Zprávy


Nový Nikon D200!

Praha 1. listopadu 2005

 

 

 

www.nikond200.info

 

 

Amsterdam, Holandsko: Společnost Nikon uvádí špičkovou digitální jednookou zrcadlovku D200, precizní vysoce výkonný fotoaparát představující novou kategorii přístrojů mezi digitálními jednookými zrcadlovkami pro začátečníky a profesionály.

Nikon D200 kombinuje solidní vzhled a zpracování s pokrokovými vlastnostmi přístrojů profesionální série Nikon D2, ověřeným uživatelsky přívětivým ovládáním a špičkovou kvalitou obrazu – vlastnostmi, které jsou samozřejmostí u všech digitálních jednookých zrcadlovek Nikon.

Fotoaparát D200 byl vytvořen spojením nově vyvinutých technologií Nikon a pokrokových vlastností fotoaparátu D2× tak, aby poskytl vynikající ovládání, výjimečný obrazový výkon, všestranné použití, vysokou rychlost a okamžitou odezvu na požadavky fotografa. Výsledkem je kombinace špičkových vlastností, vysoce kvalitních komponent a fantastických obrazových výsledků.

Kombinace uvedených vlastností činí z fotoaparátu D200 perfektního společníka pokročilých fotoamatérů, firemních uživatelů, jako jsou policisté, zubaři a muzea, profesionálních fotografů hledajících druhý fotoaparát jako doplněk jejich přístrojů Nikon D2× a D2Hs, a všech ostatních, jež chtějí využít nedostižných výhod systému Nikon Total Imaging System.

Solidní vzhled a zpracování

Fotoaparát D200 využívá lehké a přitom odolné a robustní tělo z hořčíkového odlitku, vybavené pokrokovým systémem těsnění pro ochranu proti působení vody a prachu, a je tak ideální v širokém rozmezí náročných podmínek a prostředí. Závěrka fotoaparátu se zdvojenými lamelami a zdokonalený systém vyvážení zrcadla jsou testovány na více než 100 000 pracovních cyklů, nový design rozměrné očnice hledáčku zlepšuje celkovou ergonomii přístroje.

Pokročilé ovládání

Ovládání fotoaparátu D200 je odvozeno od vynikajícího přístroje Nikon D2× a využívá více než 40 optimálně zvolených uživatelských funkcí pro možnost perfektního přizpůsobení funkčnosti fotoaparátu potřebám uživatele. Velký a jasný hledáček nabízí vysoké zvětšení 0,94× a pokrývá 95% obrazového pole ve vertikálním i horizontálním směru pro detailní zobrazení scény.

2,5" LCD monitor s vysokým rozlišením nabízí extrémně velký pozorovací úhel 170° ze všech směrů. Snímky zobrazené na monitoru fotoaparátu D200 mohou být zvětšeny až o 400% pro možnost kontroly jemných detailů obrazu a maximální pozorovací pohodu.

Horní kontrolní panel je nejrozměrnější aktuálně používaný LCD displej v oblasti jednookých zrcadlovek vůbec, a zobrazuje množství dat včetně nastavení snímacího režimu, indikace stavu baterie, informací o paměťovém médiu, času závěrky, clony a počtu zbývajících snímků. Nově koncipovaný barevně kódovaný systém menu se vyznačuje vysokou přehledností podporovanou použitím intuitivních klíčových slov pro rychlou orientaci.

Nově vyvinutá vysoce výkonná lithium-iontová dobíjecí baterie EN-EL3e poskytuje fotoaparátu D200 dostatek energie pro expozici až 1 800 snímků na jedno nabití, které netrvá déle než 2,5 hodiny. Stav baterie je pro maximální přesnost indikován více údaji, které jsou dostupné pomocí menu. Volitelný Battery pack MB-D200 rozšiřuje možnosti snímání nabídkou volitelného napájení pomocí šesti tužkových baterií velikosti AA resp. dvou lithium-iontových baterií EN-EL3e.

 

Špičkový fotografický zážitek

Fotoaparát D200 je s dobou aktivace 0,15 s, minimálním zpožděním závěrky 50 ms a ztemněním obrazu v hledáčku 105 ms jednou z nejrychlejších zrcadlovek, a je tak ideální pro zachycení neočekávaných resp. letmých výjevů.

