Zprávy


ČESKÁ LIGA AMERICKÉHO FOTBALU ? divize B, zákl.část, Jabl.n.Nisou-Střelnice 13.5.2007

Odvetný zápas je již tento týden (19.5.) v Brně od 14hod. na hřišti Pod Palackého vrchem.

K průběhu zápasu:
Aligátoři začali returnem, který zpracoval Daniel Schmied na 30BA a posunul jej 9yd vpřed. Potom se Schmied (č.19) průrazně rozběhl a získal first down na 39LH! Martin Brablc(č.44) přibližuje o 8yd blíže k endzóně . Po zachyceném pasu Jan Klimeš (č.86) staví útok na 24LH. Odtud během středem dává záhy Schmied první touchdown Brna a Luděk Skoupý(č.86) se trefuje kopem do branky ? 0:7. Po výkopu zachytává Jaroslav Zeman(č.21) na vlastní 10yd linii odkud doběhl 14 yd neboť jej ukázkově skládá Jakub Skácel(č.23). První akce Liberce ? běh bokem se vůbec nevydaří a Horalové si připisují minus yardy. O 4 yd dále posouvá Martin Bianko (č.40). Po běhu středem zůstávají na svých 29y. Se 4.downem a 5 to go však mají 12 lidí na hřišti a tak puntují ze své 24yd na 38BA. Díky faulu Brna se rozehrává na 33 BA, kde však dochází k fumblu. První akcí se domácí quarterback Ondřej Čadek (č.11) pokouší házet dlouhý pas před endzónu, kde však situaci zachraňuje Petr Donth . Druhý pas na Martina Čepeláka (č.88) je už úspěšný a Liberec je tak 11yd před endzónou Brna. Obraně Alligators se podařilo zastavit Zemana na 10yd.Bianko je složen Haluzou (č.53) na 8yd. 3down a 7 to go ? Michal Karas (č.16) skládá na 14BA, v příští akci svůj zákrok zopakuje a opět minus yardy pro Liberec. NA 17yd končí a útok Alligators svojí první akcí se posouvají díky Schmiedovému běhu o 4yd vpřed. Druhou akci se rozhodl starting quarterback Alligators Pavel Motúz (č.11) hodit dlouhý pas na Mynáře čekajícího na 39ydBA. Následnou první akci získaného first downu nechává Schmiedovi jenž zaběhne až na 41LH. Další akci volí Motúz opět pas na Mynáře, který končí na 17LH s firstdownem. Schmied zaběhne 7yd. Následný incomnplete pas na Martina Brablce na 5yd. Následná akce je dotažena do konce a Schmied si připisuje svůj další touchdown po 10yd běhu středem. Skoupý se netrefuje. Stav 0–13.
Highlanders chytají return na 10yd a jsou složeni obranou o 11 dále. Bohužel díky faulu se posouvají zpět na 16LH.
Z 16 LH pokračují již ve druhé čtvrtině incomplete pasem, Petr Ryšavý (č.21) skládá QB a ubere Liberci 1yd. Hezkým a úspěšným pasem na Čepeláka (č.88)posouvá Čadek svůj tým na 29,5LH. Při 4d a 1to go volí quarterback logicky běh středem a získává tak druhý first down v zápase na 32LH. Následný pas zachytává Roman Svačina (nakonec vyhlášen MVP zápasu) na 32LH a dobíhá na 27LH. Útok Alligators začíná 1yd během Ondřeje Šimonka. Pas Motúze na Jana Bártu na 12LH a 1 yd běh Šimonka tým staví na 11yd od endzóny domácích. Díky holdingu Alligators ztrácí 10yd. To napravuje Motúz, který přesně hází na Jana Bártu (č.82), který s míčem končí na 11LH. Mynář zachytává přihrávku v endzóně, ale díky faulu ze 4LH a first down. Hned první akce vede k bodovému zisku a Jan Klimeš zvyšuje skóre na 19–0. Skoupého kop je zblokovaný. Následný return nezpracují a nechávají jej vběhnout do endzóny. První akcí se z 20LH posouvají jen o 1 yard. Následný běh likviduje Rostislav Stříbrný (č.58) a útok Liberce se posunuje zpět a puntuje ze svých 19yd na 30BA a Klimeš se zachyceným puntem dobíhá o 10yd dále. Na druhou půlku přesunuje hru Ondřej Šimonek (č.41) a získává first down. 4yd běh Martina Brablce(č.44) a 2yd Šimonka vystřídá pokus o pas na Mynáře, který nevychází. Při 4downu na 30LH a 3 to go pas na Mynáře jenž přihrávku zpracoval na 12yd a dobíhá s ní pro svůj první touchdown v zápase. Skoupý kopem jistě přidává 1 bod a zvyšuje skóre na 0–26.
Liberec po nezpracovaném kickreturnu rozehrává na 20yd neúspěšným pokusem o pas. I následná běh Zemana způsobuje jen minus 3 yardy. Na 3. down ze skoro bezvýchodné situace hází Čadek pas na 28LH a při 4.downu zvolí běh středem, který jej úspěšně posouvá pro další (3.) first down zápasu na 30,5LH. Po nepodařeném pasu volí tým Liberce timeout a v dalším přihrávku Horalů zachycuje na 38LH obránce Alligators Lukáš Haluza (č.53). Odtud se díky běhu Šimonka posouvají na 31LH. Druhou akcí volí quarterback Pavel Motúz pas na rozběhnutého Schöna, jenž přihrávku chytá na 5yd a dobíhá si pro svůj touchdown, Skoupý opět neomylně za 1 bod. Stav: 0–33
