Zprávy


ČESKÁ LIGA AMERICKÉHO FOTBALU-devize B, FINÁLE 24.6.2006, Brno-PPV

VSK VUT BRNO ALLIGATORS vs. Jablonec Highlanders
41 : 6

Pěkný dárek k 15. výročí založení klubu (červen 1991) si dal univerzitní klub VSK VUT BRNO ALLIGATORS, když v sobotním finále České ligy amerického fotbalu Divize B porazil na svém domácím hřišti Highlanders z Jablonce nad Nisou 41:6.
Tímto vítězstvím si zajistil možnost sehrát dvoukolové barážové utkání s Příbram Bobcats o postup do elitní skupiny ? divize A, což je rovněž cíl, který se tým stanovil před začátkem sezóny. První utkání se hraje po následujícím volném víkendu: 8. července v Příbrami a odveta 15.7. v Brně. V případě stavu 1:1 rozhoduje součet skórovaných bodů.
Pro Alligators letošní sezóna znamená vůbec první v historii klubu, ve které neprohrál ani jeden zápas.

K průběhu zápasu:
V dnešním zápase lze spatřovat určitou obdobu se zápasem před 2 měsíci (hrálo se v Jablonci) a to především v rychlém, přesvědčivém a nekompromisním nástupu hráčů Alligators hned od prvního hvizdu, jenž dodal nutnou sebejistotu 43 hráčům, které mělo trenérské duo : Jan Raspopčev a David Mynář (hrající trenér) k dispozici.
V první čtvrtině byly úvodní útočné série obou týmů skoro stejně úspěšné. Quarterback Tomáš Fortelný se snažil házet dlouhé přihrávky, které nenašly svého adresáta. Obrana Highlanders podržela a proto Raspopčev nařídil fieldgoal, který hladce proměnil 17 yd před koncovou zónou Horalů Luděk Skoupý. On si na své konto připsal v průběhu 1. čtvrtiny dalších 7 bodů (1 touchdown ? nádherná 17yd přihrávka od Fortelného + sám potvrdil za 1 bod)
Ve druhé čtvrtině se podařilo Jakubovi Skácelovi zalehnout míč na 0,5yd před koncovou zónou hostí, čehož využil nejmladší hráč Alligators ? 17-ti letý Tomáš Vrána, který skóruje za 6 bodů. Na 17:0 přidává extrapointem Luděk Skoupý. V závěru se dostává útok do blízkosti koncové zóny, ale při posledním pokusu a zhruba 11 yardech volí raději fieldgoal, který Skoupý proměňuje a zvyšuje na 20:0
Po poločase, který tradičně přinesl aligátorům určitou nekoncentrovanost, se nedařilo především v útoku : Fortelný nedokázal využít výborných pozic jeho receiverů, nepřesně přihrával, hrál více nervózně. A tak jediným bodovým přírůstkem byl touchdownový běh Lukáše Dočkala a bod přidal Skoupý.
Poslední čtvrtina utkání byla více pohodová, Jan Klimeš po nádherné 20yd přihrávce od Fortelného skóruje touchdown a Skoupý opět s jistotou potvrzuje. Jisté vítězství znamenalo chvilkovou nekoncentrovanost, které využil soupeř a skóroval během podél sideline touchdown (Jaroslav Zeman). Následný extrapoint nebyl proměněn.
Neuvěřitelná věc se stala při úplně poslední akci útoku Horalů, kteří byli opět blízko dalšího bodového zisku : quarterback Horalů házel přihrávku na svého receivera, který byl už v koncové zóně, avšak jeho přihrávku zachytil obránce Stanislav Šlesinger, který si během podél sideline doběhl po skoro 95yd běhu pro touchdown. Skoupý zpečetil kopem za bod výsoledek na 41:6.

