Zprávy


BENEŠOVÉ V SEMIFINÁLE PROTI BRAZÍLII!

BRNO 27. května 2006

Už do závěrečné fáze vstoupil FIVB ORCO Challenger na Brněnské přehradě. Zápasy v báječné atmosféře sledovalo až 1200 diváků. Nejdále se z českých dvojic dostali bratři Benešové. V semifinále hlavního pavouka měli dokonce dva mečboly proti kanadskému páru, nevyužili jej, museli hrát semifinále opravného pavouka, kde s italským párem zvítězili.
To znamená, že v nedělním semifinále celého turnajer v 10 hodin změří síly s největšími favority turnaje Rodrigem a Hevaldem!!

Za zmínku stojí gesto fair play polského páru Nowak, Lisiecki, kteří vzdali zápas, když se těsně před závěrem zranil jejich soupeř.

PŘEHLED VÝSLEDKů
ČTVRTFINÁLE HLAVNÍHO PAVOUKA
J. a P. BENEŠOVÉ ? SAMOILOVS, PLAVINS (Lot.) 2:1 (16, –19, 12).
Český pár vstoupil do utkání s maximální koncentrací a praskticky bez problémů vyhrál první set. Už se zdálo, že dovede zápas do vítězného konce, ale dvě zbytečné chyby v koncovce druhé sady vsadily do sedla lotyšské mistry světa do 21 let. V pátém setu hrály roli nervy a zkušenost, což bylo vodou na mlýn Čechům, kteří zaslouženě vyhráli.
Josef Beneš: ?V závěru zápasu už mi docházely síly, ale měli jsme v tie-breku větší přehled, Lotyši doplatili i na to, že pořád diskutovali s rozhodčími?
Petr Beneš: ?Byl to hodně vyrovnaný zápas, soupeř byl maximálně nažhaven, rozhodly naše zkušenosti.?

Další čtvrtfinálové výsledky:
Dahl, Gunnarsson (Švéd.) ? Michalopoulos, Xenakis (č. 1, Řecko) 2:0 (20, 15)
Rodrigo, Hevaldo ? Koškarev, Prokopjev (Rus.) 2:0 (19, 16).
Reader, Lelliot (Kan.) ? Lisiecki, Nowak (Pol.) 2:0 (18,17).

SEMIFINÁLE HLAVNÍHO PAVOUKA
J. a P. BENEŠOVÉ ?READER, LELLIOT 1:2(-19, 19, –19)
V dosavadním průběhu to byl jeden z vrcholů turnaje.. Oba týmy předváděly skvělý plážový volejbal s řadou výměn. Kanaďané dominovali až do stavu 15:11 ve druhém setu, pak se Benešové prosadili na servisu a vynutili si tie-break.
Ten vyústil v neskutečné drama, nejprve měli dva mečboly Kanaďané, pak tři naši hráči, ale štěstí se nakonec přiklonilo k jejich soupeři, když při čtvrtém mečbolu skončila smeč Josefa Beneše těsně v autu.
Petr Beneš: ?My hrajeme volejbal pro zábavu a tohle přesně splnilo tento účel. Byl to nádherný zápas, v závěru nám možná chybělo trochu štěstí.
Josef Beneš: ?Závěr beru na sebe, udělal jsem v koncovce tie-breaku chyby.?

RODRIGO, HEVALDO ? DAHL, GUNNARSSON 2:0 (17,20)

SEMIFINÁLE OPRAVNÉHO PAVOUKA
J.a P. BENEŠOVÉ – GALLI, RAFFAELLI 2:0 (14, 21)
Zápas už nesl prvky únavy po náročném celodenním programu. Více sil našli v rezervoáru bratři Benešové, Zvláště ve druhém setu, když prohrávali 13:18, odvraceli tři setboly a proměnili naopak druhý mečbol.
Petr Beneš: ?Jsme rádi, že jsem došli tak daleko. Utkání proti Brazilcům bude pro nás velkým svátkem.?

