Zprávy


Brňanky budou v roli favoritek.

    V roli horkých favoritek budou basketbalistky Gambrinusu Sika Brno ve středečním utkání sedmého kola Evropské ligy s polskou Gdyní. České mistryně sice v minulém kole utrpěly první porážku v soutěži v maďarské Šoproni, přesto jsou stále v čele skupiny B.
   
    Gdyně je v tabulce na předposledním pátém místě, když zatím získala pouze dvě výhry a čtyřikrát prohrála. Oproti loňsku ztratil polský tým hodně na své síle, dokonce v domácí ligové soutěži už třikrát prohrál. Naposledy v sobotu v Krakově s dalším účastníkem Evropské ligy Wislou 82:86.
   
    „Gdyně navzdory této bilanci není slabý tým. V prvním letošním utkání v Polsku nás dlouho trápila než jsme vyhráli 81:62. Při dobrém výkonu bychom ale měli vyhrát. Důležité bude, aby se nerozstřílela Bibrzycká,“ řekl na tiskové konferenci trenér Brňanek Jan Bobrovský.
   
    Na prstech jedné ruky se dají spočítat hráčky, které přečkaly zemětřesení po loňském nevydařeném postupu do turnaje Final Four a zůstaly v polském klubu. Před sezonou Gdyni opustily obě Američanky Deana Nolanová a Elaine Powellová, Monika Veselovská, Katarzyna Motylová, Taťána Troinová, Elina Stefanovská a zatím není vyjasněný ani osud 213 cm vysoké pivotky Malgorzaty Dydekové, která má zamířit do ruského Jekatěrinburgu.
   
    Novými hráčkami Gdyně jsou také dvě bývalé hráčky Brna Gordana Kovačevičová a Rankica Šarenacová. „Kovačevičová hraje podle mého názoru hůře, než v loňské sezoně v Šoproni. Šarenacová pokračuje ve svých slabších výkonech, které už předváděla v Brně,“ dodal Bobrovský.
   
    Dalšími novými tvářemi Gdyně jsou Slovenky Daniela Cikošová a Barbora Gatialová, Američanka Doneka Hodgesová a domácí hráčka Magdalena Lecijewská. V polském klubu působila ještě česká basketbalistka Kateřina Křížová, která se ale nechytla a vrátila se nedávno do Hradce Králové.
   
    Na výkonu brněnských basketbalistek se už projevuje únava z náročného programu celého roku. „Už se těším, až přijdou vánoce a hráčky si budou moci odpočinout. Začíná se projevovat nejen fyzické, ale i psychické vyčerpání. Proto bude nesmírně důležité v tomto stavu uspět nejen proti Gdyni, ale i v dalším kole v italském Schiu,“ dodal Bobrovský, který přiznal, že se útlum na jeho svěřenkyních projevil v pátečním ligovém utkání proti Strakonicím.
   
    Basketbalistky Gambrinusu Brno zatím sehrály s polskou Gdyní šestnáct utkání, v deseti české mistryně zvítězily a šestkrát prohrály. V Evropské lize hraje Gdyně už osmou sezonu. Dvakrát v této soutěži skončila na druhém místě v letech 2002 a 2004.
   
Jiří Pošvář