Po poločase Alligators vykopávají, míč končí bez dotyku soupeře na 13LH, kde jej Roman Svačina (č.31) zalehává a získává tak míč opět pro Brno. Odtud se během posunují na 11LH. Tomáš Fortelný, který vystřídal na pozici quarterbacka Pavla Motúze, přihrává do endzóny na Jana Klimeše, který si dává svůj druhý touchdown v zápase, Skoupý trefuje jen tyčku. Stav 0–39. V rámci tréninku nařizuje trenér Raspopčev onsidekick, který nevychází a tak Horalové útočí ze svých 33yd. Čadek se pokouší o 2 po sobě jdoucí pasy, které však nejsou zpracovány. 3down na 33LH a 10 to go volí běh do boku, jenž je Karasem zlikvidován a domácí si připisují minus 1yard. Na další down Liberec opakuje svou chybu a má více hráčů na hřišti. Z 27LH puntují na 31BA. Nádherným silovým během posouvá Aligátory na půlku soupeře až na 30LH! Daniel Schmied. Jeho radost ze získaného území mu zkasí pas interception Fortelného, jehož přihrávku zachycuje hráč Liberce č.85 Jan Veselý. Následný útok domácích se snaží posunout vpřed opět Zeman, je však uzeměn def.endem Alešem Groškem, který jej zatlačí zpět na 31LH. Čadek hází nezvykle krátký pas za lajnu na Čepeláka, který nechytá. 3down 13to go na 31 LH se opět blýskne Roman Svačina, který chytá svůj 2 interception. Ze 45BA Lukáš Dočkal se během dostává na 33LH, Hailich o trochu dále na 29LH. Zachycený pas Davida Mynáře a firstdown na 23LH. Dočkal běží o 2yd vpřed . Pas Fortelného na Mynáře nevychází. Zatímco pas na veterána Alligators 34-letého Luďka Skoupého (č.85) je úspěšný a Luděk si jde pro svůj první touchdown. 1 bod si kopem ještě přidá a zvyšuje skóre na 0–46.
Následný return chytá Liberec na 5yd odkud se dostanou jen na 12LH. Čadkovi se podaří zmást obrana Alligators, kteří se domnívají, že bude házet, běží po boku a lehce se dostane na 19LH. Zeman je zastaven Groškem na 14LH, po neúspěšném pasu z 12yd puntují, Alligators jej zblokuje ale na hranici pravidel a za hrubou hru na kickera Liberec zůstává na svých 20yd útočit. Zeman dává svůj první firstdown v zápase (4celkem).Následnou sérií několika Zemanových běhů se Liberec nachází po získání dalšího firstdownu na svých 33yd. Zde málem o míč přicházejí, když přihrávku chytá na 40BA nejaktivnější hráč obrany Alligators Roman Svačina, ale díky offside zůstávají útočit Highlanders.
Hra se přesunuje do poslední čtvrtiny. Liberec útočí ze svých 38 yd a nádherným během středem se posouvají na 39BA! Další běh likviduje Grošek – 2yardy. Následuje díky zákroku Karase pass incomplete, Zeman opět běží, ale neposouvá svůj tým dále. Ze 47BA puntují, ale kop je zblokovaný Martinem Fišerem (č.90) a zaléhá jej na 47BA Petr Ryšavý (č.21). Tomáš Vrána dostává přílěžitost běžet, kterou využije a posouvá tým na 35LH. Běh Hailicha na 27yd a Vrány na 24LH dávají quarterbackovi Fortelnému dobrou pozici pro pas, který nevychází, neboť na podmáčeném terénu Fortelný uklouzl. Následný běh Vrány je zlikvidován hráčem Liberce č. 96 Danem Machartem, který hosty zatlačuje zpět na 31LH. Fortelný volí opět pas a Jan Bártu, který na 10LH nechytá. Následný útok Liberce pasuje na Davida Jáče, kterému v úspěšném zachycení zabrání Svačina. Další běh na 32yd a za situace 32yd ,3down a 8 togo! Běží Zeman do boku a doběhne po nejdelším běhu v zápase na 29BA! Bohužel první akcí ztrácí míč, – fumble- Fišer jej získává na 30BA. Obránce Liberce Dan Machart si připisuje nádherný sack na quarterbacka Fortelného, jenž posouvá útok Alligators zpět o 10yd. Po incomplete volí Fortelný na 3down běh a běží sám na 38BA. Odtud na 4down a 3 to go aligátoři puntují, avšak rozehrávka jde na hlavu kickera Skoupého, který ze špatné pozice 5yd stačil odkopnout na 15LH!. Fišer a Grošek likvidují útočný pokus Liberce a posouvají je zpět na 10LH. První pokus je neúspěšný pas, dostávají se až na 15LH odkud puntují na 30BA. Zápas končí po běhu Skoupého s míčem na 35LH.