Trenér Jan Raspopčev dodal :
?Je dobře že si všichni načasovali formu a pohodu na finálový zápas. Já osobně jsem rád, že se potvrdilo to,na co jsem spoléhal, jako vždy skvělá obrana. A vyšlo v co jsem věřil, že se na hřišti najde i útok. Stalo se.
V první půlce poněkud nervózní Tomáš Fortelný dnes nedělal skoro žádné chyby a i když se občas nesešel s technikou vždy házel do otevřených hráčů. Nejlepší výkon této sezóny předvedla naše O-lajna díky které se dařilo našim RB získávat cenné yardy a velké hry přes 10 yardů nebyly výjimkou. Ve velké pohodě hráli WR´s Luděk Skoupý a Jan Klimeš oba si připsali TD a plno yardů. Velmi spokojen jsem i s výkonem Lukáše Dočkala. Ani jednou jsme neztratili balón a kopali snad jen dva nebo tři punty.
Co napsat k obraně? Kromě jednoho dlouhého pasu, jednoho naštěstí nevyužitého promrsku v hluboké zóně a pár občasných zablýsknutí v podobě běhů výborného Jardy Zemana, jsme šli skoro pokaždé tři a ven. Lajna a LB´s vyvíjeli výborný tlak na QB připsali jsme si první seky v sezóně a měli plno tacklů za line of scrimmage. Byla by škoda jmenovat jedince když dnes hrál dobře celek. Každý tackle byl důležitý, stejně jako každé pokrytí hráče při pasu. Perličkou do highlights byl interception Standy Šlesingera pro touchdown vlastně již v nastaveném čase.
Na závěr, důležitá a dobrá byla i práce speciálních teamů které nás dokázaly, kromě jednoho puntu, dostat vždy do dobré pozice na hřišti.
Máme dva týdny na to abychom se připravili na nadupanou obranu Bobcats a průrazné běhy Fixe. Bude to jiná liga a moc se na tyto zápasy těším.?

Trenér David Mynář dodal :
?Podle mne to byl náš nejvydařenější zápas v letošní sezóně a jsem rád, že se nám podařilo takto předvést zrovna na finále před domácím publikem.
Obrana hrála velice agresivně a vyvíjela stálý tlak na soupeřovu rozehrávku. V první polovině soupeři dovolila jen jeden 1.down. Druhou polovinu už byla obrana trochu méně koncentrovaná a navíc jsme už i začali střídat, aby si zahrálo co nejvíce hráčů, což vyústilo v soupeřův jediný touchdown. Asi nejkrásnějším momentem celé obrany byla úplně poslední akce už po časovém limitu, kdy se podařilo linebackerovi Stanislavu „Šufanu“ Šlesingerovi zachytit soupeřovu přihrávku těsně před naší endzónou a přes úplně celé hřiště doběhl pro touchdown.
Útok hrál velice konzistentně a všichni, především offense line, skvěle blokovali, takže jsme mnohdy procházeli soupeřovou obranou jako nůž máslem. Navíc se QB Tomáš „Brady“ Fortelný ve druhé půlce rozházel, na rozdíl od první poloviny, kdy na něm byla vidět nervozita a většinu pasů přehazoval, i když měl skvěle odblokováno a spoustu času na kombinaci.
Následující dva týdny využijeme na detailní přípravu pro barážová utkání s Dobříš Bobcats a uděláme vše pro postup do A divize..?

Skóre po čtvrtinách:
10:0, 10:0, 7:0, 14:6

Skórující hráči Alligators:
č.20 – Stanislav Šlesinger ? 6 bodů
č. 28 – Tomáš Vrána ? 6 bodů
č. 33 – Lukáš Dočkal ? 6 bodů
č. 85 – Luděk Skoupý ? 17 bodů
č. 86 – Jan Klimeš ? 6 bodů

Skórující hráči Highlanders:
č. 35 – Jaroslav Zeman ? 6 bodů

Fotografie :
Níže uvedené fotografie stáhnete po zadání následující adresy do prohlížeče Internet Explorer:
http://www.alligators.cz/…jh240606.zip
(1,4MB)
nebo
http://www.alligators.cz/…jh240606.rar
(1,4 MB)

Popis fotografií :
č. 1 – běh nejlepšího útočníka zápasu ? Lukáše Dočkala č.33 atakovaného obráncem Horalů
č. 2 – Jan Bárta s míčem (č.82), s č.8 proti němu běžící Karol Mikuláš
č. 3 – s míčem Lukáš Dočkal držený Galinem Nikolovem (č.77)
č. 4 – touchdown Jana Klimeše (č.86), s č.84 Sokol Monari
č. 5 – vítězná oslava ? trenéra Jana Raspopčeva , kterého nese Jiří Láznička (č.64), v popředí gratulující quarterback Tomáš Fortelný

Odkazy:
http://www.alligators.cz
http://www.highlanders.cz/
http://www.caaf.cz

Soupisky týmů :
http://www.caaf.cz/soupiska.php?…

Výsledky:
http://www.caaf.cz/vysledky.php?…

Zbývající utkání:
ČLAF A
24.6. Monarchs – Devils 37:6 (17:0, 7:6, 13:0, 0:0)
25.6. od 14.00 Lions – Panthers, stadión Univerzity Karlovy, Bruslařská 10, Praha 10

Zelinka Zbyněk