Fotoaparát D200 je rovněž schopen vysoce rychlého sériového snímání frekvencí 5 obr./s v sekvenci až 37* snímků formátu JPEG (Fine) resp. 22* snímků formátu NEF (RAW). Nově vyvinutý, vysoce flexibilní AF modul Multi-CAM 1000 nabízí 11 zaostřovacích polí převzatých z řady Nikon D2 a 7 velkoplošných zaostřovacích polí pro snazší zaostření rozměrných pohyblivých objektů.

Při použití 1 GB paměťové karty CF SanDisk SDCFH (Ultra II) resp. SDCFX (Extreme III).

Dalším vybavením, které má svůj původ ve fotoaparátu D2X, je měření expozice 3D Color Matrix II poskytující optimální expoziční parametry díky využití nové technologie, vyvinuté pro 1005pixelový RGB snímač Nikon. Tento systém vyhodnocuje sedm parametrů každé scény včetně jasu, barev, kontrastu, aktivního zaostřovacího pole a vzdálenosti objektu a výsledná data porovnává s databází více než 30 000 referenčních scén pro okamžité a přesné určení finální expozice.

Profesionální obrazové výsledky

Srdcem fotoaparátu D200 je nově vyvinutý CCD snímač formátu Nikon DX s 10,2 miliony efektivních pixelů, který produkuje obrazová data o velikosti 3 872 × 2 592 p­ixelů uchvacující svou vysokou ostrostí a špičkovým barevným podáním – ideálními vlastnostmi pro zvětšování na velké formáty a možnost tvůrčí práce s výřezy. Nový vysoce citlivý obrazový snímač nabízí rozsah citlivostí ISO 100 – 1600 s možností zvýšení citlivosti na ISO 3200 v režimu Hi-1.

Systém vysoce rychlého zpracování obrazu má svůj původ v přístroji Nikon D2× a zaručuje jemnou barevnou gradaci a věrné barevné podání. Nový optický nízkoprůchodový filtr napomáhá eliminovat moaré a barevné artefakty pro dosažení maximální kvality obrazu.

Pro vyšší míru kontroly nad expozicí a nasycením jednotlivých barevných kanálů lze snadno využít RGB histogramy zobrazované na LCD monitoru fotoaparátu.

Fotoaparát D200 navíc obsahuje nové režimy pro optimalizaci snímků umožňující doladit výsledný vzhled snímků přesně podle tvůrčího záměru – ať již jde o nastavení míry doostření obrazu, nastavení gradace (kontrastu), barevného režimu, barevného odstínu nebo sytosti barev. K dispozici je pět pevně předvolených optimalizovaných nastavení, uživatelské manuální nastavení jednotlivých položek a černobílý režim.

Nedostižné možnosti

Stejně jako ostatní digitální jednooké zrcadlovky Nikon je i přístroj D200 součástí systému Nikon Total Imaging System, což znamená, že jej lze použít v kombinaci s více než 50 vysoce kvalitními objektivy AF Nikkor, včetně objektivů DX Nikkor a objektivů bez vestavěného CPU. Tvůrčí možnosti fotoaparátu rozšiřuje také kompatibilita se systémem kreativního osvětlení Nikon, který umožňuje použití vestavěného i-TTL blesku fotoaparátu jako hlavního blesku (Master) v systému pokrokového bezdrátového osvětlení.

Fotoaparát D200 je vybaven PC konektorem pro připojení studiových zábleskových jednotek a podporou GPS pro záznam geografických dat do snímků, stejně jako možností bezdrátově ovládaného fotografování a přenosu snímků.

Nikon D200 bude k dispozici od poloviny prosince, obvyklá prodejní cena tohoto fotoaparátu je 52.990,– (pouze tělo).