Hrající trenér David Mynář po zápase řekl:
?Především mne překvapilo naše snadné vítězství, kdy hlavně obrana nedovolila soupeři ani jeden touchdown a prvních downů bylo také minimálně. Mám za to, že to bylo způsobeno především kvalitní přípravou a studiem soupeřovy hry. Zde patří dík především kouči Honzovi Raspopčevovi, Jakubu Skácelovi a Jirkovi Řezáčovi, kteři obětovali svůj volný čas a jeli toto video natočit přes celou republiku. Liberec zřejmě postrádá kvalitní DBs a asi proto v obraně postavil zvláštní formaci bez Safety, čímž nám umožnil dlouhé pasy a díky zvláštnímu pohybu obránců po rozehrání míče vlastně i pěkné běhy. V útoku Higlandeři nic moc nepředvedli a ani přes velkou snahu jejich nejlepšího hráče RB Zemana nedokázali skórovat. V naší obraně se pěknými zákroky i interception blýskl nováček Roman Svačina. Díky slabému výkonu soupeře jsme si mohli dovolit prostřídat téměř všechny hráče. Nevím jak ostatní hráči, ale za sebe musím bohužel konstatovat, že po dobrém tréningu bývám víc unaven než jsem byl po tomto zápase. Je to pro mne záhadou, protože hráči Liberce na tom jsou na pohled fyzicky velice dobře, ale když dojde na lámání chleba, tak mám pocit, že nehrají moc týmově, dělají základní technické chyby a nehrají moc srdcem, což je škoda, protože zázemí mají opravdu dobré.?

