Zprávy


Nikon COOLPIX P3 / P4

Tokyo ? Společnost Nikon Coproration rozšiřuje svou řadu digitálních fotoaparátů COOLPIX uvedením modelů COOLPIX P3 a COOLPIX P4. Oba přístroje kombinují výjimečné rozlišení 8,1 milionu pixelů s množstvím pokrokových funkcí a nabízí tak novou úroveň fotografické zábavy.

Přístroje COOLPIX P3 a P4 jsou vybaveny 1/1,8" CCD snímačem, a díky efektivnímu rozlišení 8,1 milionu pixelů se vyznačují špičkovou kvalitou obrazu, která je více než dostačující pro překrásné zobrazení struktury pleti a zachycení nespočtu barevných odstínů lidského oka. Špičková kvalita a brilance obrazu navíc zůstává zachována i při vysokém zvětšení snímků.

Oba přístroje obsahují vysoce kvalitní objektiv Zoom-Nikkor s 3,5× optickým zoomem o rozsahu ohniskových vzdáleností 36–126 mm. Uživatel tak má k dispozici maximální flexibilitu nastavení při pořizování snímků zblízka, fotografování širokých krajinných scenérií a pořizování makrosnímků již ze vzdálenosti 4 cm.

Snad nejvýznačnějším prvkem vybavení fotoaparátů COOLPIX P3 a P4 je však inovativní systém redukce vibrací (VR) Nikon. Tento systém optické stabilizace obrazu, vyvinutý původně pro jednooké zrcadlovky Nikon, obsahuje dva režimy redukce vibrací pro možnost fotografování s až o tři stupně delším časem závěrky, než obvykle.

Normální režim redukce vibrací slouží k eliminaci účinků chvění fotoaparátu při fotografování z ruky, zatímco aktivní režim redukce vibrací kompenzuje silnější pohyby fotoaparátu při fotografování a umožňuje zhotovení perfektně ostrých snímků i při fotografování například z pohybujícího se vozidla. Redukce vibrací tak umožňuje pořizovat z ruky ostré snímky za nízké hladiny osvětlení bez použití blesku, lze ji použít i pro režim záznamu videosekvencí a napomáhá rychlejšímu určení výřezu snímku na rozměrném 2,5" LCD monitoru.

Mezi další význačné prvky vybavení patří možnost bezdrátové komunikace pomocí rozhraní Wi-Fi u fotoaparátu COOLPIX P3, včetně možnosti komunikace v bezdrátové síti LAN standardu IEEE 802.11b/g. Překvapivě snadno nastavitelná bezdrátová komunikace umožňuje uživatelům automaticky odesílat pořizované snímky do vybraného počítače, nebo alternativně odeslat do počítače v jedné dávce všechny snímky uložené na paměťové kartě. Bezdrátová komunikace se vztahuje rovněž na oblast tisku ? uživatelé mohou tisknout snímky bez použití kabelů na tiskárnách kompatibilních se standardem PictBridge*.

Množství pokrokových funkcí pro práci s obrazem staví přístroje COOLPIX P3 a P4 před ostatní digitální fotoaparáty a poskytuje uživatelům vyšší míru kontroly nad snímky, s výsledky lépe odpovídajícími osobním preferencím každého fotografa. 11bodový velkoplošný AF systém nabízí díky analýze větší části obrazové plochy přesnější zaostření a umožňuje uživatelům více experimentovat při tvorbě kompozice obrazu. Například při umístění hlavního objektu mimo střed obrazu, resp. při fotografování více objektů lze stále získat brilantní, přesně zaostřené snímky.

Oba fotoaparáty jsou vybaveny časovou automatikou pro možnost předvolby clony v krocích po 1/3 EV ? lze tedy volit malá zaclonění pro atraktivně rozostřené pozadí, nebo velká zaclonění pro brilantní snímky s vysokou hloubkou ostrosti ? a automatické nastavení odpovídajícího času závěrky pro dosažení optimální expozice.

Ve všech snímacích režimech je k dispozici histogram jako pomůcka pro maximálně přesné vyhodnocení expozice. Histogram je překvapivě snadno pochopitelnou funkcí zobrazující úrovně stínů na levé straně a úrovně jasů na pravé straně rozměrného LCD monitoru ? uživatelé se tak mohou vyvarovat případné pod- nebo přeexpozice snímku ještě před stiskem tlačítka spouště.