DRUHÉ KOLO OPRAVNÉHO PAVOUKA
KUBALA, BÍZA ? GALLI, RAFFAELLI (It.) 0:2 (-18, –17)
Český pár doplatil především na velké množství nevynucených chyb a také na to, že v první sadě se mu vůbec nedařil servis.
Přemysl Kubala: ?Celkově jsme nespokojeni. Smůlou bylo, že jsme se dostali do oprav hned v prvním kole. Asi nám chyběly zkušenosti, nemáme tolik nahráno, abychom porážely tak ostřílené dvojice.?
Michal Bíza: ?Možná jsme také podlehli atmosféře domácího prostředí.?

KOLÁŘ, TICHÝ ? KARPUCHIN, TARAKANOV (Rus.) 2:0 (13, 14)
Mladá česká dvojice se zlepšuje každým zápasem. Tohle byl její dosavadní nejlepší výkon, podložený koncentrací, dobrým servisem a blokem.
Pavel Kolár: ?Jakékoliv vítězství nás těší, dostali jsme soupeře pod tlak a to bylo rozhodující.?

TŘETÍ KOLO OPRAVNÉHO PAVOUKA
KOLÁŘ, TICHÝ ? LISIECKI, NOWAK 0:2 (-19,–17)
Největším úskalím české dvojice byla polská hradba v osobě 213 cm vysokého Nowaka. Dokázal nejen dobře blokovat a útočit, ale také podávat. Přesto Češi vedli prakticky v průběhu celé první sady, jednou dokonce o pět bodů, ale více chyb v závěru je stálo výhru. Druhá sada byl už jednoznačnější.
Pavel Kolář: ?Je to škoda, kdybychom dotáhli první set do vítězného konce, měli bychom šanci. Získali jsme ale tady na turnaji velké zkušenosti, deváté místo v této konkurenci bereme.?

KONEČNÉ POŘADÍ OD 5. MÍSTA:

5.-6. místo: Samoilovs, Plavins (Lot.)., Raffaelli, Galli (It.)
7.-8. místo: Michalopoulos, Xenakis (Řec.), Nowak, Lisiecki (Pol.)
9.-12. místo: Koškarev, Prokopjev (Rus), Pompe, Urbatschka (Něm.), KOLÁŘ, TICHÝ, Deulofeu, Salvetti (Fr.).
13.-16. místo: Kubala, Bíza, Dollingedr, Bakumovski (Něm.), Karpuchin, Tarakanov (Rus.), Goss, Domingo (Kan.)
17.-24. místo: Ellingson, Montgomery (Kan.), Ivkovič, Križanovič (Chor.), Jaani, Ruul (Est.)., Neratzis, Tampouratzis (Řec.), Tchernichov, Cicola (It.), Kobbevik, Engvik (Nor.), Litva, Rado (Slov.), Brinkborg, Magnusson (Švéd.).

NEDĚLNÍ PROGRAM:

10.00 semifinále: Rodrigo, Hevaldo ? J. a P. Benešové

11.00 semifinále: Reader, Lelliott ? Dahl, Gunnarsson.

15.00 utkání o třetí místo

16.30 ? FINÁLE (vysílá přímým přenosem ČT 4)

  • !!!!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!-

Polské gesto fair-play
Ryzí sportovní srdce ukázali v závěru sobotního programu Poláci Nowak s Lisieckim. Prohrávali s lotyšským párem 0:1 na sety a 12:18, když se při smeči zranil jejich protivník Plavins. Lékař turnaje dr. Paša sice poraněné rameno ošetřil, Lotyši nastoupili na kurt s cílem dohrát zápas, k vítězství a půostupu do semifinále opravného pavouka jim stačily tři míče. Poláci ale dohrávku odmítli. ?Oni byli lepší a postup si zasloužili,? řekl dlouhán Marcin Nowak, jinak reprezentant Polska v šestkovém volejbalu.
Gesto hodné ocenění fair ? play!