 

 

Digitální jednooká zrcadlovka Nikon D200

 

Význačné vlastnosti

Výjimečný obrazový výkon

  • Nově vyvinutý obrazový CCD snímač formátu Nikon DX s 10,2 miliony efektivních pixelů produkuje snímky o velikosti obrazu 3872 × 2592 pixelů vyznačující se vysokou ostrostí a úchvatným barevným podáním. Fotoaparát je vybaven 4kanálovým datovým výstupem pro možnost fotografování frekvencí 5 obr./s a obsahuje nově vyvinutý optický nízkoprůchodový filtr pro eliminaci moaré a barevných artefaktů při současné podpoře vyšší rozlišovací schopnosti.
  • Díky využití špičkových obvodů pro zpracování obrazu z přístroje D2× umožňujících barevně nezávislé předzpracování signálů před A/D konverzí a díky pokročilým algoritmům pro digitální zpracování obrazu dosahuje fotoaparát jemné gradace barevných odstínů s výjimečně plynulými a konzistentními přechody.
  • Nový 11bodový AF systém využívá stejný počet zaostřovacích polí jako profesionální fotoaparáty série D2, v prostorově efektivním uspořádání s možností volby 11 standardních nebo 7 velkoplošných zaostřovacích polí v kombinaci s režimy činnosti zaostřovacích polí Single Area AF, Dynamic AF (včetně využití zaostřovacího režimu Continuous servo AF pro zaostření pohyblivých objektů), Closest Subject Priority Dynamic AF a Group Dynamic AF. Všechny tyto možnosti zaostřovacího systému jsou podpořeny optimalizovanými algoritmy pro ovládání pohybu objektivu, s výslednou vyšší přesností zaostření, lepší schopností zachycení objektu, efektivnějším sledováním objektu a celkově vylepšenou odezvou.
  • Měření expozice 3D Color Matrix II – stejné jako ve fotoaparátu D2× – poskytuje optimální expoziční parametry díky využití nové technologie vyvinuté pro 1005pixelový RGB snímač Nikon. Tento systém vyhodnocuje jas, barvy, kontrast, aktivní zaostřovací pole a vzdálenost objektu – a výsledná data porovnává s databází více než 30 000 referenčních scén pro okamžité a přesné určení finální expozice s vysokou mírou spolehlivosti v automatickém i manuálním režimu. K dispozici je rovněž integrální měření se zdůrazněným středem soustřeďující 75% citlivosti v oblasti kruhové plošky uprostřed obrazu a bodové měření pracující v místě aktivního zaostřovacího pole (pracuje při použití obou druhů zaostřovacích polí – standardních i velkoplošných.
    • Nové režimy pro optimalizaci snímků umožňují fotografům produkovat snímky, které blíže odpovídají jejich tvůrčímu záměru – ať již jde o nastavení míry doostření obrazu, nastavení gradace (kontrastu), barevného režimu, barevného odstínu a sytosti barev. K dispozici je pět pevně předvolených optimalizovaných nastavení, uživatelské manuální nastavení jednotlivých položek a černobílý režim.

Rychlost vzbuzující úžas

  • Prakticky okamžitý start za 0,15 s umožňuje fotografům zachytit i náhodné výjevy.
  • Zpoždění závěrky pouhých 50 ms zaručuje rychlou práci, zatímco ztemnění hledáčku 105 ms umožňuje trvalou kontrolu scény – speciálně v případě sériového snímání.
  • Rychlé sériové snímání s frekvencí 5 obr./s umožňuje zachycení až 37 snímků formátu JPEG (Fine-Large) resp. až 22 snímků NEF (RAW); časy závěrky v rozmezí od 1/8000 s do 30 s.

    Při použití 1 GB paměťové karty CF SanDisk SDCFH (Ultra II) resp. SDCFX (Extreme III).