K dispozici je rovněž množství motivových programů (9 pokročilých motivových programů, 7 motivových programů), které díky možnosti použití tří různých efektů (s různým nastavením jasu, sytosti barev, doostření, redukce šumu a dalších funkcí) dovolují zachytit jedinou scénu ve zcela odlišných náladách.

Pro možnost zachycení rychle probíhajících akcí jsou přístroje COOLPIX P3 a P4 vybaveny možností sériového snímání frekvencí až 1,8 obr./s. Toto vybavení je podpořeno ještě režimem záznamu pěti snímků, který umožňuje pokračovat v sériovém snímání až do okamžiku rozvinutí děje ? fotoaparát zaznamená posledních pět snímků zhotovených před uvolněním tlačítka spouště. Toto vybavení je ideální pro fotografování náhodných výjevů.

Přístroje COOLPIX P3 a P4 umožňují snadné pořízení ozvučených videosekvencí ve třech možných režimech, s frekvencí až 30 obr./s. K dispozici je rovněž režim časosběrného snímání, který ze snímků zhotovených pomocí funkce intervalového snímání vytvoří videosekvenci zrychleně reprodukující zaznamenaný dlouhodobě probíhající děj.

Pořízené snímky lze přímo ve fotoaparátu optimalizovat pomocí tří inovativních funkcí Nikon. Funkce Face-priority AF** automaticky detekuje lidské tváře a podle jejich umístění orientuje automatické zaostřování ? bez ohledu na jejich pozici v záběru. Redukce červených očí ve fotoaparátu činí z efektu ?červených očí? věc minulosti ? detekuje výskyt červených očí na snímcích pořízených s bleskem a provádí automatickou korekci. Výsledkem jsou přirozeně působící portrétní snímky pořízené za nízké hladiny osvětlení. Fotoaparát je vybaven také unikátní funkcí Nikon D-Lighting dostupnou v přehrávacím režimu. Tato funkce slouží k vylepšení podexponovaných snímků a snímků pořízených v silném protisvětle ? vytváří kopie snímků, u kterých je provedeno vyjasnění podexponovaných částí obrazu aniž by byly ovlivněny správně exponované části obrazu.

Ovládání přístrojů COOLPIX P3 a P4 je výjimečně snadné a uživatelsky přívětivé. Zobrazované symboly jsou snáze pochopitelné a mají optimální proporce, uživatelé se mohou rozhodnout, jestli chtějí jednotlivé funkce vybírat podle symbolů nebo podle názvů. Všechna menu a symboly jsou navíc opatřeny novým barevným kódováním pro vyšší přehlednost.

Co se týká designu, jsou fotoaparáty COOLPIX P3 a P4 ještě přitažlivější než předchozí modely, s křivkami vzbuzujícími pocit jednoduchosti a kvality při současném zprostředkování komfortního uchopení. Použití hliníku na vnější obal přístrojů podtrhuje pocit kvality, sekce objektivu a gripu mají plošší, prostorově efektivnější formu. Design přístrojů těží rovněž z využití různých materiálů, jejichž kontrast propůjčuje přístrojům vizuálně přitažlivý vzhled.

Stejně jako všechny ostatní fotoaparáty série COOLPIX se i modely P3 a P4 dodávají včetně exkluzivního softwaru Nikon PictureProject. Software PictureProject je nyní dodáván včetně aplikace Wireless Camera Setup Utility, která umožňuje jednoduchou konfiguraci fotoaparátu COOLPIX P3 pro bezdrátový provoz. Rozhraní programu je stejně elegantní jako jednoduché, umožňuje snadnou editaci snímků, podporuje jejich organizaci a sdílení, a nabízí kompatibilitu s množstvím zásuvných modulů pro maximální rozšiřitelnost.

  • Vyžaduje volitelný adaptér pro bezdrátový tisk PD-10.

** Schopnost rozpoznávat tváře může být v některých snímacích podmínkách limitovaná.

Plánované zahájení prodeje: Uvedení fotoaparátů na trh je plánováno na únor a březen 2006.
Pozn: Specifikace, design, jméno produktu, standardní příslušenství a plánované zahájení prodeje se mohou lišit v závislosti na zemi nebo regionu.