Trenér Jan Raspopčev dodal :
?První utkání letošního roku s nevyzpytatelnými Horaly je za námi a, překvapivě jednoznačně, vítězně.
Utkání po výkopu soupeře do autu jsme začali na naší třicítce a bez velkého zdržování, tvrdými běhy Daniela Schmieda 19 # a krátkým pasem na Jana Klimeše 86 jsme přešli celé hřiště a připsali si první body. Naše obrana vzápětí zastavila soupeře a na hřiště šel opět útok a jeho druhý drive byl jako první, Dan opět v end zóně.
V útoku musím vyzvednout výkon útočné lajny, v podstatě celý zápas kontrolovala soupeře, dovolila nám dobře běhat a dala dostatek času pro hru vzduchem. Výborně fungovalo duo Pavel Motúz 11# a David Mynář 5#, no a v end zóně a její blízkosti v kombinaci s Janem Klimešem 86. Velmi dobrými běhy se prezentoval Daniel Schmied 19#, který dnes vypadal opravdu nezastavitelně. Krásný dlouhý pas si chytil Robert Schön 13#. V druhém poločase hrál na postu QB Tomáš Fortelný 12# a opět našel ztracenou jistotu, když trefil v end zóně Jana Klimeše a Luďka Skoupého 85#.
Obrana hrála přesně dle připraveného plánu, podařilo se nám vymazat duo Jarda Zeman 21#, Gene Dexter 89#. A útok vzduchem se Liberci příliš nedařil. Dokladem jsou tři zachycené pasy našimi beky pro dva si vyskočil Roman Svačina 31# třetí ve skluzu zpracoval Lukáš ?Klokan? Haluza 53#. Výborně dnes pracovali naši hráči usměrňující hru dovnitř Aleš Grošek 89#, Martin Fišer 90#, Petr Ryšavý 21# a Michal Karas 16#.
Naše special teamy dnes bez chyb a pod kontrolou. Získaný balón z kickoffu (který returner Liberce nepochopitelně nezpracoval), dva zablokované punty, nádherné výkopy přes celé hřiště a bohužel tři nekopnuté extra pointy.
Liberec dnes působil velmi zmateně a často nám zbytečnými chybami (špatné střídání, útočný lajnmen při pasu přes lajnu, nezpracovaný kickoff) dával velmi dobrou pozici na hřišti. Ale i přes to hrál čistě a bez zbytečných faulů a věřím, že na příští víkend se dobře připraví.
MVP Roman Svačina.?

Skóre po čtvrtinách:
0–13, 0–20, 0–13, 0–0

Skórující hráči Alligators:
č. 19 – Daniel Schmied ? 12 bodů
č. 85 – Luděk Skoupý ? 10 bodů
č. 86 – Jan Klimeš – 12
č. 5 – David Mynář ? 6 bodů
č. 13 – Robert Schön ? 6 bodů

Fotografie :
Níže uvedené fotografie stáhnete po zadání následující adresy do prohlížeče Internet Explorer (všechny naráz – cca 750 kb):
http://www.alligators.cz/…13052007.zip

Nebo jednotlivě (a`cca 250kb):
http://www.alligators.cz/…vinari/1.jpg
http://www.alligators.cz/…vinari/2.jpg
http://www.alligators.cz/…vinari/3.jpg

Popis fotografií :
č. 1 – běh Daniela Schmieda(č.19), autora 12 bodů
č. 2 – běh Jaroslava Zemana (č.21), s č.89 na skládku připravený Aleš Grošek
č. 3 – nejlepší hráč obrany Liberce, Dan Machart (č.96) připravený složit běžícího Tomáše Vrány (č.28)

Odkazy:
http://www.alligators.cz
http://www.higlanders.cz/
http://www.caaf.cz

Soupisky týmů :
http://www.caaf.cz/soupiska.php?…

Výsledky:
http://www.caaf.cz/vysledky.php?…

Zbývající utkání:
ČLAF A 2007 4. kolo:
12.5. Panthers – Monarchs 32:12 (6:6, 6:6, 8:0, 12:0)
13.5. Lions – Bobcats 45:0 (14:0, 10:0, 14:0, 7:0)

ČLAF B 2007 3. kolo:
12.5. Tornadoes – Stallions 62:0 (6:0, 8:0, 22:0, 26:0)
13.5. Highlanders – Alligators 0:46 (0:13, 0:20, 0:13, 0:0)

Zelinka Zbyněk