Další všestranné vybavení

  • Vícenásobná expozice kombinuje dohromady až 10 samostatných expozic pro tvorbu imaginárních resp. až surrealisticky působících snímků.
  • Funkce prolínání snímků vytváří přímo ve fotoaparátu kompozitní snímek ze dvou vybraných snímků formátu NEF (RAW). Originální obrazové soubory zůstávají beze změny, expoziční vliv obou snímků lze přesně nastavit a výsledek lze uložit opět ve formátu RAW nebo ve formátu JPEG, resp. TIFF.
  • Propojení se zařízením GPS (Global Positioning System) pomocí volitelného kabelu GPS Adapter Cord MC-35 umožňuje kromě konvenčních fotografických informací zaznamenat spolu s každým snímkem data o zeměpisné šířce a délce, nadmořské výšce a univerzálním času pořízení snímku (Coordinated Universal Time).
  • Rozměrný 2,5" LCD monitor s pozorovacím úhlem 170˚ ze všech směrů napomáhá přesnému posouzení ostrosti snímku zobrazeného v až 400% zvětšení. Na monitoru lze rovněž zobrazit kompletní RGB histogram, resp. separátní histogramy jednotlivých barevných kanálů pro maximálně přesné posouzení expozice snímku.
  • Rozměrný horní kontrolní panel usnadňuje čtení množství zobrazovaných informací včetně nastavení snímacího režimu, indikace stavu baterie, informací o paměťovém médiu, času závěrky, clony a počtu zbývajících snímků.
  • Nově koncipovaný barevně kódovaný systém menu se vyznačuje vysokou přehledností podporovanou aplikací intuitivních klíčových slov pro rychlou orientaci. K dispozici je také seznam naposled prováděných nastavení (Menu Recent Settings) zobrazující 14 naposled použitých položek menu snímacího režimu, menu uživatelských funkcí a funkcí přehrávacího režimu včetně přehrávání jednotlivých snímků, přehrávání stránek 4, resp. 9 náhledů snímků, zvětšení výřezu zobrazeného snímku, zobrazení histogramu a nejvyšších jasů snímku.
  • Tělo fotoaparátu z hořčíkového odlitku propůjčuje fotoaparátu D200 odolnost při zachování nízké hmotnosti, zatímco propracovaný systém těsnění napomáhá chránit veškeré vnější spáry před potenciálním vnikáním prachu a vlhkosti.
  • Závěrka se zdvojenými lamelami testovaná na více než 100 000 cyklů nabízí vysokou spolehlivost a odolnost. Mechanismus fotoaparátu obsahuje rovněž optimalizovaný systém vyvažování zrcadla pro eliminaci rázů v krajních polohách zrcadla, s výslednou možností rychlejšího pohybu zrcadla a tím i kratší dobou ztemnění hledáčku, přesnějším doostřováním pohyblivého objektu a rychlejším sériovým snímáním.
  • Nově vyvinutá vysokokapacitní dobíjecí lithium-iontová baterie EN-EL3e propůjčuje fotoaparátu dostatek energie pro zhotovení až 1800 snímků na jedno nabití, je možné ji kdykoli dobíjet a je vybavena přesnou indikací zobrazující aktuální kapacitu v procentech, počet zhotovených snímků od vložení baterie a celkový stav baterie.
  • Volitelný Battery pack MB-D200 rozšiřuje možnosti snímání svým ergonomickým designem. Navíc lze k jeho napájení použít buďto šest baterií typu AA anebo dvě baterie EN-EL3e*, je vybaven přídavným příkazovým voličem a tlačítky spouště a aktivace autofokusu pro pohodlné fotografování na výšku.
* Mezi kompatibilní baterie AA patří alkalické, Ni-MH, lithiové a nikl-manganové články.
  • Bezdrátové síťové rozhraní WT-3* poskytuje veškerý komfort standardu IEEE802.11b/g a umožňuje bezdrátový přenos snímků do kompatibilního počítače za současné podpory širokého spektra síťových a bezpečnostních protokolů pro vyšší míru jistoty.

* K dispozici pouze v zemích, které povolují použití třinácti frekvenčních pásem.

Kompatibilita se systémem Nikon Total Imaging System

  • Fotoaparát je kompatibilní s exkluzivní řadou digitálních objektivů DX Nikkor a rovněž s řadou objektivů Nikkor/AF Nikkor pro kinofilmové fotoaparáty.
  • Kompatibilita se systémem kreativního osvětlení Nikon umožňuje fotoaparátu D200 perfektní souhru s blesky SB-800, SB-600 a SB-R200 při využití výhod pokrokových monitorovacích předzáblesků systému i-TTL, přesné měření expozice při použití nepřímých záblesků a všestranný bezdrátově ovládaný provoz. Blesky SB-600 a SB-800 jsou vybaveny velkoplošným pomocným AF reflektorem speciálně konstruovaným pro AF modul Multi-CAM 1000 fotoaparátu D200 využívající 11 zaostřovacích po­lí.
  • Software Nikon Capture 4 (v. 4.4) odkrývá rozsáhlý potenciál souborů NEF (Nikon Electronic Format). Nejenže umožňuje přesné jemné doladění gradace a barevného podání snímků, ale nabízí fotografům i možnost kdykoli opakovat zpracování stejných snímků a uložit výsledky úprav do originálního souboru NEF ve formě sady instrukcí, resp. uložit snímky ve formátu TIFF nebo JPEG při zachování integrity originálních dat za všech okolností.
  • Software PictureProject Ver. 1.6 (dodávaný s fotoaparátem) vybavuje fotografa nástroji, které dále zvyšují míru potěšení ze samotného fotografování. Tyto nástroje zahrnují organizaci snímků pro efektivní prohlížení, automatické a manuální editační funkce, šablony pro tvorbu alb a prezentací se snímky a nástroje pro sdílení snímků s ostatními pomocí vypalování disků CD/DVD, produkce slide show, prezentace muvee a rychlého a efektivního odesílání snímků pomocí e-mailu. Kromě poskytnutí vyšší míry zábavy se software PictureProject stará rovněž o to, aby se pevný disk vašeho počítače neproměnil v „elektronickou krabici od bot“ plnou snímků – namísto toho umožňuje přesně takové uspořádání snímků, jaké vyhovuje uživateli.

