Zprávy


Na preventivní vyšetření prsu (mamografický screening) se lze objednat do Masarykova onkologického ústavu v Brně přes Internet

Oddělení radiologie Masarykova onkologického ústavu v Brně splnilo svůj slib a od září letošního roku se mohou ženy, kterých se týká preventivní program hrazený pojišťovnami ? tzv. mamografický screening, i ženy, které chtějí preventivní mamografické vyšetření jako samyplátkyně, vyšetření objednávat on-line přes internet. Je to zatím jediné pracoviště v České republice, které tuto možnost nabízí.

Cesta je následující:
www.mou.cz – Pro veřejnost ? Mamografický screening ? objednání. Na této adrese je také přesný návod včetně telefonního čísla, které je k dispozici ve chvíli, kdy žena musí z vážných důvodů objednávku zrušit – 844 844 885 (lze tak učinit i e-mailem: rdg@mou.cz).

Screening je celostátní zdravotnický program, který umožňuje časný záchyt zhoubných nádorů prováděním preventivních vyšetření v populaci. Mamografický screening (MG screening) znamená preventivní vyšetřování mléčné žlázy žen, které nepociťují žádné přímé známky přítomnosti nádorového onemocnění prsu (tzv. bezpříznakové ženy). Záměrem MG screeningu v České republice je nabídnout ženám kvalifikovaná preventivní vyšetření prsu na kvalitních pracovištích ? tzv. screeningových mamodiagnostických centrech. Screeningové mamografické vyšetření hrazené ze zdravotního pojištění se provádí v těchto centrech u žen, které jsou bezpříznakové, jsou ve věku od 45 do 69 let a mají žádanku od praktického lékaře nebo gynekologa. Vyšetření se provádí ve dvouletých intervalech

V jihomoravském regionu existuje nyní 7 mamografických screeningových center, v městě Brně 4 centra (v celé republice zhruba 58). Přesný seznam je uveden např. na www.mamo.cz.
Oddělení radiologie MOÚ patří k pracovištím, kde je ročně vyšetřeno nejvíce žen ? zhruba 15 000 (na Moravě je největší, v ČR na 3. místě). Do této chvíle ? od roku 2002, kdy se mamární screening v naší republice zavedl, prošlo v rámci celé ČR screeningem zhruba 40% žen, které splňují daná kriteria. Jihomoravský kraj je na tom nejlépe ? jde o 55,6% žen.
Rakovina prsu

Epidemiologická charakteristika rakoviny prsu
Novotvary ženského prsu představují od dob Hippokratových historicky nesledovanější nádorovou lokalizaci. Jejich evidence v ČR je na velmi dobré úrovni. Za období let 1991–99
bylo diagnostikováno u žen 39.562 nových onemocnění prsu (u mužů 329 případů), což činí ročně asi 17% ze všech malignit u žen. Ročně je zjištěno přes 5 tis. nových případů, tj. asi 95 ze 100 tis. žen (v roce 2003 to je 110,5 žen na 100 000 žen).