Zprávy


VSK VUT BRNO ALLIGATORS jun. vs. Havířov DEVILS 24 : 13

Druhý odvetný zápas, ve kterém šlo domácí juniorce VSK VUT BRNO ALLIGATORS o postup do playoff České juniorské ligy (první zápas vyhráli Alligators jen o bod 19–18), vyšel lépe Alligators, kteří zvítězili nad Ďábly z Havířova 24–13 (poločas 17–0), a tak si po příštím volném víkendu zahrají 21. října v Praze pravděpodobně proti několikanásobným mistrům ČR Prague Lions (po základní části jsou zatím na prvním místě, o které zřejmě nepřijdou) a poperou se o vítězství v jednokolovém semifinále.

Zkráceně k průběhu zápasu:
Devils ? 27 hráčů, Alligators ? 28 hráčů, utkání plné faulů na obou stranách
1.čtvrtina: po kickreturnu ďáblů, který skončil na 21y Havířova, ukázal soupeř, že silové běhy budou jeho velkou zbraní o čemž svědčí první akce, kterou se dostali až na 27y Alligators! Brzo získali další first down. Obrana Alligators se z rychlého nástupu Devils celkem vzpamatovala až když byli hosté 15yd před endzónou aligátorů. Dobře zapracovalo duo ?copánků? Kučera a Kuparowtiz. Havířov poprvé (během zápasu potom ještě několikrát) zahrál specialitku trenéra Mrowiece ? reverse, který nevyšel. Z 23yAlligators se soupeř pokoušel o fieldgoal, který zblokoval Jakub Harašta. Útok Alligators nastupoval na svých 23yardech. Analogicky jako v případě Devils, byla první akce útoku výtečná : tentokrát Tomáš ?hrana? Vrána, kterému se v minulém zápasu absolutně nedařilo (3 fumbly), zaběhl až na 40yardů Devils! Další úspěšné běhy připojil a přiblížil svůj tým na 4yd před endzónu. Následoval neuznaný touchdhown Fortelného díky faulu. Poslední pokus z 1yd!!!!! hází Fortelný pas, který je na endzonové čáře zachycen Martinem Kovaříkem z Devils (č.24). Ďáblové rozehrávají z 20y. Jejich útok je nulový ? resp ?1yd: z 19yardů puntují na 28ydAlligators! Aligátoři se dostávají díky Vránovým běhům na 16yd Devils.
2.čtvrtina: Z 16y se dostávají až na 4,5yd před soupeřovu endzónu, kde obrana Devils neztrácí nervy a hraje výborně. Díky faulu Devils získávají aligátoři 4yd před endzónou first down a hned prvním během Vrána dává první touchdown zápasu. Pekárek přidává kopem bod. (7–0) Následný kick return vychází Devils znamenitě: dostávají se až na 34yd Alligators. Postupně se propracovali na 23yd, kde také při 4downu a 10yd togo, skončili ? především díky dobře hrajícím : Pekárkovi, Kučerovi a Kuparowitzovi. Náš útok začíná na svých 23yardech, Vrána posouvá na 27yd. Další akce, jako z NFL vystřižená: quarterback Fortelný přihrává dlouhý pas na Dvořáka, který skóruje po nádherném běhu touchdown, Pekárek opět neomylně přidává bod. Po útočné akci Devils, která skončila na 34yd Alligators. Faul Devils dává 40yd pozici pro útok Alligators. Druhou akcí posouvá Vrána na 30yd Devils! Na pozici 15yd před endzónou Devils a 20 vteřin do konce 1.poločasu se nedaří cílit Fortelnému pasy, proto volí trenér Stříbrný 10 sekund před vypršením hracího času field goal, který Pekárek proměňuje a zvyšuje vedení Alligators na 17–0
3.čtvrtina: stejně jako v Havířově, tak i v Brně poločasové oddechnutí více pomohlo týmu Devils a tak není divu, že se opakovala situace z prvního zápasu, kdy jasně ve 3. čtvrtině dominovali ďáblové. Aligátoři se nedokázali nakopnout, dělali chyby. Po neúspěšném útoku, který končí puntem z 50yd , nastupují Devils ze svých 14yd. Odtud se pasy dostávají na 10yd Alligators! Po jejich faulu se posouvají zpět na 22yd. Ze skoro beznadějné pozice nařizuje Mrowiec parádní akci: reverse pas, která obranu Alligators totálně zmátne a tak není problém pro Ondřeje Chvojku (č-85), který ?nějakou? dobu čekal na přihrávku cca 10yd před endzónou, skórovat první touchdown Devils. Adam Javorek (č.18) kope za bod. Skóre 17–7.
4.čtvrtina: Stříbrný, který přišel na konci 3.čtvrtiny o výborně hrajícího Vránu, se více spoléhá na pasy: z 25yd na 36yd díky TE Martinu Malkovskému a potom pas na Mikuláše Košáka, který doběhne na 15yd před endzónu Devils. Socha, který běhá místo Vrány, posouvá tým na 5yd Devils. Fortelný volí běh středem a sám dává 3. touchdown Alligators. Pekárek přidává bod a zvyšuje vedení na 24–7. Po neúspěšné útočné sérii Devils se útok Alligators dostává na 37yd soupeře. Fortelný hází nádherný pas na Dvořáka, kterému jeho touchdown nemohl být díky faulu na lajně uznán. Následný pas Fortelného končí 4min před koncem v rukou Devils na jejich 23yd linii. Útok ďáblů končí tam,kde začal. Aligátoři se posunou jen na 17yd odkud kopou neúspěšný fieldgoal.
Vyšší skóre a konec čtvrtiny ukolébalo Aligátory natolik, že 2 minuty před koncem Ďáblové na svých 20yd zahrávají opět reverse, který je posune o 25yd dále. Dostávají se na 38yd Alligators odkud skóruje Adam Javorek 2. touchdown Devils. Pokus o conversion za 2 body nevychází. Skóre 24–13 je i finálním celého utkání.