 

Digitální jednooká zrcadlovka Nikon D200

Specifikace

Typ fotoaparátu Digitální jednooká zrcadlovka

Počet efektivních pixelů 10,2 miliony

10,2 milionyO­brazový snímač RGB CCD snímač, 23,6 × 15,8 mm; celkový počet pixelů: 10,92 milionů

Velikost obrazu (v pixelech) 3872 × 2592 [L], 2896 × 1944 [M], 1936 × 1296 [S]

Citlivost ISO 100 až 1600 v krocích po 1/3, 1/2 nebo 1 EV; možnost dodatečného zvýšení až o 1 EV nad hodnotu 1600

100 až 1600 v krocích po 1/33

Paměťová média Paměťové karty CompactFlash™ (CF) (typ I a II); pevné disky Microdrive™

Komprese dat Komprimované soubory NEF (RAW): 12bitová komprese,Paměťové karty CompactFlash™ (CF) (typ I a II); pevné disky Microdrive™Kom­primované soubory NEF (RAW): 12bitová komprese, JPEG: standardní kompresní algoritmus JPEG

Systém souborů Exif 2.21, kompatibilita se standardy DCF 2.0 a DPOF

Exif 2.21, kompatibilita se standardy DCF 2.0 a DPOF

Vyvážení bílé barvy Automatické (TTL vyvážení bílé barvy pomocí 1005pixelového RGB snímače), šest manuálních předvoleb s možností jemného doladění, možnost přímého zadání barevné teploty, manuální změření hodnoty bílé barvy, bracketing vyvážení bílé barvy (2 až 9 snímků s rozptylem 1, 2 nebo 3 kroky)

Automatické (TTL vyvážení bílé barvy pomocí 1005pixelového RGB snímače), šest manuálních předvoleb s možností jemného doladění, možnost přímého zadání barevné teploty, manuální změření hodnoty bílé barvy, bracketing vyvážení bílé barvy

LCD monitor 2,5" nízkoteplotní TFT LCD monitor z polymorfního křemíku, 230 000 pixelů, regulace jasu

Funkce pro přehrávání 1) Přehrávání jednotlivých snímků 2) Přehrávání stránek náhledů snímků (4 resp. 9 náhledů na stránce) 3) Zvětšení výřezu snímku 4) Slide show 5) Zobrazení RGB histogramu 6) Zobrazení fotografických informací ke snímku, 7) Zobrazení nejvyšších jasů snímku 8) Automatická změna orientace snímků

Funkce mazání snímků Formátování paměťové karty, mazání všech snímků, mazání vybraných snímků

Formátování paměťové karty, mazání všech snímků, mazání vybraných snímků

Videovýstup Volitelně NTSC a PAL

Volitelně NTSC a PAL

Externí rozhraní USB 2.0 (konektor mini-B); podpora standardů Mass storage a PTP; při použití volitelného bezdrátového síťového rozhraní WT-3 (IEEE 802.11b/g) podpora přenosového protokolu FTP a ovládání fotoaparátu/přenos souborů pomocí protokolu PTP/IP; slot pro paměťové karty CF typu II: podpora aktualizace firmwaru pomocí paměťových karet CF

Textový vstup Pomocí LCD monitoru a multifunkčního voliče lze zadat až 36 alfanumerických znaků jako komentář ke snímku uložený v hlavičce Exif

