Zprávy


Bezlepkový víkend v Jeseníkách

Bezlepkový dort, pozvání na bezlepkovou zmrzlinu, degustace bezlepkového vína, opékání bezlepkových špekáčků a spousta dalších doprovodných akcí čeká na účastníky III. celostátního setkání celiaků v Jeseníkách, které se uskuteční tradičně poslední víkend v květnu, tedy od 26. do 28. května 2006 v hotelu Dlouhé Stráně v Koutech nad Desnou. Akce se uskuteční pod záštitou ministra práce a sociálních věcí ing. Zdenka Škromacha. Organizátoři ? občanské sdružení Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu očekávají rekordní účast 500 lidí.
Do Jeseníků se pravidelně sjíždějí celiaci ? pacienti, kteří musí celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu, z celé České republiky a tradičně také ze Slovenska. Vyslechnou si odborné přednášky předních specialistů v oboru gastroenterologie, psychologie a výživy. Novinky v oblasti analýzy potravin na obsah lepku. Hovořit se bude také o finanční pomoci státu, která je v současné době naprosto nedostatečná.
Součástí programu jsou také ochutnávky bezlepkových výrobků, ukázky přípravy bezlepkových jídel a prezentace bezlepkového sortimentu domácích i zahraničních výrobců. Pro děti organizátoři připravili speciální program, zaměřený na zvládnutí jejich celoživotního údělu ? bezlepkové diety.