Význačné vlastnosti fotoaparátů Nikon COOLPIX P3/P4

Redukce vibrací
Fotoaparáty COOLPIX P3 a P4 jsou vybaveny systémem redukce vibrací VR, který byl původně vyvinut pro jednooké zrcadlovky Nikon. Tento systém využívá dva režimy redukce vibrací ? Normální režim pro kompenzaci jemného chvění fotoaparátu při fotografování z ruky, a Aktivní režim pro kompenzaci silnějších vibrací, ke kterým dochází například při fotografování z pohybujícího se vozidla. Systém dovoluje použít při fotografování za nízké hladiny osvětlení až o tři stupně delší čas závěrky než normálně, zajišťuje stabilní obraz při panorámování a napomáhá rychlejší tvorbě kompozice obrazu na LCD monitoru. Výhody systému redukce vibrací (v normálním režimu) se vztahují i na režim záznamu videosekvencí, ve kterém lze s jeho využitím získat stabilní záběry i u dynamických ak­cí.

Vestavěné rozhraní Wi-Fi
Fotoaparát COOLPIX P3 je vybaven vestavěným bezdrátovým rozhraním Wi-Fi, které je snadno konfigurovatelné a nevyžaduje při provozu prakticky žádné dodatečné úkony. Rozhraní podporuje pro maximální všestrannost při práci s kompaktním digitálním fotoaparátem bezdrátové sítě standardu 802.11b/g, které umožňují přenos jednotlivých snímků z fotoaparátu do počítače v okamžiku jejich pořízení. Snímky lze odeslat do počítače rovněž všechny současně v jedné dávce, a při použití tiskáren standardu PictBridge lze tisknout snímky bez kabelového propojení fotoaparátu a tiskárny*.

  • Vyžaduje volitelný adaptér pro bezdrátový tisk PD-10.

Pokročilé vybavení
Přístroje COOLPIX P3 a P4 nabízí nadprůměrné vybavení. 11bodový velkoplošný AF systém pokrývá větší část obrazového pole a dosahuje lepších výsledků ve větším spektru snímacích podmínek ? fotograf se tak může koncentrovat na kompozici snímku při jistotě optimálního automatického zaostření. Pokročilé motivové programy umožňují dosahovat lepších obrazových výsledků, maximálně odpovídajících osobním preferencím uživatele, a díky možnosti použití tří různých efektů (s různým nastavením jasu, sytosti barev, doostření, redukce šumu a dalších funkcí) dovolují zachytit jedinou scénu ve zcela odlišných náladách. Fotoaparáty jsou rovněž vybaveny všestrannou časovou automatikou umožňující manuální předvolbu clony a automatické nastavení odpovídajícího času závěrky ? lze tedy volit malá zaclonění pro atraktivně rozostřené pozadí, nebo velká zaclonění pro brilantní snímky s vysokou hloubkou ostrosti.

Funkce pro optimalizaci snímků ve fotoaparátu
Přístroje COOLPIX P3 a P4 obsahují tři význačné inovace Nikon, které poskytují uživateli možnost vylepšení pořízených snímků přímo ve fotoaparátu. Funkce Face-priority AF* automaticky detekuje a zaostřuje lidské tváře v záběru a optimalizuje zaostření pro konzistentní tvorbu perfektně zaostřených portrétních snímků. Redukce červených očí ve fotoaparátu napomáhá eliminovat nepříjemný efekt ?červených očí?, k jehož výskytu dochází na některých snímcích pořízených s pomocí blesku ? funkce detekuje na pořízených snímcích výskyt červených očí a provede automatickou kompenzaci. A jako třetí je zde funkce D-Lighting sloužící k vylepšení podexponovaných snímků a snímků pořízených v silném protisvětle. Funkce vytváří kopie snímků, u kterých je provedeno vyjasnění podexponovaných částí obrazu aniž by byly ovlivněny správně exponované části obrazu.

  • Schopnost rozpoznávat tváře může být v některých snímacích podmínkách limitovaná.