Kompatibilní objektivy Objektivy s bajonetem Nikon F (s AF propojením a AF kontakty)

Pomocí LCD monitoru a multifunkčního voliče lze zadat až 36 alfanumerických znaků jako komentář ke snímku uložený v hlavičce Exif

Úhel záběru Ekvivalentní kinofilmovému objektivu s přibližně 1,5násobkem ohniskové vzdálenosti

Hledáček Pevně vestavěný pentagonální hranol; vestavěná dioptrická korekce (-Ekvivalentní kinofilmovému objektivu s přibližně 1,5násobkem ohniskové vzdálenostiPevně vestavěný pentagonální hranol; vestavěná dioptrická korekce (-2,0 až +1,0m-1)

Předsunutí výstupní pupily okuláru 19,5 mm (-1,0m-1)

Zaostřovací matnice Čirá matnice typu B BriteView clear matter screen Mark II s indikací zaostřovacích polí a možností zobrazení pomocné mřížky

1

Zorné pole Cca 95 % záběru objektivu (vertikálně a horizontálně)

Cca 95 %

Zvětšení hledáčku Cca 0,94× (objektiv 50 mm zaostřený na nekonečno; –1,0m-1)

Cca 0,Informace v hledáčku Indikace pro zaostření, indikace režimu měření expozice, indikace expoziční paměti/blokace zábleskové expozice, indikace způsobu činnosti synchronizace bleskuIndikace pro zaostření, indikace režimu měření expozice, indikace expoziční paměti/blokace zábleskové expozice, indikace způsobu činnosti synchronizace blesku, čas závěrky, clona, symbol korekce (zábleskové) expozice, analogová expoziční indikace, citlivost ISO, expoziční režim, hodnota korekce zábleskové expozice, hodnota korekce expozice, počet zbývajících snímkůAutofokus TTL s fázovou detekcí pomocí AF modulu Nikon Multi-CAM 1000; pomocný AF reflektor (rozsah cca 0,5 m až 3,0 m) Pracovní rozsah autofokusu: EV –1 to +19 (ekviv. ISO 100, 20 °C/68 °F)

Zaostřovací režimy Single-servo AF (S); Continuous-servo AF ©; Manual (M); prediktivní doostřování s automatickou aktivací v závislosti na stavu objektu v režimu Continuous-servo AF

Single-servo AF (S); Continuous-servo AF ©; Manual (M); prediktivní doostřování s automatickou aktivací v závislosti na stavu objektu v režimu Continuous-servo AF

Zaostřovací pole Standardní: 11 polí; lze volit jednotlivá zaostřovací pole nebo skupiny; Velkoplošná: lze volit 7 zaostřovacích po­lí

Standardní: 11 polí; lze volit jednotlivá zaostřovací pole nebo skupiny; Velkoplošná: 

Režimy činnosti zaostřovacích polí 1) Single Area AF 2) Dynamic Area AF 3) Group Dynamic AF 4) Dynamic area AF with closest subject priority

1) Single Area AF 2) Dynamic Area AFBlokace zaostření Zaostřenou vzdálenost lze zablokovat namáčknutím tlačítka spouště do polovinyZaostřenou vzdálenost lze zablokovat namáčknutím tlačítka spouště do poloviny (režim Single-servo AF) nebo stiskem tlačítka AE-L/AF-LRežimy měření expozice Tři režimy TTL měření expozice.
1) 3D Color Matrix II (objektivy typu G a D); Color Matrix II (ostatní objektivy s CPU); Color Matrix – objektivy bez CPU po zadání dat objektivu uživatelem; měření provádí 1005pixelový RGB snímač.
2) Integrální měření se zdůrazněným středem: 75 % citlivosti je soustředěno na kruhovou plošku o průměru 6, 8, 10 nebo 13 mm uprostřed obrazu
3) Bodové měření: Měří kruhovou plošku o průměru 3 mm (cca 2 % obrazového pole) v místě aktivního zaostřovacího pole (resp. uprostřed obrazu při použití objektivu bez CPU)

 

Pracovní rozsah expozimetru (ISO 100, objektiv f/1,4, 20 °C/68 °F)

(ISO 100, objektiv f/1,4, 20 °C/68 °F)

