Zprávy


ORCO FIVB Challenger má za sebou první hrací den v hlavní soutěži.

Výborně si vedou bratři Josef a Petr Benešovi, kteří po dvou výhrách postoupili do víkendových bojů v hlavním ?pavouku? a už nemohou skončit hůře, než na dvanáctém místě. V prvním kole porazili Josef a Petr chorvatský pár Ivkovič, Križanovič a v sobotu je čekají mistři Evropy do 23 let z Lotyšska Samoilovs, Plavinš.
Zbývající dva české páry musely hned po předkole do oprav. (viz tisková zpráva 5 z dnešního poledne).
Odpoledne pak Kubala s Bízou v prvním kole porazili stejnou chorvatskou dvojici, jako předtím Benešové a zůstali dále ve hře.
Nejdramatičtější zápas odehráli čeští mladíci Kolář s Tichým. Přes Švédy přešli až v tie-breaku a to znamená, že
VŠECHNY TŘI ČESKÉ DVOJICE BUDOU VE HŘE I V SOBOTU!!!

JOSEF a PETR BENEŠOVI ? IVKOVIČ, KRIŽANOVIČ 2:0 (21–13, 21–15).
Zápas se stal opět jednoznačnou záležitostí české dvojice. Ta udávala tón hry od začátku až do konce. Průměrní Chorvati drželi krok pouze ve druhém setu do stavu 8:8, kdy servis bratrů Benešových neměl takovou gradaci.

Josef Beneš: ?Bylo to ještě lehčí utkání, než zápas s našimi mladíky v předkole. Ale i v takových situacích je potřeba udržet si koncentraci až do posledního míče. To se nám povedlo.?
Petr Beneš: ?Je výborné, že máme za sebou dva zápasy a do zítra můžeme odpočívat. Síly budou potřeba.?

KUBALA, BÍZA – IVKOVIČ, KRIŽANOVIČ 2:0 (21–15, 21–15).
I druhý duel Chorvatů prokázal, že tato dvojice je jednou z nejslabších na turnaji. Češi s ní neměli větší práci a zaslouženě postoupili.

Přemysl Kubala: ?Oproti dopolednímu zápasu jsme zpřesnili přihrávku, Bizon šel do servisu, padlo i nějaký eso, takže výrazné zlepšení.?
Michal Bíza: ?Tento soupeř byl slabší, než ráno Švédi. Škoda, že se zápasy neprohodily. Ale vážně. Cítil jsem větší pohodu, dařil se nám servis i obrana. Vyhráli jsme zaslouženě.

KOLÁŘ, TICHÝ ? BRINKBORG, MAGNUSSON 2:1 (17–21, 21–19, 15–11)
Česká dvojnice začala hodně nervózně, nedařil se jí zejména servis a blok. Proto se stala první sada snadnou záležitostí soupeře. Pak ovšem Kolář přitlačil na podání, Tichý dokázal měnit rytmus hry a vývoj zápasu se otočil. Kolář s Tichým pak utkání dovedli zaslouženě do vítězného konce.

PAVEL KOLÁŘ: ?Zachránili jsme si reputaci. Tento výsledek nás může hodně nastartovat. Je to pro nás cennější, než kdybychom vyhráli hladce.?
MARTIN TICHÝ: ?Podařilo se nám vrátit do utkání. Těšíme se na sobotu, ale vůbec se nedíváme, s kým budeme hrát. Jsme hrozně pověrčiví??

Sobotní program českých dvojic:
10.50: J. a P. Benešové ? Samoilovs, Plavinš (Lotyšsko)
11.40 Kubala, Bíza ? Galli, Raffaelli (It.)
12.30 Kolář, Tichý ? Karpuchin, Tarakanov (Rus)
Soupeřem bratrů Benešových v ?hlavním pavouku? bude jeden z nejtalentova­nějších evropských párů. Lotyši získali loni titul mistrů Evropy do 23 let, před dvěma lety se zúčastnili turnajů v Česku a už tehdy poráželi všechny přední české dvojice?Diváci se mají na co těšit!

Ve včerejším programu postoupili všichni favorité. Výtečně si vedl brazilský pár Hevaldo, Rodrigo, který předváděl opravdu skvělý plážový volejbal. Kompletní výsledky přikládáme ve druhé příloze této tiskové informace.

Sobotní program začíná na Brněnské přehradě v 10 hodin.