Hlavní prvky vybavení přístrojů COOLPIX P3/P4

Vysoce kompaktní rozměry (Š x V x H) 92 × 61 × 31mm (bez výstupků)
Minimální hmotnost přibl. 170 g (bez baterie a paměťové karty SD)
USB propojitelnost pro rychlý přenos dat do počítače a dalších periferií
Nabíječka baterií MH-61 součástí dodávky
Interní paměť s vysokou kapacitou 23 MB (přibližně), kompatibilita s paměťovými kartami SD
Funkce BSS (volba nejlepšího snímku) automaticky identifikující a ukládající nejostřejší snímek ze série deseti snímků
Funkce Vyhledávání podle data pro snadné nalezení požadovaného snímku
20 volitelných jazyků pro zobrazovaná menu
Němčina/anglič­tina/španělšti­na/francouzšti­na/italština/ho­landština/švéd­ština/
japonština/zjed­nodušená čínština/tradiční čínština/korej­ština/ruština/thaj­ština/
portugalština/pol­ština/indonéz­ština/finština/dán­ština/norština/češ­tina
Dobíjecí lithium-iontová baterie EN-EL5 (součást dodávky) s výdrží cca 200 snímků na jedno nabití
Přímý tisk na tiskárnách standardu PictBridge propojených pomocí USB kabelu
Režim Makro pro možnost fotografování od vzdálenosti 4 cm
Redukce šumu pro dosažení lepších snímků za nízké hladiny osvětlení
Funkce Časová zóna pro možnost nastavení hodin fotoaparátu na místní čas kdekoli na světě
4× digitální zoom pro maximální kompoziční svobodu
Sériové snímání s frekvencí až 1,8 obr./s
Volitelná vyvážení bílé barvy
Automatické TTL vyvážení bílé barvy, 7 manuálních předvoleb (Přímé sluneční světlo, Žárovkové světlo, Zářivkové světlo, Oblačno, Stín, Blesk a Nastavení bílé měřením)
Zvukové poznámky v délce až 20 s k vybraným snímkům

Specifikace digitálního fotoaparátu Nikon COOLPIX P3/P4

Typ: Kompaktní digitální fotoaparát
Počet efektivních pixelů: 8,1 milion
CCD snímač: 1/1,8? CCD snímač s vysokou hustotou integrace (8,3 miliony pixelů celkem)
Režimy obrazu: 8M (3264), 5M (2592), 3M (2048), PC (1024), TV (640), 3:2 (3264)
Objektiv: 3,5× Zoom-Nikkor; 7,5–26,3 mm (ekvivalent přibl. 36–126 mm u kinofilmu); f/2,7–5,3; 7 čoček/6 členů; Digitální zoom: max. 4×
Rozsah zaostření (přibl.): 30 cm až nekonečno (?), 4 cm až nekonečno (?) v režimu Makro
LCD monitor: 2,5" TFT LCD monitor s regulací jasu, 150000 pixelů
Paměťová média: Interní paměť (přibl. 23 MB), paměťové karty SD
Snímací režimy: Auto (plně automatický režim), Programová automatika, Časová automatika, 9 pokročilých motivových programů (Portrét [Priorita zaostření na tvář], Portrét, Noční portrét, Krajina, Noční krajina, Západ slunce, Úsvit/soumrak, Ohňostroj, Makro), 7 motivových programů (Párty/interiér, Panoráma s asistencí, Pláž/sníh, Protisvětlo, Muzeum, Kopie, Sport), BSS (Volba nejlepšího snímku), Vkopírování data, Samospoušť (3 s, 10 s)
Videosekvence: Ozvučené: TV video (640) při 30 obr./s, Malá velikost (320) při 30 obr./s, Malá velikost (160) při 30 obr./s; Němé: Časosběrné snímání s frekvencí reprodukce 30 obr./s, optická redukce vibrací (VR) v normálním režimu
Redukce vibrací (VR): Optická (režimy Normální/Aktiv­ní/Vypnuto)
Provozní režimy: 1) Jednotlivé snímky, 2) Sériové snímání (přibl. 1,8 obr./s), 3) Mozaika 16 snímků (přibl. 1,7 obr./s, k dispozici pouze při velikosti obrazu 8M), 4)Série snímků Ultra HS (přibl. 30 obr./s pro až 100 snímků), 5)Série 5 snímků (přibl. 1,8 obr./s), 6)Intervalové snímání
Počty snímků
(interní paměť): 8M: FINE přibl. 6, NORMAL přibl. 12, BASIC přibl. 23
Vestavěný blesk: Pracovní rozsah: Přibližně 0,4–4,0 m (W), přibližně 0,4–2,0 m (T); Zábleskové režimy: automatický, automatický s redukcí červených očí (ve fotoaparátu), trvale vypnutý blesk, trvale zapnutý blesk a synchronizace blesku s dlouhými časy
Rozhraní: P3: IEEE 802.11b/g, USB, A/V výstup P4: USB, A/V výstup
Možnosti bezdrátového provozu: P3: IEEE 802.11b/g, dosah bezdrátového připojení max. 30 m (v závislosti na prostředí)
Podporované jazyky: Celkem 20 jazyků:
Němčina/anglič­tina/španělšti­na/francouzšti­na/italština/
holandština/ruš­tina/švédština/ja­ponština/zjed­nodušená čínština/tradiční čínština/korej­ština/thajšti­na/portugalšti­na/
polština/indo­nézština/finšti­na/dánština/nor­ština/čeština ? volitelné pomocí menu
Napájení: Dobíjecí lithium-iontová baterie EN-EL5 (součást dodávky), síťový zdroj EH-62A (volitelný)
Doba provozu na baterii (přibl.): 200 snímků s baterií EN-EL5 (podle standardu CIPA)
Rozměry (ŠxVxH): Přibl. 92 × 61 × 31mm (bez výstupků)
Hmotnost (přibl.): 170 g bez baterie a paměťové karty SD
Dodávané příslušenství*: Dobíjecí lithium-iontová baterie EN-EL5, nabíječka baterií MH-61, USB kabel UC-E6, A/V kabel EG-CP14, řemínek, CD-ROM se softwarem PictureProject
Volitelné příslušenství: Síťový zdroj EH-62A, dobíjecí lithium-iontová baterie EN-EL5, adaptér pro bezdrátový tisk PD-10 (pouze P3)

