Zprávy


Přicestuje dnes do Prahy příští nositel Nobelovy ceny?

Objevil profesor Davidovits skutečně něco nového nebo ?jen? správně přečetl hieroglyfické záznamy, kterým jejich objevitelé ani další egyptologové jednoduše neporozuměli?

Ať tak či onak, dnes se s jistotou dá říci, že objevil nepředstavitelné množství využití technologie, známé před více než 4.500 lety.

GEOPOLYMER, jak hmotu pojmenoval, plnohodnotně (a při získání stěží vyjádřitelně lepších vlastností) nahradí po dvě staletí nejpoužívanější stavební materiál, kterým je beton.

Ještě nebyl uveden do vyučovacích programů technických univerzit, ale vzhledem k jeho vlastnostem se v tomto ohledu dají očekávat změny v následujících měsících. Již brzy bude moci být využíván při výstavbě silnic, budov a jiných původně betonových staveb, ale také například při tvorbě uměleckých děl.

O co se jedná? Jedná se o revoluční materiál, a to nejenom s ohledem na jeho vlastnosti, kterými jsou výrazně vyšší pevnost v tlaku, odolnost proti ohni a kyselému prostředí, než tomu je u dosavadních betonů, ale především při jeho výrobě vzniká 6× méně oxidu uhličitého, než při výrobě cementu (při výrobě 1 tuny cementu unikne do ovzduší 1 tuna oxidu uhličitého, v absolutním vyjádření to bylo v roce 2005 1,8 miliardy tun CO2). K dovršení jeho dokonalosti je nutné sdělit, že průmyslový odpad, který vzniká při jeho zpracování, je možno zhodnotit jako primární surovinu. Až příliš krásné než aby to byla pravda!!!

TWINS v Manhattanu by se nezřítily ani po nárazu deseti obřích letadel, kdyby při jejich výstavbě byl použit geopolymer.

Po zavedení geopolymeru do průmyslové výroby přestane existovat ekologický problém nejvyšší priority, co s nebezpečnými odpady. Jejich stabilizací a solidifikací pomocí geopolymeru je lze znovu použít jako bezpečný stavební materiál.

K realizaci pilotního projektu průmyslové výroby geopolymeru si profesor Davidovits zvolil Českou republiku. Proto dnes ve 22.30 hod přistane na ruzyňském letišti, aby se v průběhu příštích 4 dnů sešel s řadou vědců, představitelů českého vysokého školství a průmyslníků. Při této příležitosti českým čtenářům také představí svoji knihu ?Nové dějiny pyramid?.

Ve čtvrtek 30. listopadu odletí z Prahy do Paříže přímo do Palais de la Decouverte na tiskovou konferenci, oznámenou médiím francouzským vědeckým měsíčníkem Science&Vie. Americko-francouzský vědecký tým zde definitivně sdělí světu, že kvádry egyptských pyramid jsou z umělého kamene. New York Times pak pravděpodobně v úterý 6. prosince v přírodovědecké příloze totéž potvrdí Američanům.

Česká republika tak stojí u příležitosti, která se jí znovu nenaskytne možná příštích tisíc let. Chopí se jí nebo ji promarní?

Na Vaše otázky Prof. Joseph Davidovits odpoví na improvizovaných tiskových konferencích v Brně v Galerii Vaňkovka v knihkupectví Dobrovolný v pondělí 27.11. v době 16.30 ? 17.00 hodin, v Ostravě v Domě knihy LIBREX, Smetanovo náměstí 8, v úterý 28.11. v době 15.30 ? 16.00 hodin a v Praze v Paláci knih LUXOR, Václavské náměstí 41, ve středu 29.11. v době 16.30 ? 17.00 hodin.

Před Vánocemi pak vyjde v českém překladu další kniha profesora Josepha Davidovitse ?BIBLE MĚLA PRAVDU?, v níž autor zpřesňuje faktické události, popisované v biblickém Starém zákonu.

Ing. Ivo Vaněk
zmocněnec Prof. Dr. Josepha Davidovitse

Mob. 602 725 033
E-mail: ivo.vanek@ivovanek.cz