Zprávy


Bratislava Monarchs vs. VSK VUT BRNO ALLIGATORS

ČESKÁ JUNIORSKÁ LIGA AMERICKÉHO FOTBALU, 22.10.2005, Bratislava-Nobel. LIGA AMERICKÉHO FOTBALU, 22.10.2005, Bratislava-Nobel.

 

 

Výhrou 82:0 v semifinálovém utkání nad VSK VUT BRNO ALLIGATORS si zajistil soupeř z Bratislavy postup do finále ČJLAF 2005. Monarchové nastoupili ve stejném počtu hráčů jako aligátoři, ale hráli s daleko větším nasazením, touhou vyhrát a nedopouštěli se fatálních herních chyb.

Pro juniorské hráče VSK VUT BRNO ALLIGATORS to znamená, že se příští pátek 28.10 utkají s poraženým z 2. semifinálového duelu (Lions-Bobcats) o 3. místo v České juniorské lize amerického fotbalu. Zápas se koná v 11 hodin na stadionu Bruslařská, Hostivař. Od 14 hod se hraje finále ČJLAF.

 

K průběhu utkání:

Po celkem úspěšném kickreturnu Jana Vernera na 27 yd se nestačil quarterback Tomáš Fortelný ani rozehřát a hned po jeho druhé akci přišla ledová sprška, kdy jeho přihrávku zachytl skvěle hrající Anton Karpat (č.88) (pozn: v zápase skóroval nejvíce bodů – 20), který skóroval touchdown. Následná conversion nebyla úspěšná.

Útok aligátorů, který byl v tomto zápase oslaben o centra (Richarda Gazdíka) se skoro do poloviny čtvrtiny potácel jen na své půlce, ale pouze 2× za celou čtvrtinu překročil 50yd hranici. Obrana soupeře měla dokonale přečtené akce, a tak quarterback Fortelný musel hrát vabank.

Zbývající herní čas útoku a obrany Alligators by se dal charakterizovat jako těžce vybojované2–3 downy, velká snaha a při rozhodujícím a důležitém 3., resp. 4 downu fatální chyba : intereception, či špatně zahraná obrana.

Domácí quarterback Marek Gálka si hry užíval, dělal si prakticky s obránci Alligators cokoliv, měl také na to dostatek času, neboť snaha, na konci 2. čtvrtiny ,obránců jej ohrozit vyšla naprázdno. Oproti minulému zápasu se rovněž výrazně zhoršila technika skládání.

Je třeba říct, že velkou zásluhu na špatném semifinálovém projevu Alligators měla absolutní absence nadšení do hry, energie, zápalu, impulsu, který by nastartoval hráče k lepším výkonům hned od počátečního hvizdu. A tak pouze jako výkřik do tmy se jevily dobře zaběhnuté kickreturny Jana Vernera a dobrá hra obánce Miroslava Tomana.

 

Hlavní trenér Rostislav Stříbrný dodal :

„Do play off jsme postoupili spíše jako outsideři, jasným favoritem pro tento zápas byla určitě Bratislava, která zatím neprohrála ani jeden zápas. Hráči Bratislavy nás přehrávali především fyzicky, jejich váhový průměr ten náš jednoznačně převyšuje… Tento soupeř byl prostě nad naše síly, bylo to jako kdybyc„Do play off jsme postoupili spíše jako outsideři, jasným favoritem pro tento zápas byla určitě Bratislava, která zatím neprohrála ani jeden zápas. Hráči Bratislavy nás přehrávali především fyzicky, jejich váhový průměr ten náš jednoznačně převyšuje… Tento soupeř byl prostě nad naše síly, bylo to jako kdybychom nastoupili proti soupeři z úplně jiné ligy. Náš tým postrádal opět mnoho hráčů základní sestavy, což se jistě na výsledku také podepsalo, citelné to bylo hlavně v útočné a obranné lajně, kde jsme neměli vůbec žádnou možnost střídání. U svých svěřenců jsem až na výjimky postrádal jakoukoliv agresivitu, chuť do hry a pozitivní atmosféru, která byla v zápase proti Pardubicím.