  • Dodávané příslušenství se může lišit v závislosti na zemi nebo regionu prodeje.

Systémové požadavky softwaru PictureProject

OS Macintosh: Mac? OS X verze 10.1.5 nebo novější (verze 10.2.8 nebo novější pro funkci vypalování disků) / Windows: Předinstalované verze operačních systémů Windows? XP Home Edition/Profes­sional, Windows? 2000 Professional, Windows? Me, Windows? 98SE
RAM Macintosh: Doporučeno 64 MB nebo více/ Windows: Doporučeno 64 MB nebo více (128 MB pro funkci Pictmotion)
Pevný disk 60 MB volného prostoru pro instalaci
Grafická karta 800 × 600 pixelů a více, 16bitové barvy (doporučeny barvy full color)
Ostatní Jednotka CD-ROM pro instalaci
Podporovány jsou jen počítače se zabudovanými porty USB

Microsoft? a Windows? jsou registrované ochranné známky nebo ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA a dalších zemích. Macintosh? a QuickTime? jsou registrované ochranné známky nebo ochranné známky společnosti Apple Computer Inc. v USA a dalších zemích. Technologii D-Lighting poskytuje společnost Apical Limited. Technologii Face-priority AF poskytuje společnost Identix?. Funkce Pictmotion využívá patentované technologie poskytované společností muvee Technologies Pte. Ltd. Názvy produktů a značek jsou ochranné známky nebo registrované ochranné známky příslušných vlastníků.

Specifikace a vybavení se mohou změnit bez předchozího oznámení či závazku ze strany výrobce. Únor 2006 ?2006

Společnost Nikon Corporation byla založena v roce 1917 a stala se průkopníkem v oblasti optických skel na japonském trhu. S tím, jak rostla a získávala další zkušenosti, začala nabízet širokou škálu výrobků od světově uznávaného běžného i profesionálního fotografického vybavení až po přesné průmyslové přístroje. Společnost Nikon Europe B.V. nabízí bohatý sortiment výrobků pro zachycení obrazu od běžných a profesionálních digitálních jednookých zrcadlovek, objektivů Nikkor, blesků a příslušenství přes kompaktní digitální fotoaparáty COOLPIX, digitální filmové skenery Coolscan a filmové jednooké zrcadlovky až po softwarové produkty a sportovní a amatérskou optiku. Všechny fotoaparáty Nikon jsou vybaveny jedinečnými funkcemi, díky nimž zvládne pořizování skvělých snímků opravdu každý.
Další informace o výrobcích společnosti Nikon najdete na internetových stránkách www.nikon.cz

Kontaktní osoba
Jitka Spoustová Staňková
Tel. 267 154 562
Fax 267 154 564
stankova@nikon.cz