Zprávy


Nemocnice Milosrdných bratří má status Diabetologické centrum

Nemocnice Milosrdných bratří má status Diabetologické centrum

Brněnská Nemocnice Milosrdných bratří (NMB) získala status jako oficiální Diabetologické centrum. Akreditaci uděluje Česká diabetologická společnost. Podle informací společnosti byla žádost o zřízení dětské části Diabetologického centra v Brně jednohlasně schválena.
„Je to velký úspěch, že tento titul získala městská nemocnice, obvykle se tím mohou ´honosit´ jen velké fakultní nemocnice. Navíc jsme po dětské nemocnici teprve druhou pediatrií na jižní Moravě, která titul získala,“ uvedla primářka novorozeneckého oddělení NMB MUDr. Ludmila Brázdová. Na jihu Moravy provozují Diabetologické centrum dále interní kliniky obou brněnských fakultních nemocnic.
Diabetologické centrum poskytuje komplexní péči zejména v oblasti intenzivní terapie diabetu, koordinace léčby pomocí inzulínových pump.
Je poskytována komplexní individuální i skupinová diabetologická edukace v případě NMB dětí a mladistvých. Výchově je určen i celorepublikový projekt NMB Diaškolička, který se věnuje dětem do šesti let a jejich rodičům. Tento, projekt, který zaštituje edukaci v celé české republice, funguje už osm let a je svým plošným pokrytím světové unikum.
„Dítě není připraveno přijímat medicínské informace, porozumět složitým zákonitostem onemocnění, vztahům v léčbě a respektovat životní restrikce. Užitím pohádek a her při skupinové výuce prostřednictvím jakéhosi kočovného divadla je docíleno významného motivačního efektu a pozitivního vlivu na získávání správných návyků ihned od počátku onemocnění,“ vysvětlila Brázdová.
Diabetologická ambulance brněnské Nemocnice Milosrdných bratří funguje každou středu od 8.00 do 15.00, telefon k lékařům je 532 299 152. Am­bulance pod vedením primářky Brázdové pořádá dvakrát do roka spolu se Sdružením rodičů a přátel diabetických dětí mimo brněnské pobyty malých pacientů z Brna i okolí.
Počátek letošního podzimu prožilo v překrásné přírodě východních Čech u Zderad 23 diabetických dětí ve věku od sedmi do třinácti let, klientů diabetologické ambulance NMB. Trávily týden řadou her a výlety do skalního města Toulovcovy Maštale, východočeské obdoby populárního pískovcového Českého ráje. Nechyběly napínavé hry, putování po tajemných místech i noční koupání. „Úžasné bylo, jak i nejmenší děti našly odvahu k prvnímu samostatnému píchnutí inzulínu i jak se děti naučily obsluhovat inzulínovou pumpu a jak se děti samy vzájemně ovlivňují k lepší péči o svou zákeřnou nemoc,“ přiblížila edukační část tábora primářka Brázdová.
Obdobné tábory se konají také v zimě, ambulance spolu se sdružením pořádá i řadu edukačních víkendů pro diabetologické děti i jejich rodiče. „Tábory jsou jedním z efektivních prostředků pomáhající vrátit dětem pocit ztracené svobody navzdory diabetu,“ dodala Brázdová.