Zprávy


Brno vstoupí do Evropské ligy zápasem se Šoproní

   Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno vstoupí do svého jubilejního desátého ročníku Evropské ligy tuto středu v domácí hale Rosnička, kde od 16:30 hodin hostí maďarskou Šoproň. Brňanky v nejprestižnější evropské klubové soutěži obhajují druhé místo a jejich cílem je opět postup do turnaje Final Four.
   
    Oba soupeři odehráli v Evropské lize deset zápasů. Bilance je vyrovnaná, pětkrát vyhrálo Brno a stejný počet vítězství má na svém kontě i Šoproň. Ovšem české mistryně postoupily přes Šoproň dvakrát do turnaje Final Four.
   
    Kromě dlouhodobě zraněné pivotky Ivany Večeřové jsou sice nachlazeny i další dvě pivotky Kulichová s Kováčovou. „Obě by ale měly nastoupit. Bohužel však nemáme videokazetu se zápasy Šoproně, v nichž hraje nová americká posila Niki Teasleyová,“ uvedl trenér Jan Bobrovský.
      
    V brněnském týmu se už zabydlují i nové americké posily DeLisha Miltonová a Nykesha Salesová. „Miltonová se přizpůsobila rychleji, Salesová zřejmě bude potřebovat více času. Obě americké posily ale nemohu srovnávat s Taj McWilliamsovou, která hrála v našem týmu loni. McWilliamsová působila v týmu spíše jako matka a Miltonová spíše připomíná hravé dítě,“ poznamenal Bobrovský.
   
    Šoproň vede úspěšná slovenská trenérka Natalie Hejková, která přivedla Ružomberok ke dvěma vítězstvím v Evropské lize. „Šoproň bude určitě na úvod soutěže velmi silný soupeř. Na herních signálech je patrný rukopis trenérky Hejkové. Naší výhodou je, že jsme se dobře rozehráli ve finálovém turnaji Světové ligy,“ dodal trenér Bobrovský.
   
    Po loňské sezoně zůstalo trenérce Hejkové v Šoproni pouze kvarteto s pivotkami Lucií Blahůškovou a Ivanou Matovičovou společně s Katjou Hontiovou a Zsuzsou Horváthovou. Sedm hráček z loňské soupisky Šoproně chybí. Klub opustily obě Slovenky devětatřicetiletá Iveta Bieliková a Broňa Borovičková, odešla i bývalá brněnská hráčka Gordana Kovačevičová (Bogojevičová), Hajdarka Szlimáková, Eva Seresová, Anna Vajdová a Georgina Tajková.
   
    Přes léto maďarský tým výrazně posílil. Hlavní oporou by měla být šestadvacetiletá americká rozehravačka Nikki Teasleyová, trenérka Hejková si hodně slibuje také od devatenáctileté Ukrajinky Olexandry Gorbunové, která v červenci startovala na mistrovství Evropy dvacetiletých v Brně. Další nové hráčky jsou z Maďarska a většinou mají zkušenosti z reprezentačního týmu. Nejzkušenější jsou třicetileté hráčky Andrea Károlyiová a Edit Eördöghová.
   
    „Je jasné, že po těchto změnách budeme potřebovat určitý čas na sehrání. Určitě toužíme po lepším výsledku, než v loňské sezoně,“ řekla před brněnským zápasem trenérka Hejková.
   
    V Evropských pohárech startují basketbalistky Šoproně od roku 1994. Zatím dosáhly největšího úspěchu v roce 1998, kdy vyhrály Pohár Ronchettiové. V Evropské lize hrají pravidelně od roku 1999, nejdále se v této prestižní soutěži dostaly do čtvrtfinále.
   
Jiří Pošvář