Zprávy


Masarykův onkologický ústav a HOSPIMedica

Už popáté se účastní Masarykův onkologický ústav v Brně mezinárodního veletrhu zaměřeného na zdravotnictví – HOSPIMedica.

Důvod je jednoduchý: MOÚ se snaží využívat všech možností, jak upozorňovat širokou veřejnost na nebezpečí onkologických onemocnění a jak jim účinně předcházet. Po celou dobu konání veletrhu budou ve stánku k dispozici pracovnice Onkologického informačního centra MOÚ s materiály o jednotlivých onkologických diagnózách, léčebných postupech a prevenci a v úterý a ve čtvrtek pracovnice Poradny pro zdravou výživu a odvykání kouření v MOÚ. Letos se bude MOÚ představovat na stánku č. 001 v pavilonu V (u východu k pavilonu A).

Masarykův onkologický ústav (MOÚ) v Brně je specializovaným onkologickým centrem s nadregionální působností, jediný svého druhu v České republice. Na jednom místě jsou zde soustředěny všechny nezbytné medicínské obory pro zajištění komplexní onkologické péče, která zahrnuje prevenci, epidemiologii, diagnostiku, jednotlivé modality protinádorové léčby, rehabilitaci. Jeho pracovníci se také zaměřují na vědecko-výzkumnou činnost včetně základního výzkumu. Je to pracoviště s pre- i postgraduální výukou lékařů a zdravotníků a s osvětovou činností zaměřenou na širokou veřejnost. Ročně ambulancemi projde více než 180 000 lidí a je tu hospitalizováno zhruba 7 000 pacientů (v roce 2005 to bylo 184 682 ambulan­tních a 7 356 hospita­lizovaných pacientů).

Je to jediné zdravotnické zařízení, jehož zřizovatelem je Ministerstvo zdravotnictví ČR, kterému se podařilo získat akreditaci od nezávislé Spojené akreditační komise ČR, a to na nejdelší možnou dobu tří let.

MOÚ integruje pro boj s rakovinou celou řadu specializovaných oborů. V současné době se již podařilo všechna oddělení ústavu dostat na velmi moderní technologickou úroveň a jsou zde i velmi unikátní zařízení.
V diagnostice nádorů zobrazovacími metodami jsou zavedeny bezfilmové technologie a elektronický přenos obrazu, což umožňuje fúzní obrazy pozitronové emisní tomografie s počítačovou tomografií nebo magnetickou resonancí. I ostatní rentgenová vyšetření jsou digitalizována a archivována na severech namísto filmových archivů.
V laboratorní diagnostice je v ústavu unikátní zařízení pro proteomiku SELDI, které analyzují bílkovinná spektra buněk i tělních tekutin. Pro analýzu nádorové tkáně užívá patologické oddělení molekulární sondy odhalující specifické znaky, defekty či receptory.
Oddělení genetiky MOÚ dokáže odhalit a sekvenční analýzou dále popsat geny zvyšují významně riziko rakoviny, které jsou přenášeny v rodinách.
Výzkumné týmy experimentální onkologie v ústavu získávají každoročně svými kvalitními výsledky významnou podporu z grantových agentur.
Chirurgické týmy již používají radionavigaci při lokalizaci časného metastázování nádorů. Pro likvidaci nádorových ložisek v játrech je používáno radiofrekvenční zařízení jak při otevřené operaci tak vpichem s kontrolou pod CT. Dobře vybavena je také intenzivní pooperační péče.
Léčba nádorů zářením je v ústavu zajištěna moderními lineárními urychlovači, včetně tzv. stereotaktické radioterapie a radiochirurgie. Standardně je využívána konformní radioterapie přizpůsobující plánování cílového objemu nepravidelnému tvaru nádoru. Ústav provádí i ozařování modulovanou intenzitou svazku (IMRT). Brachyradioterapie s vysokým dávkovým příkonem (HDR) je aplikována nejen u gynekologických nádorů, ale také při zajištění lůžka nádoru po jeho odstranění přímo v operačním poli u sarkomů a nádorů prsu.
V chemoterapii nádorů je v ústavu jako jednom z mála zařízení zajištěna centrální příprava cytostatik, která jsou podávána u velké části nemocných ambulantně v moderně vybaveném stacionáři. Používají se intenzifikované a kombinované režimy, avšak i cílená léčba podle zvlášť určených receptorů, které předurčují citlivost nádoru k léčbě.
Pozornost je věnována nejen tělesným potížím, nýbrž i psychice nemocných, jejich kulturnímu vyžití a informovanosti. Proto v ústavu pracuje tým psychologů, je tu výtvarná dílna, jsou tu pořádány výstavy i koncerty a pro širokou veřejnost je k dispozici Onkologické informační centrum.

Unikátní je v současnosti elektronický nemocniční informační systém ústavu, specializovaný pro onkologii, který integruje veškeré diagnostické nálezy a záznamy péče o nemocného. Ústav také využívá údaje Národního onkologického registru moderním způsobem pomocí software SVOD, na jehož vývoji se podílel. Jako jediné onkologické pracoviště v ČR MOÚ zveřejňuje dlouhodobě výsledky svého léčebného úsilí na www.mou.cz.

Při léčbě onkologických pacientů je velice důležitá jejich informovanost: je známo, že pacient, který je seznámen se svou chorobou, daleko lépe spolupracuje a i po psychické stránce se snáze s tímto vážným onemocněním vyrovnává. Proto na konci roku 2001 zřídil MOÚ Onkologické informační centrum, jediné svého druhu v republice, které vydává brožury se základními onkologickými diagnózami, půjčuje knihy, CD, naučné videoprogramy, návštěvníci mají k dispozici Internet i kopírku. Je obsluhováno zdravotními sestrami, které mají na starosti také bezplatnou nádorovou telefonní linku (800 222 322) zaměřenou na všechny onkologické diagnózy ? díky tomu je jedinou svého druhu v republice ? ostatní jsou zaměřeny na jednotlivá onemocnění. Od roku 2004 je možné s lékaři ústavu komunikovat také prostřednictvím Internetu, a to díky on-line poradně. Doba ukázala, že toto spojení tří možností komunikace je ideální: zcela anonymní Internet, méně anonymní telefon a zcela bezprostřední komunikace ? návštěvy.

Onkologické informační centrum je k dispozici každý všední den od 8.00 do 15.00 hodin, stejně jako bezplatná nádorová telefonní linka.

Možnost účasti na HOSPIMedice velice MOÚ vítá, protože díky této mezinárodní akci osloví lidi, kteří vzhledem k místu bydliště o jeho službách nevědí.