.
Většina maligních melanomů začíná v normální kůži, asi třetina vzniká v již existujícím mateřském znaménku. Začne-li se vyvíjet z mateřského znaménka, všimnete si následujících změn: změna velikosti ? znaménko se stává větším šíří se do okolní kůže kůže, změna tvaru ? většina mateřských znamének je hladká, pravidelných okrajů, avšak melanom mívá nerovné, jakoby otrhané okraje, změna barvy ? znaménko se zanítí nebo má načervenalé okraje, může tmavnout nebo mívá různé barevné odstíny, svědění, krvácení – toto je méně běžný příznak a nesmí být ignorován
jakékoli neobvyklé skvrny na kůži, které trvají déle než několik týdnů, nebo existující mateřská znaménka, která vykazují některé z výše uvedených znaků, by měly být vyšetřeny lékařem. jen málokterá mateřská znaménka se změní v maligní melanom, přesto doporučujeme všechny změny zkonzultovat se svým lékařem, neboť čím dříve je nemoc objevena, tím úspěšnější je léčba.

Prevence je jednoduchá: ochrana před slunečním zářením. Pokud se chceme opalovat, měli bychom vědět jak a znát případná rizika spojená s nadměrným sluněním. Žádné ?zdravé opalování? neexistuje, a to ani v soláriích. Při pobytu na slunci bychom měli dodržovat všeobecně známá pravidla: neopalovat se přes poledne, kůži chránit oděvem, nosit pokrývku hlavy s širokou krempou a používat během dne opakovaně opalovací krémy s ochrannými filtry. Nejdůležitější je chránit děti.

MOÚ je jediným pracovištěm v ČR, které se komplexně na jednom místě léčbou melanomů zabývá. Je také jedním ze světových center, které spolupracuje s Melanoma group WHO a má možnost se zapojovat do celosvětových klinických studií, které řeší nové postupy léčby tohoto onemocnění.
Léčbu časných stádií řeší prakticky výhradně chirurgie, v registraci máme více než
5 000 pacientů, z toho více 820 se podrobilo tzv. sentinelové biopsii. Jde o metodu, která se začala uplatňovat v MOÚ v roce 1994 a která prokazuje přítomnost nádoru v lymfatické uzlině. Díky ní může být pacient ušetřen operace a ztráty zdravých částí těla.
V případě, že se jedná o pokročilejší stadium onemocnění, přichází po chirurgickém odstranění ložiska onemocnění na řadu tzv. zajišťovací léčba ? podávání interferonu (nejde o chemoterapii ani jiný onkologický preparát v pravém slova smyslu, je to látka tělu vlastní, která má mimo jiné ovlivnit imunitní reakce organismu a povzbudit jeho obranyschopnost tím zabránit případnému dalšímu rozšíření onemocnění povzbuzením jeho obranyschopnosti).

V letošním roce se MOÚ opět zapojí do Evropského dne melanomu a v pondělí 15. května k tomuto účelu otvírá speciální ambulanci ? č. 9 ? 2. patro nové budovy ? od 8.00 do 15.00 hodin. (V loňském roce, kdy se Evropský den melanomu uskutečnil 30. května, přišlo do ústavu 150 lidí, z toho u 6ti byl diagnostikován počínající melanom).

Souhrnné informace o letošním Dnu melanomu (seznam ordinací):
www.melanoma.cz

PhDr. Zuzana Joukalová
tisková mluvčí MOÚ