Zprávy


Basketbalistky budou hrát na Rosničce třikrát s Belgií

Tři zápasy s Belgií v Brně budou v úterý, ve středu a ve čtvrtek první herní prověrkou českých basketbalistek po třítýdenní dovolené. Tým Jana Bobrovského se v přípravě na zářijové mistrovství světa v Brazílii sešel v Brně po pauze už v minulém týdnu a vedle kondice byla součástí přípravy především střelba a nácvik herních situací.

V úterý a ve čtvrtek začnou zápasy v hale Rosnička v 17:00, středeční utkání se začátkem v 17:40 odvysílá v přímém přenosu ČT 4.

Trenéři Bobrovský a Lubor Blažek mají stále v kádru patnáct hráček, Sestavu tvoří Irena Borecká, Michala Hartigová, Darina Johnová, Zuzana Klimešová, Leona Kryštofová, Kateřina Křížová, Petra Kulichová, Hana Machová, Markéta Mokrošová, Michaela Pavlíčková, Romana Stehlíková, Michaela Uhrová, Ivana Večeřová, Jana Veselá a Eva Vítečková.

„Všechny dostanou rovnocennou příležitost ke hře. Proto máme také domluveny s Belgií tři zápasy,“ řekl ČTK Bobrovský.

Belgie na loňském mistrovství Evropy v Turecku chyběla, neboť neuspěla v prvním kole dodatkové kvalifikace, kde skončila ve skupině při shodném počtu bodů druhá za Slovenskem. Před třemi lety na mistrovství Evropy v Řecku ale skončily Belgičanky šesté, když ve čtvrtfinále prohrály právě s českými basketbalistka­mi 62:98.

Po loňském neúspěchu skončil u reprezentace trenér Benny Mertens, kterého nahradil Francouz Laurent Buffad, jenž vede basketbalistky USVO Valenciennes. Nový trenér nezařadil do reprezentace překvapivě sedmadvacetiletou pivotku Boonenovou, která by byla se 197 cm nejvyšší hráčkou týmu. Ve třináctičlenném výběru je hlavní hvězdou reprezentace pivotka ruské Samary Ann Wautersová, která ale bude kvůli zranění v Brně chybět. V belgickém výběru jsou i dvě naturalizované cizinky Oksana Agabalová z Ukrajiny a Irina Medveděvová z Turkmenistánu.

„I když bude Belgie v Brně bez Wautersové, tak má určitě kvalitní tým. Od všech tří zápasů si slibuji kvalitní přípravu,“ poznamenal trenér Bobrovský.

Jiří Pošvář