Hlavní trenér Rostislav Stříbrný po zápase řekl:
?Dnešní zápas byl rozhodující o druhé postupující místo z divize EAST. Bratislava má již z minulého týdne zajištěn postup z prvního místa, dnes jsme tedy bojovali právě o místo druhé. Do zápasu jsme nastoupili s pouhým jednobodovým náskokem z předchozího zápasu – bylo to tedy téměř vyrovnané a dopředu o výsledku zdaleka rozhodnuto nebylo. Jediný možný výsledek pro nás byla tedy výhra, což si všichni z nás uvědomovali velmi vážně. Předchozí zápas byl poměrně vyrovnaný, očekávali jsme tvrdou bitvu o každý yard. V poločase jsme již ale měli slušný náskok, který bylo důležité udržet a případně ještě zvýšit. Havířovu se nakonec podařilo upravit na konečných 24:13. Věřím, že ze zápasu jsme si odnesli mnoho nového a že se zápas líbil všem zúčastněným a divákům. Na zápasy s Havířovem se vždy velice těším, protože Havířov vždy vytáhne z rukávu netradiční hry, které pokud se podaří, je zajímavé sledovat.
V offense se nám dařilo hrát úspěšně jak pasové, tak běhové akce. Nejvíce ze všeho bych chtěl vyzdvihnout výkon O-Line, která má hlavní podíl na celkovém úspěchu. Konkrétně velice rád jmenuji hráčem zápasu Richarda Nováka, který dokázal excelovat i v těžké životní situaci, jak sám řekl zápas hrál pro tým a pro maminku… Těžší pozici jsme měli ve druhém poločase, kdy se nám zranil dnes velice spolehlivý TB Tomáš Vrána a kvůli zraněnému kolenu již stoprocentní výkon nemohl podat ani QB Tomáš Fortelný, který dnes opět odehrál výborně. Jsem velice rád, že i offense dnes působila velmi sehraně a jednolitě, což jsem nemohl v předchozích zápasech konstatovat. V dnešním zápase jsem neshledal žádný vyloženě slabý článek, a proto bylo možné dělat jeden první down za druhým a několikrát skórovat. Z offense bych proto již nejmenoval nikoho, se všemi hráči jsem byl spokojen, všichni podali vynikající výkon.
Naše obranná hra byla také velmi solidní a spolehlivá. Tradičně velmi dobrý zápas předvedla naše D-line, která nedovolovala soupeři dlouhou rozehrávku a opakovaně znepříjemňovala život v soupeřovým Rb's a QB. Jako velmi spolehlivé stálice chválím Tomáše Kuparowitze, již jmenovaného Richarda Nováka a jsem rád, že i nový Jan Dobeš a Tomáš Kučera se již rozehrávají a že se z nich stávají velmi platní hráči. Ke konci zápasu nám dělal nemalé problémy WR Adam Javorek, kterému se podařilo skórovat TD.
Z dnešního zápasu mám velkou radost, skončila první část ČJLAF a je proto nutné se plně soustředit na nadcházející play-off. Čeká nás velmi pravděpodobně tým Prague Lions na který se velmi těším. V následujících trénincích pro nás bude nutné soustředit se na preciznost našich her v offense a defense a snažit se eliminovat počet faulů, kterých máme stále dost.?

Trenér obrany Jiří Řezáč dodal:
?Obrana v dnešním zápase podala velice pěkný výkon. V prvním útočném drivu soupeře se nám podařilo zablokovat Field goal a poté jsme již Havířovu během první poloviny zápasu nedovolili žádný výraznější posun po hřišti. Ve druhé polovině jsme obdrželi dva touchdowny – ten první padl po krásné passové hře, kdy jsme úplně zapomněli na WR soupeře a nechali ho pohodlně skórovat. Druhý TD padl v době, kdy na hřišti už byli hlavně náhradníci a nováčci a měly ho na svědomí obrovské chyby při tacklování, kdy ani 5 hráčů v řadě nebylo schopno složit útočníka s míčem a ten poté doběhl do endzóny.
MVP obrany jsou pro mě dnes David Příhoda a Richard Novák. Oba dva předvedli vynikající výkon a spoustu pěkných obranných zákroků, kterými zastavovali hru soupeře již v počátku.
Tímto zápasem se nám podařilo postoupit do Play-Off, ve kterém narazíme na tradičně velice silný tým Prague Lions. Máme 14 dní, abychom se na tohoto soupeře co nejlépe připravili, takže očekáváme od hráčů stoprocentní účast na trénincích.?

Skóre po čtvrtinách:
0:0, 17:0, 0:7, 7:6

Skórující hráči Alligators :
č. 12 – Tomáš Fortelný ?bodů
č. 28 – Tomáš Vrána ? 6 bodů
č. 33 – Lukáš Dvořák ? 6 bodů bodů
č.46 – Radek Pekárek ? 2 bodů

Skórující hráči Devils :
č. 85 – Ondřej Chvojka ? 6 bodů
č. 18 – Adam Javorek ? 7 bodů

MVP zápasu – Alligators :
Richard Novák (č.70)
David Příhoda (č.63)