1) EV 0 až 20 (měření 3D Color Matrix a integrální měření se zdůrazněným středem)

2) EV 2 až 20 (bodové měření)

Propojení expozimetru Kombinované CPU a AI

Expoziční režimy Programová automatika [P] s flexibilním programem; Clonová automatika [S]; Časová automatika [A]; Manuální expoziční režim [M]

Korekce expozice ±5 EV v krocích po 1/3Programová automatika [P] s flexibilním programem; Clonová automatika [S]; Časová automatika [A]; Manuální expoziční režim [M]±5 EV v krocích po 1/3, 1/2 resp. 1 EV

Expoziční paměť Uložení hodnoty jasu scény do paměti stiskem tlačítka AE-L/AF-L

Uložení hodnoty jasu scény do paměti stiskem tlačítka AE-L/AF-L

Expoziční bracketing 2 až 9 expozic v krocích po 1, 1/2 resp. 1/3 EV

Snímací režimy 1) Jednotlivé snímky 2) Pomalé sériové snímání (CL): frekvence 1–4 obr./s 3) Rychlé sériové snímání: 5 obr./s 4) Samospoušť 5) Předsklopení zrcadla

1) Jednotlivé snímkyZávěrka Elektronicky řízená štěrbinová závěrka s vertikálním chodem, rozsah časů 30 s až 1/8000 s v krocích po 1/3, 1/2 nebo 1 EV, B

Synchronizační kontakt Pouze kontakt X; nejkratší synchronizační čas 1/250 sŘízení záblesku 

Pouze kontakt X; nejkratší synchronizační čas 1/1) TTL: TTL řízení zábleskové expozice 1005pixelovým RGB snímačem

Vestavěný blesk: i-TTL vyvažovaný doplňkový záblesk resp. standardní i-TTL záblesk (bodové měření expozice a manuální expoziční režim). Blesky SB-800, SB-600 a SB-R200: i-TTL vyvažovaný doplňkový záblesk pro digitální jednooké zrcadlovky a standardní i-TTL záblesk pro digitální jednooké zrcadlovky.
2) Auto aperture: K dispozici u blesku SB-800 v kombinaci s objektivem s CPU.
3) A: K dispozici u blesků SB-800, 80DX, 28DX, 28, 27, a 22s.
4) Manuální zábleskový režim s prioritou vzdálenosti; k dispozici u blesku SB-800.

Režimy synchronizace blesku 1) Synchronizace na první lamelu závěrky (standardní synchronizace), 2) Předblesk proti červeným očím, 3) Předblesk proti červeným očím plus synchronizace s dlouhými časy závěrky, 4) Synchronizace s dlouhými časy závěrky, 5) Synchronizace na druhou lamelu závěrky

Vestavěný blesk Manuálně výklopný pomocí tlačítka; Směrné číslo (ISO 100, m/ft, 20 °C/68 °F): cca 12/39 (manuální režim 13/42)

Korekce zábleskové expozice –3 až +1 EV v krocích po 1/3 nebo 1/2 EV

-3 až +1 EV v krocích po 1/3 nebo 1/2 EV

Sáňky pro upevnění příslušenství Standardní ISO sáňky se středovým kontaktem a bezpečnostní pojistkou

Standardní ISO sáňky se středovým kontaktem a bezpečnostní pojistkouManuálně výklopný pomocí tlačítka; Směrné číslo (ISO 100, m/ft, 20 °C/68 °F): cca 12/39 (manuální režim 13/42)-3 až +1 EV v krocích po 1/3 nebo 1/2 EVStandardní ISO sáňky se středovým kontaktem a bezpečnostní pojistkou

Synchronizační konektor pro blesk Standardní PC konektor ISO 519

Samospoušť Elektronicky řízená; délka běhu 2 až 20 s

Kontrola hloubky ostrosti Při použití objektivu s CPU lze objektiv zaclonit na hodnotu pracovní clony předvolenou uživatelem (režimy A a M), resp. nastavenou fotoaparátem (režimy P a S)

Při použití objektivu s CPU lze objektiv zaclonit na hodnotu pracovní clony předvolenou uživatelemElek­tronicky řízená; délka běhu 2 až 20 sPři použití objektivu s CPU lze objektiv zaclonit na hodnotu pracovní clony předvolenou uživatelem