V offense se začaly alespoň trochu dařit pasové hry, běhy nebyly příliš úderné, mnohdy končily na line of scrimmage nebo ještě před ní, proto chválím především naše receivery Jana Vernera a Tomáše Valíka. Naopak velice nervózním dojmem působil Qb Tomáš Fortelný, který hodil několik interceptionů. Velkým problémem pro nás byla silová obrana soupeře.

Tak jak se v předchozích zápasech dařilo obraně, tak teď to říci nemohu, velkým problémem pro nás bylo hlavně pokrytí receiverů, zejména TE č.88. Z obrany chválím DT Tomáše Kuparowitze a FS Miroslava Tomana, kteří jako jedni z mála dnes s jistotou tacklovali.

V pátek nás čeká zápas o třetí místo, musíme zapracovat hlavně na pasových hrách, jak v offense, tak v defense a dát do tohoto posledního zápasu sezony vše.

MVP zápasu: Jan Verner, který zatím působil spíše nevýrazným dojmem, dnes odehrál svůj nejlepší zápas, jak v offense, tak ve special teamech.“

 

Asistent trenéra a trenér obrany Jiří Řezáč :

„V dnešním semifinálovém duelu jsme se střetli s bratislavskými Monarchs. Monarchs byli před zápasem jasným favoritem a již od prvních minut utkání ukázali, kdo je na hřišti pánem. Jejich útok hlavně krásnými pasovými akcemi celkem bez problémů procházel skrz naši obranu a dával jeden TD za druhým. Bratislavská obrana bohužel pro nás napodobila své kolegy z útoku a rovněž nám „nadělila“ několik TD. Nutno podotknout že jsme domácím cestu za vítězstvím značně usnadnili svým nasazením. Přišlo mi, že většina hráčů se ještě před zápasem smířila s prohrou a podle toho to na hřišti vypadalo. V obraně jsme kupili jednu školáckou chybu za druhou. Nedařilo se nám dobře tacklovat, absolutně jsme propadli při pokrývání pasů, chyběla agresivita a nadšení z minulých dvou zápasů. Jedinými světlými okamžiky pro nás bylo pár povedených pasů a hra kickoff returnu. Příští týden nás čeká zápas o 3. místo v ČJLAF a pokud chceme pomýšlet na dobrý výsledek, tak se hráči musí hlavně psychicky vzchopit začít si znovu věřit..

MVP – Jan Verner, super nasazení, výborná hra na postu WR a returnmana.“

 

Asistent trenéra Jan Raspopčev :

„Na semifinálový zápas nikdo z nás asi nejel s přehnanou sebedůvěrou ve vítězství, ale určitě bylo cílem předvést lepší výkon než doma a připravit si herní formu na páteční zápas v Praze.

Bohužel tento cíl se nám moc nezdařil a to i přes zlepšený výkon našeho útoku, kterému se dařilo získávat první downy a dokonce se dostat i do soupeřovy endzóny , tato snaha však vyšla bez bodového zisku.

Obrovským zklamáním pro mne byla hra obrany jako celku, výkon hráčů byl naprosto bezzubý a naprosto postrádal jakoukoliv agresivitu a herní koncentraci, dvě velké šance na turnover vyšly naprázdno. Hráli jsme špatný fotbal pánové a zasloužili si prohrát, smutné je že jsme měli na mnohem víc.

Jen jako občasný záblesk v šedi našeho výkonu působily pěkné returny Honzy Vernera a výrazně zlepšená hra našich WRs Jarka Balabána, Tomáše Valíka a Honzy Vernera.

Hra po zemi hrozná, tacklování nejhorší jaké jsem kdy v životě viděl.

Glosa na závěr: hrát za stavu 50 a více bodů vedení vedoucím teamem vzduchem a to i ve čtvrté čtvrtině mi přijde až nesportovní a jen to ještě zhoršilo můj pohled na Bratislavu jako férového soupeře..“

 

Skóre po čtvrtinách:

20:0, 22:0, 24:0, 16:0,

Skórující hráči Alligators:

--

Skórující hráči Monarchs:

č. 88 Anton Karpat 20 bodů

č. 34 Filip Kosorin 18 bodů

č. 20 Tomáš Roman 14 bodů

č.1 Martin Reich 10 bodů

č.7 Marek Gálko 10 bodů

č.22 Lukáš Vallo 6 bodů

č. 96 Branislav Balaďa 4 body