Zprávy


Beachvolejbalový 2006 Orco FIVB Challenger:

(Brno, 22. května 2006) ? Nejprestižnější beachvolejbalový turnaj mužů v České republice ? 2006 Orco FIVB Challenger, který se uskuteční ve dnech 25.-28. května 2006 na Sokolském koupališti v Brně, už zná jména všech aktérů. O prize money ve výši 750 000 korun bude usilovat osmačtyřicet dvojic z devatenácti zemí, mezi nimi také tři české páry.

Ve stanoveném termínu zaregistrovala Mezinárodní volejbalová federace FIVB rekordních 81 přihlášek z pětadvaceti států. Na základě předcházejících bodových zisků z turnajů FIVB nominovala do hlavní soutěže šestnáct párů. Mezi ně se dostaly také tři české týmy: Přemysl Kubala, Michal Bíza, mladíci Pavel Kolář, Martin Tichý a na základě tzv. divoké karty také loňští mistři republiky Josef a Petr Benešovi. O zbývajících osm míst brněnského turnaje bude bojovat v kvalifikaci dalších dvaatřicet dvojic ? tentokrát už bez českého zastoupení.

Přesto však organizátoři ještě vyvíjejí diplomatické úsilí, aby alespoň k jedné změně v hráčském seznamu došlo. Kvůli administrativnímu zádrhelu v ní totiž chybí brazilský pár Rodrigo, Hevaldo, který měl původně v Brně eminentní zájem startovat.

?Brazilci neměli dostatečný počet nasbíraných bodů k přímému zařazení do hlavní soutěže nebo kvalifikace, a tak požádali o udělení divoké karty. Samozřejmě by ji dostali, ale bohužel, u žádosti chybělo potřebné vyjádření jejich národní asociace, a tak jim FIVB nevyhověla. Stále však jednáme a snažíme se ještě toto rozhodnutí revokovat. Dobře víme, jakou kvalitu mohou Brazilci v beachvolejbalu nabídnout, a poprvé v historii bychom je rádi přivedli i na české kurty,? vysvětluje Jiří Bis, Managing Partner pořadatelské agentury USP (United Sport Partners).

I bez Jihoameričanů však bude sportovní úroveň 2006 FIVB Orco Challengeru nesmírně vysoká. K největším favoritům patří nepochybně reprezentanti Řecka, Německa, Kanady a Itálie. Čtyřiadvacet nejlepších světových párů se turnajů kategorie Challenger sice nesmí zúčastnit, fanoušci se však přesto mají v krásném areálu na břehu Brněnské přehrady na co těšit.

?Světovou špičku tvoří momentálně padesát párů a mnohé z nich přijedou i do Brna. Domnívám se, že také čeští hráči mají solidní šance na úspěch. Domácí prostředí i obrovská motivace dokáží zvednout jejich výkony. Do nejlepší osmičky by měly postoupit dva, minimálně alespoň jeden z našich týmů,? posuzuje optimisticky ambice českých reprezentantů Josef Beneš, místopředseda Českého volejbalového svazu a sám aktivní účastník.

Právě bratrská dvojice Benešových, stejně jako pár Kubala, Bíza by měli naplnit toto očekávání. ?Minimálně osmé místo bychom brali, ale jsme teprve na začátku přípravy, takže se asi ještě budeme dopouštět častěji technických chyb. Určitě se porveme o co nejlepší výsledek,? slibuje Přemysl Kubala, jenž před nedávnem získal se svým klubem DHL Ostrava titul v šestkovém volejbalu a nyní myslí se svým beachvolejbalovým partnerem Michalem Bízou na olympijský Peking 2008.

Program turnaje zahajuje ve čtvrtek 25. května v 9 hodin kvalifikací. Hlavní soutěž potrvá tři dny ? v pátek a v sobotu se na Sokolském koupališti začíná od 9 hodin,