Dálkové ovládání Pomocí kabelové spouště s 10kolíkovým konektorem MC-30/36 (volitelné příslušenství), resp. pomocí bezdrátového síťového rozhraní WT-3 (volitelné příslušenství)

GPS Podporováno rozhraní standardu NMEA 0183 (v. 2.01) s 9kolíkovým kabelem D-sub (volitelné příslušenství) a kabelem GPS Adapter Cord MC-35 (volitelné příslušenství)

Zdroj energie Jedna dobíjecí lithium-iontová baterie EN-EL3e, Battery pack MB-D200 (volitelné příslušenství) včetně jedné nebo dvou dobíjecích lithium-iontových baterií Nikon EN-EL3e, resp. šesti alkalických (LR6), NiMH (HR6), lithiových (FR6) nebo nikl manganových (ZR-6) baterií AA, síťový zdroj EH-6 (volitelné příslušenství)

Stativový závit 1/4" (ISO 1222)

Rozměry (Š x V x H) Cca 147 × 113 × 74 mm (5.8 × 4.4 × 2­.9 in.)

Cca 147 × 113 × 74 mm (5.8 × 4.4 × 2­.9 in.)

Hmotnost Cca 830 g (1 lbs 13 oz) bez baterie, paměťové karty, krytky těla a krytky monitoru

1/4" (ISO 1222)Cca 147 × 113 × 74 mm (5.8 × 4.4 × 2­.9 in.)

Dodávané příslušenství* Dobíjecí lithium-iontová baterie EN-EL3e, rychlonabíječka MH-18a, videokabel, USB kabel UC-E4, řemínek, krytka těla, krytka okuláru hledáčku DK-5, pryžová očnice DK-21, krytka LCD monitoru BM-6, CD-ROM se softwarem PictureProject

Volitelné příslušenství Battery pack MB-D200, bezdrátové síťové rozhraní WT-3, polotuhé pouzdro D200, zvětšující okulár DK-21M, kabelová spoušť MC-36/30, GPS kabel MC-35, síťový zdroj EH-6, blesky SB-800/SB-600/SB-R200, software Nikon Capture 4 (v. 4.4)

* Dodávané příslušenství se může lišit v závislosti na zemi resp. regionu.

Digitální jednooká zrcadlovka10,2 mi­lionyRGB CCD snímač, 23,Paměťové karty CompactFlash™ (CF) (typ I a II); pevné disky Microdrive™Kom­primované soubory NEF (RAW): 12bitová komprese,Pomocí LCD monitoru a multifunkčního voliče lze zadat až 36 alfanumerických znaků jako komentář ke snímku uložený v hlavičce ExifEkvivalentní kinofilmovému objektivu s přibližně 1,5násobkem ohniskové vzdálenostiPevně vestavěný pentagonální hranol; vestavěná dioptrická korekce (-Cca 95 %Cca 0,Indikace pro zaostření, indikace režimu měření expozice, indikace expoziční paměti/blokace zábleskové expozice, indikace způsobu činnosti synchronizace blesku1) Single Area AF 2) Dynamic Area AFZaostřenou vzdálenost lze zablokovat namáčknutím tlačítka spouště do polovinyProgramová automatika [P] s flexibilním programem; Clonová automatika [S]; Časová automatika [A]; Manuální expoziční režim [M]±5 EV v krocích po 1/31) Jednotlivé snímkyManuálně výklopný pomocí tlačítka; Směrné číslo (ISO 100, m/ft, 20 °C/68 °F): cca 12/39 (manuální režim 13/42)-3 až +1 EV v krocích po 1/3 nebo 1/2 EVStandardní ISO sáňky se středovým kontaktem a bezpečnostní pojistkouElek­tronicky řízená; délka běhu 2 až 20 sPři použití objektivu s CPU lze objektiv zaclonit na hodnotu pracovní clony předvolenou uživatelem1/4" (ISO 1222)Cca 147 × 113 × 74 mm (5.8 × 4.4 × 2­.9 in.)Compac­tFlash™ je obchodní značka společnosti SanDisk Corporation. Jména produktů a firem jsou obchodní značky příslušných společností.

Kontakt pro média:

Nikon s.r.o.

Jitka Spoustová Staňková

Tel.: 267 154 562

stankova@nikon.cz

 

Technické informace:

Tel.: 267 154 577