Zprávy


FESTIVAL POHODOVÝCH FILMŮ 2006

Zajímavý brněnský projekt Festival pohodových filmů vstupuje v roce 2006 do ?druhé pětiletky? a s potěšením možno konstatovat, že jeho popularita u odborníků i laické veřejnosti vzrůstá.
Obliba festivalu a jeho osobitost spočívá především v tom, že nepřináší jenom časem prověřené české filmové trvalky a nejnovější premiérové hity, ale zprostředkovává i osobní kontakt s herci a tvůrci filmů, kteří v tom kterém roce jubilují.
Hosty festivalu byli v dosavadní pětileté historii Jiří Pecha ? od loňského roku prezident a Anděl strážný festivalu, Helena Růžičková, Václav Neckář, Michal David, Helena Blehárová, Zuzana Norisová a Jan Šimon Fiala (I. ročník 2001), Jiřina Bohdalová, Jana Hlaváčová, Luděk Munzar, František Ringo Čech, Stella Zázvorková, Karel Fiala a Pavel Trávníček (II. ročník 2002), Bolek Polívka, Věra Galatíková, Naďa Urbánková, Jan Kraus, Chantal Poullain, Jiří Suchý a Juraj Jakubisko (III. ročník 2003), Iva Janžurová, Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř, Pavel Kříž a Zdeněk Troška (IV. ročník 2004), Petr Vachler, Jaroslav Dušek, Nella Boudová, Rudolf Hrušínský III., Karel Smyczek, Ilja Racek, Felix Slováček, Laco Deczi, Barbora Srncová i Vojta Kotek (V. ročník 2005). Snad tento pouhý výčet hostů signalizuje, že jde o projekt zajímavý a chvályhodný a ve svém ohledu výjimečný.
Letošní ročník festivalu bude v duchu svébytné dramaturgie věnován opět jubilujícím filmovým osobnostem a na jeho programu bude (po třikrát za sebou promítaných SVĚTÁCÍCH s postupnou účastí Jiřiny Bohdalové, Jiřiny Jiráskové a Ivy Janžurové)) potřetí za sebou film se stejným názvem: letos to bude v pondělí 25. 9. v Brně KAMEŇÁK s přídomkem III. za osobní účasti jubilujícího Václava Vydry III. Festival zahájí v sobotu 23. 9. před klubem Šelepova N°1 brněnská rodačka ? letos osmdesátiletá Vlasta Chramostová (BÍLÁ PANÍ), přijedou pětapadesátiletí Miroslav Donutil (ROMÁN PRO ŽENY) a Naďa Konvalinková (ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA), představí se i letos dvacetiletý Jirka Mádl (RAFŤÁCI). Kromě klasických českých ?pohodových? filmů budou promítnuty i novinky ? ANDĚL PÁNĚ (za osobní účasti prezidenta a Anděla strážného festivalu Jiřího Pechy) a ÚČASTNÍCI ZÁJEZDU.
Sympatickým rysem projektu je rovněž skutečnost, že vstup na všechny projekce a besedy s umělci je volný. Prostřednictvím spolupracujícího Kinematografu bratří Čadíků, který již od I. ročníku na festivalu participuje, se vybírá dobrovolné vstupné, které je každý rok poukázáno ve prospěch potřebných spoluobčanů. Letos to bude prostřednictvím Nadace rozum a cit, jejíž patronkou je Naďa Konvalinková.
Festival pohodových filmů a jeho doprovodný program se odehrával po pět let výhradně v Brně, ale v letošním roce počítají pořadatelé vzhledem k podpoře Jihomoravského kraje s cirkulací po celém regionu.
A proto i změna názvu na Jihomoravský festival pohodových filmů. Záštitu převzali opět zástupci města Brna a Jihomoravského kraje, jmenovitě primátor Richard Svoboda a I. náměstek hejtmana Jihomoravského kraje ing. Milan Venclík.