Zprávy


ČESKÁ LIGA AMERICKÉHO FOTBALU-divize B

Ani v dalším zápase základního kola České ligy amerického fotbalu, divize B, nezaváhal domácí univerzitní tým VSK VUT BRNO ALLIGATORS a na svém hřišti porazil Tornáda z Plzně 13:6. Toto vítězství upevnilo vedoucí pozici Aligátorů v tabulce B divize, což jim v případě vyhraného zápasu příští týden v Pardubicích zajistí v palyoff výhodu domácího hřiště a slabšího soupeře (proti týmu na 4.místě).
Je nutné dodat, že dnešní zápas potvrdil, že ne vždy má navrch tým, který má dostatek hráčů na střídačce. Zatímco Alligators měli skoro o 20 hráčů více, plzeňská Tornáda měla zase navrch herní vyspělost a houževnatost, která se málem pro Aligátory stala osudným.
Hned první minuty zápasu potvrdily, že Tornáda nastoupily s cílem rychle skórovat. To se jim po pár minutách zápasu také dosti kuriózním způsobem podařilo: Písař přihrával v red zóně na svého receivera, přihrávka byla zblokována obráncem Alligators a tečována přímo do ruk Roberta Tachovského stojícího v endzóně. Následný kop se nezdařil.
Na konci první čtvrtiny se podařilo aligátorům vyrovnat, když po nezdařeném běhu Lukáše Dočkala přihrál Fortelný na Schmieda. Následná conversion nevyšla. Ve druhé čtvrtině měli navrch Tornáda, o to více potěšilo, když 1,5 minuty před poločasem se podařilo Tomáši Fortelném pěkně zmást obranu soupeře a sám si doběhnout rolloutem do endzóny. Luděk Skoupý přesvědčivě přidal kopem další bod.
Po přestávce jakoby Aligátoři ožili a dařilo se jim celkem lehce dostat za soupeřovu půlku, kde měli možnost na 4 downy rozehrát 15 yd. před endzónou. Faul a následné uklouznutí Michala Karase na rozbahněném terénu zhatila plány trenérů Raspopčeva a Mynáře k získání dalších bodů.
Tornáda pod vedením amerického trenéra Maurera bojovala do poslední chvíle, ale obrana Alligators jim značně narušovala plány ? a to především díky výborně teklujícímu Michalu Karasovi. Také Jakub Skácel, Stanislav Šlesinger a David Mynář si připsali na své konto nespočet obraných zákroků.
Celý zápas provázelo hodně nechtěných ztrát míčů (fumblů) na obou stranách, což bylo zapříčiněno rozbahněným terénem a tak quarterbaci Tomáš Fortelný (Alligators) a Vít Písař (Tornadoes) se často dostávali do nestandardních situací. Rovněž rozhodčí měli ?žně? a rozdávali jeden trest za druhým (jen yardové penalizace).

Trenér Jan Raspopčev dodal :
?Od dnešního zápasu s Plzní jsme očekávali napínavou bitvu, ale že bude až takhle napínavá,to nikdo nečekal. Po tom co se podařilo Tornádům skórovat jako prvním a našemu útoku se opakovaně dařilo nechávat obraně pozice na hřišti v pravdě danajské, se naše psychika začala lámat, naštěstí (snad naposledy kdy ona vrtkavá bohyně zasáhla v náš prospěch) se podařil Honzovi Bártovi husarský kousek, když po běhu přes celé hřiště dokázal zastavit fumle return v naší redzóně a o zbytek se postarala obrana. První touchdown skóroval Daniel Schmied. Pak na konci 2. čtvrtiny se nám podařilo skórovat po vydařené fakové akci našeho QB a Luděk Skoupý mazácky zavěsil za jeden. V druhém poločase si myslím že jsme byli lepším týmem, ale skórovat už se nám bohužel nepovedlo. I když se nám dařilo pěkně posouvat balón po hřišti, ale vždycky jsme o něj přišli po fumble, nebo jsme ztratili dobrou pozici faulem. Naše obrana hrála naštěstí skvěle až do konce a to rozhodlo.
Tím pádem i nejdřív k obraně. Jako celek hrála celý zápas na plno a bez chyb, jediný TD který jsme dostali byl velikým štěstím soupeře. Fantasticky hrála D-lajna která vyvíjela optimální tlak na QB a hlavně zbavovala soupeřova RB bloků a tím umožnila našim LB a S snadné Tackly. V pasové obraně se dařilo dobře pokrývat hlavně dlouhé pasové hry a eliminovat tak soupeře na krátké přihrávky do náručí našich LB´s. Velmi se dařilo Jakubovi Skácelovi, Stanislavu Šlesingerovi a Davidovi Mynářovi. MVP obrany a pro mě i celého zápasu je Michal Karas.
V útoku jsme měli problémy dostat se přes velmi agresivně a rychle hrající soupeřův box. Naštěstí, ani dnes, neselhal ve výborné formě hrající Luděk Skoupý, řekl bych nejlepší hráč útoku. Několika pěknými hrami se blýskl i Jan Klimeš a nováček Jan Bárta. Na postu RB se pořád poněkud trápíme, ale Lukáš Dočkal je solidní jistota. Tomáš Fortený opět neměl svůj nejlepší zápas, ale ani jedna jeho přihrávka neskončila v soupeřových rukou a vzhledem k jeho věku, super.
Na závěr, máme co zlepšovat, díky za super bojovný výkon až do závěrečného hvizdu. Díky soupeři za výborný, férový a zatraceně tvrdý zápas..?

Skóre po čtvrtinách:
6:6, 7:0, 0:0, 0:0

Skórující hráči Alligators:
č. 12 – Tomáš Fortelný ? 6 bodů
č. 19 – Daniel Schmied ? 6 bodů
č. 85 – Luděk Skoupý ? 1 bodů

Skórující hráči Tornadoes:
č. 51 – Robert Tachovský ? 6 bodů

Popis přiložených fotografií :
č. 1 – rozehrávka Alligators, s číslem 12 ? quarterback Tomáš Fortelný
č. 2 – obránce Jan Procházka (č.96,Tornadoes) atakuje quarterbacka Tomáš Fortelného při odhodu
č. 3 – Luděk Skoupý (č.85) s míčem, s číslem 7. obránce Tornád : Zdeněk Osuský
č. 4 – runingback Lukáš Dočkal (č.33) skládaný obránci Tornadoes.
č. 5 – Luděk Skoupý (č.85) a jeho pokus zachytit přihrávku

Odkazy:
http://www.alligators.cz
http://www.pilsentornadoes.cz/
http://www.caaf.cz

Soupisky týmů :
http://www.caaf.cz/soupiska.php?…

Výsledky:
http://www.caaf.cz/vysledky.php?…

Zbývající utkání:
ČLAF A
27.5. Bobcats – Devils 7:13 po prodloužení (0:0, 0:0, 7:7, 0:0, OT 0:6)
28.5. Lions – Monarchs 42:22 (14:0, 21:6, 7:0, 0:16)

ČLAF B
27.5. Stallions – Highlanders 0:36 (0:16, 0:6, 0:14, 0:0)
Zelinka Zbyněk