Rozhovory


Inženýr Martin Mareček je tvůrcem Fotonovin.

Kdy ses začal zajímat o počítače? Co tě dovedlo k informatice?

Už na střední škole mě to bavilo. Naše třída na gymplu byla zároveň počítačovou učebnou. O přestávkách jsme „pařili“ hry. I když nám zamykali přívod elektriky, abychom nehráli, přišli jsme na to, jak počítače zapnout.

Podporovali tě rodiče? Počítače, vybavení, hry – to je drahé pro žáka střední školy…

Dostal jsem počítač. To bylo důležité. Ale taky jsem si šetřil. Dva roky jsem spořil, abych si mohl koupit 64 MB paměti za dvanáct tisíc.

Vystudoval jsi informatiku. V čem se informatika na Mendelově univerzitě liší od informatiky na Masarykově univerzitě?

Můj obor studia byla ekonomická informatika na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně. Na Masarykově univerzitě se učí víc teorie a matematiky. U nás jsme šprtali matematiku jen v prváku, pak jsme se zaměřili spíš na praktickou informatiku, ale teorie bylo taky dost.

Pracoval jsi už během studia?

Od druháku se to začalo rozjíždět. Začal jsem pracovat na ústavu informatiky, dělal jsem správce internetových stránek ústavu a pak správce pro celou fakultu.

Kdy jste založili firmu čekit s.r.o.?

Firmu jsem zakládal v roce 2001 se dvěma společníky, se kterými jsem už předtím pracoval na webových projektech. Věnuji se hlavně grafice, dělám návrhy stránek a reklamní bannery, plánuji reklamní kampaně.

Pro které firmy nebo instituce jste už pracovali?

Portfolio klientů je široké. Od živnostníků a jednotlivců až po instituce jako Jihomoravský kraj nebo Nejvyšší státní zastupitelství. Tvoříme jak jednoduché prezentace, tak internetové aplikace, na kterých se pracuje celé měsíce. Pro Jihomoravský kraj jsme aktuálně dělali aplikaci pro přihlašování na kurzy – funguje podobně jako informační systém na univerzitách.

Na co se vaše firma specializuje? Jaké technologie používáte?

Z velké části se jedná o internetové prezentace a aplikace. Vše běží na linuxové platformě. Většina stránek a prezentací využívá skriptovací jazyk PHP, databázové systémy MySQL případně PostgreSQL.

Jak dlouho spolupracuješ s Fotonovinami?

Od března 2000.

Fotonoviny mají teď novou verzi, v čem je lepší než ta první?

Použili jsme nejnovější technologie. Nově je použit šablonovací systém. Snažili jsme se oddělit vlastní obsah od grafiky. Nové Fotonoviny mají beztabulkový design s použitím technologií XHTML a CSS. Nová verze umožňuje rychlejší administraci a vkládání více fotografií k jednomu článku a spoustu dalších „vychytávek“. Nové Fotonoviny se líbí, protože výrazně stoupla návštěvnost.

Co je v současné době „in“ mezi počítačovými mágy?

V oblasti tvorby internetových prezentací teď hodně „frčí“ optimalizace pro vyhledávače.

Jaká grafika je v současné době „trendy“?

Čím jednodušší, tím lepší. Používá se míň barev. Doby, kdy všechno blikalo a hýbalo se, jsou naštěstí dávno pryč. Je znatelný přesun od stránek na tmavém pozadí na stránky s černým písmem a bílým nebo světlým podkladem.

Nevypadají takové stránky chudě?

Vše záleží na nápadu. Stránka se musí vždy nečím oživit, například zajímavou barevnou kombinací nebo vhodnou fotografií.

Kolik hodin trávíš denně u počítače?

Bývalo to od sedmi od rána do tří do noci. Teď už trávím před monitorem méně času. Tak od devíti do dvanácti do večera, ale s pauzami.

Jak relaxuješ?

Chodím hrát squash, projedu se na kole a jezdím na ryby. A nově s šestiměsíčním štěnětem maďarského ohaře.

Je relaxace při takové práci důležitá?

Myslím, že je nutné se fyzicky odreagovat od práce. Například jsme vytvářeli prezentaci pro Petangue klub, a teď s nimi jezdíme pravidelně na „raft“. Někteří kolegové sedí ve všedních dnech od rána do večera v kanceláři, ale o víkendu lezou po skalách nebo třeba hrají floorball.

Za rozhovor poděkovala Markéta Chalupová.

Vybrané reference firmy čekit s.r.o.: