Zprávy


NA ORCO FIVB CHALLENGERU KRALOVALI BRAZILCI

BRNO 28. května: Na kurtech Beach clubu Brno na Sokolském koupališti skončil dnes historicky nejlépe obsazený turnaj plážových volejbalistů v České republice.
Potěšitelné je, že se na něm neztratili ani čeští hráči. Bratři Josef a Petr Benešové skončili nakonec na čtvrté příčce, což je nejlepší umístění Čechů na turnajích tohoto typu.
Z vítězství se naprosto po zásluze radoval brazilský pár Rodrigo, Hevaldo. Během čtyřdenních bojů neztratili ani set a ve finále zdolali ostřílené švédské harcovníky Dahla s Gunnarssonem. Brazilci tak vyhráli třetí Challenger, ale tohle byl podle jejich vlastních slov nejlepší výsledek.
?Výborní byli právě naši fináloví soupeři, na cestě k cxelkovému vítězství jsme je museli dvakrát porazit a to nás stálo hodně sil,? řekl krátce po finále Rodrigo. Pátý pár brazillské hierarchie nyní odjíždí na klání do Itálie. ?Na Brno ale budeme vzpomínat v tom nejlepším,? shodli se oba Brazilci.

Přehled závěrečných výsledků
SEMI 1: Rodrigo, Hevaldo (Braz.) ? J. a P. Benešové 2:0 (8, 19).
Brazilci jakoby vůbec navadilo chladné a deštivé počasí. Od prvních minut jasně udávali tón hry, kralovali po všech stránkách. Už unavený český pár zmobilizoval své síly ve druhém setu, ale na zvrat mu síly nestačily. ?Utekl nám úvod, nebyli jsme pořádně rozcvičeni,? lamentoval po zápase Petr Beneš. ?Oni byli ale výborní, těžko bychom na ně měli,? přidal se jeho bratr Josef.

SEMI 2: Dahl, Gunnarsson (Švéd.) ? Reader, Lelliott (Kan.) 2:1 (16, –18, 15)

FINÁLE: Rodrigo, Hevaldo ? Dahl, Gunnarsson 2:0 (18,18).
O 3. MÍSTO: J. a P. Benešové ? Reader, Lelliott 0:2 (-14, –18)
Na české dvojici už bylo znát, že hrají sedmé utkání během tří dnů. Nedokázali dxržet krok s fyzicky zdatnějšími soupeři a prohráli hladce 0:2.
Petr Beneš: ?Kdybychom takhle hráli v prvních kolech, vypadli bychom. Neměli jsme na ně fyzicky.?
Josef Beneš: ?I tak je to velký úspěch. Kdyby nám někdo před turnajem řekl, že budeme čtvrtí, brali bychom to všemi deseti.?

VIZITKA VÍTĚZů

Hevaldo André Sabino Moreira
Narozen: 12. 5. 1979
Výška/váha 193 cm/87 kg
Největší úspěchy: vítěz série turnajů Banco do Brazil 2005

José Rodrigo SaundresMonteiro
Narozen: 24. 12. 1979
Výška/váha 192 cm/88 kg
Největší úspěchy: 9. místo na Světové sérii v Brazílii 2004, dvojnásobný vítěz Challengeru v roce 2005 ve Francii a Itálii (vše s krajanem De Paulou)

ZAJÍMAVOSTI Z TURNAJE

  • Brněnský turnaj přinesl rekordní čísla v historii všech challengerů, které se doposud hrály. Zúčastnilo se jej 49 dvojic z 20 zemí.
  • O vyrovnanosti turnaje svědčí fakt, že v prvním kole se z osmi nasazených párů dokázali prosadit jen nasazené jedničky Michalopolous, Xenakis, ostatní museli do oprav. V semifinále se pak objevily tři dvojice z kvalifikace a čeští bratři Benešové, startující na divokou kartu.
  • Kanadský pár Reader, Lelliott celou zimu trénoval v Brazílii a postup mezi čtyři páry v Brně znamenal první ovoce jejich zimní dřiny. Navíc si oba velmi oblíbily areál na Brněnské přehradě. ?Je to tu moc krásné,? shodli se oba.
  • většina dvojic z Brna míří rovnou do chorvatského Zagrebu, kde se příští týden koná Světová série. Z českých dvojic tam budou startovat v kvalifikaci Kubala s Bízou, Kolář s Tichým a Rotrekl s Kozákem.

KONEČNÉ POŘADÍ ORCO FIVB CHALLENGERU:

  1. místo (4 800 dolarů): Rodrigo, Hevaldo (Braz.)
  2. místo:Dahl, Gunnarsson (Švéd.)
  3. místo: Reader, Lelliott (Kan.)
  4. místo: Josef a Petr Benešové

5.-6. místo: Samoilovs, Plavins (Lot.)., Raffaelli, Galli (It.)
7.-8. místo: Michalopoulos, Xenakis (Řec.), Nowak, Lisiecki (Pol.)
9.-12. místo: Koškarev, Prokopjev (Rus), Pompe, Urbatschka (Něm.), KOLÁŘ, TICHÝ, Deulofeu, Salvetti (Fr.).
13.-16. místo: Kubala, Bíza, Dollingedr, Bakumovski (Něm.), Karpuchin, Tarakanov (Rus.), Goss, Domingo (Kan.)
17.-24. místo: Ellingson, Montgomery (Kan.), Ivkovič, Križanovič (Chor.), Jaani, Ruul (Est.)., Neratzis, Tampouratzis (Řec.), Tchernichov, Cicola (It.), Kobbevik, Engvik (Nor.), Litva, Rado (Slov.), Brinkborg, Magnusson (Švéd.).

Josef Beneš:
Brazilci jsou jako elastické kočky

Jednak jako úspěšný hráč, jednak jako organizátor se představil na turnaji Josef Beneš, místopředseda ČVS pro beach a člen správní rady ČVS. Bezprostředně po skončení finálového zápasu nám poskytl tento rozhovor.

Vy jste hráli poprvé v kariéře turnaj tohoto charakteru. S umístěním asi musíte b ýt spokojeni?
?To bez debat. Chtěli jsme postoupit co nejdál a to se nám povedlo. Dostat se mezi čtyři bylo pro nás úspěchem, v boji o třetí místo nám už chyběly síly. Prostě netrrénujeme tak, jako ostatní profíci. To bylo v nedělním závěru znát.?

Který zápas byl nejtěžší?
?Asi ten první sobotní. Porazili jsme Lotyše a nemuseli jsme do opravného pavouka. Mrzí nás pak prohra s kanadským párem. Kdybychom vyhráli, vyhnuli bychom se v semifinále Brazilcům, Švédi by pro nás byli hratelnějším soupeřem.?

Právě o Brazilcích jste před začátkem prohlásil, že hrají volejbal z jiné planety. Myslíte si to i nyní?
?Myslel jsem to samozřejmě v nadsázce, ale Brazilci byli opravdu nejlepší. Ten největší rozdíl je asi v kontrole míče, dokáží si ho výborně zpracovat a nahrát. Jsou po celý rok zvyklí hrát a trénovat v písku, to se zákonitě musí projevit. Jsou to prostě elastické kočky, jako ve fotbale. Beach je po fotbale u nich druhý nejpopulárnější sport a má stejnou filozofii ladného pohybu.!

Z titulů své funkce jste měl na ORCO FIVB Challengeru také organizační povinnosti. Stíhal jste je?
?Bylo to složité hrát a organizovat něco. Pracoval tady ale tým lidí, kteří to zvládli výborně, já jsem se mohl s bráchou soustředit na hru. To bylo pro mě hodně důležité.?

Jak hodnotíte turnaj po sportovní stránce?
?Velmi pozitivně. Ještě nikdy se nesešla v Česku taková konkurence. Před devíti lety v Karlových Varech se ukázalo pár dvojic, které pak něco ve světě znamenaly. Nyní je jich tady více. Brazilci mají relativně smůlu, že u nich je moc skvělých dvojic. Určitě uslyšíme o kanadském páru Reader, Lelliott, budoucnost mají před sebou Lotyši Samoilovs, Plavinš a určitě i řada dalších dvojic, neměl bych zapomenout na české mladíky Koláře s Tichým.?

Má Česko tedy na to, aby v nejbližší budoucnosti pořádalo turnaj Světové série?
?Myslím si, že jsme si udělali tímto challengerem dobré jméno u FIVB. Světová federace m á zájem, aby se u nás Světová série hrála. Je potřeba ale mít dvě základní věci? Rozpočet na takovou akci je 12 milionů korun a pak nemáme v současné době areál, kde by se mohl tento turnaj nejvyšší kategorie pořádat. A to je vlastně také otázka peněz.?

Závěrečné slovo
?Firma USP vznikla v letošním roce a jako své dva hlavní sporty si vybrala klasické lyžování a plážový volejbal. Rozhodli jsme se pozvednout v ČR zájem o plážový volejbal, k čemuž je třeba několik základních podmínek. Je třeba pořádat vysoké mezinárodní soutěže, které by přilákaly diváky a tím i sponzory. S tím souvisí i rozvoj beachvolejbalových areálů, které musí spolňovat náročné podmínky FIVB. Ale hlavně je třeba vytvořit hráčské zázemí od nejmladších kategorií, které by se na mezinárodních soutěžích umísťovaly na zajímavých místech.
Tento turnaj hodnotím jako velice zdařilý, překvapil nás obrovský zájem špičkových dvojic z celého světa, některé jsme museli dokonce odmítnout. Stálo při nás počasí, všechny zápasy se obešly bez deště, což bylo o tomto víkendu v Česku unikátní. Obrovským úspěchem byla i skutečnost, že bratři Benešové zasáhli do bojů o medaile.
Rádi bychom podobný turnaj v příštím roce zopakovali a během tří let se prosadili ve Světové sérii.

Jiří Bis, promotér akce, šéf USP