Rozhovory


Manekýna přišla na obrazovky

 

FN: Jak vznikl nápad natočit videoklip s Editou?
E: Honza je můj nevlastní otec. A když mu vyšlo loni na jaře CD, tak při poslechu Manekýny maminka řekla, že je to vlastně písnička o mě.
H: Od té chvíle jsem se tématem začal zabývat. Námět jsem měl, hlavní postavu taky, ale chyběla mě reálná představa, jak se klip natáčí, kde vzít kameramana s vybavením, o nějakém střihu jsem neměl ani potuchy.

FN: Kde jste nakonec sehnali kameramana a režiséra?
E: Já jsem to popravdě moc neřešila. Byla jsem vytížená povinnostmi, vyplývajícími z mého umístění na Miss ČR a především přípravou na Miss Europe v Paříži.
H: Před Vánocemi jsem potkal svého spolužáka Michala z gymplu. Při kafíčku mi povídal o tom, co dělá v New Yorku a že se hodně zajímá o fashion. Výhledově by prý rád natočil z tohoto prostředí nějaký videoklip. Já z toho málem spadl pod stůl. Na konci rozhovoru jsem mu už předával nahrávku.

FN: Jak dlouho trvala příprava a natáčení?
E: Honza s Michalem mně to řekli první týden v lednu a začátkem února jsem odlétala na měsíc do Paříže a mezitím byly přehlídky a také pololetí v maturitním ročníku na stavárně…
H: Vše bylo dané Editiným odjezdem, takže jsme na to měli i s přípravou do poslední klapky něco přes měsíc. Hned na druhý svátek vánoční přišel Michal a donesl scénář. Neměli jsme techniku, interiéry, kompars, prostě nic. Jezdili jsme pak po barech a kamarádech a hledali vhodné interiéry. Měl jsem štěstí, že Michal byl režisér a kameraman v jedné osobě a všechny detaily měl promyšlené a dovedl v daných podmínkách improvizovat. Technické vybavení nakonec poskytlo videostudio Surf, u kterých jsem natáčel a vydával své CD. Točilo se na dvě až tři kamery na čtyřech lokalitách ve třech natáčecích dnech. Byl ohromný problém skloubit volný čas všech zúčastněných a dostat ve správný čas na správné místo všechny aktéry a veškerou potřebnou techniku.
 
FN: A výsledek?
E: Výsledek jsem viděla až po mém příjezdu Miss Europe v březnu, kde jsem se nakonec umístila v „top 12“. To už byl Michal zpátky v Americe. Vzhledem k tomu, že je profík, tak jsem mu od začátku stoprocentně věřila.
H: Natočili jsme asi čtyři hodiny materiálu. Střihu se ujal kamarád Milan Hruška, kterého si nesmírně vážím pro jeho trpělivost a fandovství. S Michalem a se mnou za zády, totiž výsledným třem minutám a čtrnácti sekundám věnoval šestadvacet hodin práce! Byl to závod s časem, protože Michal už měl koupenou letenku zpět za velkou louži. Od té doby vnímám videoklipy úplně jinak. A jsem z nich docela vyléčenej.

FN: Natočíte někdy v budoucnu spolu ještě nějaký další videoklip?
E: Říká se nikdy neříkej nikdy!
H: Já myslím, že snad ani ne, ale když ten Michal zase na Vánoce přijede…

Videoklip „Manekýna“ si můžete stáhnout ZDE. /20MB/

FN: Fotonoviny

E: Edita Hortová

H: Honza Hlaváček