Zprávy


Reprezentantky zahájí zápasovou sérii s Nizozemskem

Po týdnu kondičního soustředění zahájí české basketbalistky ve středu v 18:00 hodin duelem s Nizozemskem v hale Rosnička v Brně zápasovou přípravu před mistrovstvím Evropy, které se uskuteční od 24. září do 7. října v Itálii. V ženském basketbalu patří Nizozemsko mezi trpaslíky, ženská reprezentace ze země tulipánů se neprobojovala z předkola ani do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy.

„Kvalitu nizozemského týmu neznám, v Evropě se ale postupně síla jednotlivých týmů mění. Do utkání jdeme z plné kondiční přípravy, pouze dnes jsme zařadili ještě jeden herní trénink,“ řekl trenér českých basketbalistek Jan Bobrovský. V současném reprezentačním kádru je 13 hráček, Darina Johnová a Michala Hartigová startují na letní univerziádě v Thajsku a do reprezentační příprava se ještě nezařadily po mistrovství světa devatenáctiletých Kateřina Elhotová a Romana Hejdová.

Současnou reprezentační třináctku tvoří Irena Borecká, Tereza Brantlová, Petra Kulichová, Hana Machová, Markéta Mokrošová, Zuzana Ondřejová, Romana Stehlíková, Miroslava Svobodová, Edita Šujanová, Michaela Uhrová, Ivana Večeřová, Jana Veselá a Eva Vítečková.

Skutečná zápasová zátěž přijde až v příštím týdnu, kdy herní sílu českého týmu prověří postupně od 13. do 15. srpna tři utkání v Brně se Švédskem. Hned po těchto zápasech odletí české reprezentantky k turnaji do Francie, kde se střetnou postupně s Ruskem, Francií a Litvou.

Do mistrovství Evropy mají české basketbalistky bohatý zápasový program, neboť ještě budou hrát třikrát s Běloruskem, dvakrát s Ruskem a Čínou a tečku za přípravou udělá v první polovině září turnaj v italském Porto San Giorgiu.

Jiří Pošvář