Zprávy


Basketbalistky Brna vyhrály v Evropské lize vysoko v Gdyni 81:62

        Výborný výkon ve druhé čtvrtině utkání zajistil basketbalistkám Gambrinusu Sika Brno vítězství ve druhém zápase letošní Evropské ligy v polské Gdyni vysoko 81:62. Brňanky jsou po dvou kolech ve skupině B společně s Jekatěrinburgem a francouzským Bourges bez porážky.

    Ve vyrovnaném úvodu se sice oba týmy střídaly ve vedení, největší problémy dělala brněnské obraně přesně střílející Bibrzycká, jež se trefovala i z tříbodového území. Ve druhé čtvrtině ale české mistryně zařadily vyšší rychlostní stupeň, bleskovými protiútoky přehrávaly své soupeřky. Akcím dávala myšlenku na rozehrávce zejména Žirková a v podkošových soubojích se nejčastěji prosazovala Kulichová. Tuto desetiminutovou pasáž vyhrálo Brno 22:6 a poločasový výsledek 40:25 naznačoval, že by mohlo být o výsledku rozhodnuto.

    Úvod třetí čtvrtiny však byl ze strany českého týmu velmi špatný. „Začátek jsme prospali, hráli jsme tragicky. Soupeřky jsme podcenili. Naše basketbalistky si myslely, že si mohou všechno dovolit. Rázem se náš náskok ztenčil na pouhé dva body a teprve po vystřídání jsme získali opět herní jistotu,“ řekl trenér basketbalistek Brna Jan Bobrovský, který ale přiznal, že kromě výpadku po změně stran jeho svěřenkyně přehrávaly soupeřky po všech stránkách.

    Obě americké opory Brna odvedly solidní výkon. „Salesová už začíná zapadat do sestavy. Miltonová byla dost americká. To znamená, že začala pod dojmem náskoku také vymýšlet a tentokrát dala pouze třináct bodů,“ dodal Bobrovský.

    V týmu Gdyně hrály i dvě bývalé hráčky Brna Kovačevičová a Šarenacová. „Moc se neprosadily. Kovačevičová sice hodně střílela, ale nedařilo se jí. Šarenacová sice odehrála půlhodinu zápasu, dala však pouze šest bodů,“ zhodnotil jejich výkon Bobrovský.

    Výsledek

    Lotos Gdyně – Gambrinus Sika Brno 62:81 (19:18, 25:40, 48:58).

    Nejvíce bodů: Žirková 16, Kulichová 16, Miltonová-Jonesová 13, Vítečková 10, Salesová 9, Veselá 8, Machová 7 – Bibrzycká 29, Kovačevičová 10, Kobrynová 10. Rozhodčí: Bodnár (Maď.) a Čejbyšev (Ukr.). Fauly: 13:15. Tretsné hody: 11/11 – 15/9. Trojky: 7:6. Diváci: 1000. Nejlepší hráčka: Žirková.

    Jiří Pošvář