Zprávy


Prohlížeč Nikon View Pro: jednodušší a rychlejší zpracování dnešního obrovského toku vysoce kvalitních digitálních dat.

Amsterodam 21.2. 2006

Amsterodam, Nizozemsko: ? Společnost Nikon Corporation přichází s novým softwarem Nikon View Pro, prohlížečem, který uspokojí požadavky na správu a zpracování snímků v dnešní době fotografování s velmi vysokým rozlišením. S fotoaparáty nabízejícími rozlišení až 12 megapixelů, resp. rychlost záznamu až 8 snímků za sekundu není problém pořídit stovky snímků. Problém ale může být jejich rychlé a kvalitní zpracování. Prohlížeč Nikon View Pro dokáže toto obrovské množství dat zpracovat do produktivního procesu.

Prohlížeč Nikon View Pro byl vyvinut na základě obecně uznávané stability produktu Nikon View. Nabízí pečlivě vyváženou kombinaci jednodušších a rychlejších funkcí přizpůsobených náročným požadavkům na backendové zpracování digitálních fotografií.

Robert Cristina, manažer pro profesionální produkty a profesionální služby v Nikon Europe, říká: ?Dnešní toky a procesy s digitálními obrazovými daty se měří spíš v gigabytech než v megabytech. V případě fotoaparátů jako Nikon D2X nebo D200 pak zákazníci nejen zpracovávají větší soubory, ale pořizují i více snímků. ?Prohlížeč Nikon View Pro byl vyvinut proto, aby šetřil čas a tím zvyšoval produktivitu práce co možná nejúčinněji a nejlevněji,? dodává.

Jednodušší a intuitivní ovládání prohlížeče Nikon View Pro umožňuje zpracovávat a kontrolovat obrovské objemy surových dat ve formátu NEF, než jsou tato data odeslána do fáze editace pomocí tvůrčích nástrojů jako Capture NX.
Prohlížeč Nikon View Pro nabízí tyto hlavní funkce:
rychlejší načítání miniatur,
rychlejší zobrazování náhledu ve formátu NEF včetně rychlejšího zpracování,
nastavitelné multifunkční klávesy,
velmi rychlou správu digitálních fotografií,
možnost vkládat a upravovat metadata ve formátu IPTC,
několik režimů zobrazení pro porovnávání snímků,
označování snímků a
přenos dat pomocí protokolu FTP.

Klíčem prohlížeče Nikon View Pro je jeho jednoduchost, díky níž se může fotograf spíš než na to, jak fotografie zobrazovat a zpracovávat, soustředit na snímky samotné.

Nejdůležitější funkce
Rychlé zobrazování snímků s nastavitelnou vyrovnávací pamětí
? Prohlížeč Nikon View Pro zobrazuje obrovské objemy obrazových dat ve formátech NEF (surová data), JPEG nebo TIFF s vysokým rozlišením během sekund. Nabízí také nástroje pro flexibilní nastavení vyrovnávací paměti, které umožňují optimálně přizpůsobit zákazníkův hardware.
Rychlejší ovládání díky nastavitelným multifunkčním klávesám
? Uživatelé mohou používat celkem 5 nastavitelných multifunkčních kláves. Rutinní operace tak mohou provádět stisknutím jediné klávesy, čímž se zvyšuje produktivita práce.
Editace metadat ve formátu IPTC
? Uživatelé mohou vytvářet a upravovat data ve formátu IPTC (International Press Telecommunications Council) a kopírovat je mezi obrázky. Vyhledávání obrázků podle metadat je pak velmi rychlé.
Několik praktických režimů zobrazení
? Prohlížeč Nikon View Pro zvládá několik režimů zobrazení fotografií ? miniatury, jeden snímek na obrazovku, několik snímků na obrazovku (rozdělenou svisle nebo vodorovně do oken) a zobrazení na celou obrazovku. Díky tomu je výběr snímků a jejich kontrola rychlejší a jednodušší. Zvolit lze také zobrazení na celou obrazovku ve velikosti odpovídající 100 % rozlišení. Hledání a orientace ve složkách snímků usnadňuje i to, že prohlížeč Nikon View Pro využívá stromovou strukturu zobrazení složky, tak jak funguje v operačním systému počítače.
? V režimu zobrazení jednoho snímku na obrazovce lze zvolit měřítko 100 % nebo 50 %.
? Je také možné ?podržet? snímek, vybrat neomezený počet dalších snímků a porovnat je s ?podrženým? snímkem.
? V režimu zobrazení na celou obrazovku lze skrýt rámeček okna, aby byla maximálně využita celá plocha obrazovky (užitečné například v případě notebooků).
Přenos dat pomocí protokolu FTP*
? V případě termínů jde často o sekundy, a tak musí být přenos dat pomocí protokolu FTP pokud možno co nejjednodušší. Uživatel proto může obrazová data posílat prostřednictvím svého oblíbeného FTP programu. Navíc si pro jeho snadnější spouštění může nastavit některou z multifunkčních kláves.

Pozn.:

  • Protokol FTP slouží k přenosu dat mezi klientským a hostitelským počítačem. Při přenosu dat pomocí protokolu FTP přes internet je třeba použít speciální FTP program (např. FTP Voyager nebo WS FTP pro Windows nebo Fetch pro Macintosh).

Prohlížečem Nikon View Pro a programem Capture NX společnost Nikon opět potvrzuje své odhodlání nabízet kompletní profesionální hardwarová a softwarová řešení a služby všem, kteří se zpracování digitálních fotografií věnují profesionálně. Vychází při tom z dlouhodobé spolupráce s profesními sdruženími a z analýz požadavků zákazníků.

Požadavky na operační systém: Tuto funkci podporují operační systémy Windows XP Professional / Home (Service Pack 2) nebo 2000 Professional a Mac OS X (verze 10.3.9 nebo novější). V počítačích s operačním systémem Windows XP musí být nainstalován Service Pack 2.

Názvy uváděných produktů jsou ochranné známky příslušných vlastníků.

Konec

Podrobnější informace o těchto a dalších oceněných výrobcích společnosti Nikon najdete na internetové stránce www.europe-nikon.com.

Společnost Nikon Corporation byla založena v roce 1917 a stala se průkopníkem v oblasti optických skel na japonském trhu. S tím, jak rostla a získávala další zkušenosti, začala nabízet širokou škálu výrobků od světově uznávaného běžného i profesionálního fotografického vybavení až po přesné průmyslové přístroje. Společnost Nikon Europe B.V. nabízí bohatý sortiment výrobků pro zachycení obrazu od běžných a profesionálních digitálních jednookých zrcadlovek, objektivů Nikkor, blesků a příslušenství přes kompaktní digitální fotoaparáty COOLPIX, digitální filmové skenery Coolscan a filmové jednooké zrcadlovky až po softwarové produkty a sportovní a amatérskou optiku. Všechny fotoaparáty Nikon jsou vybaveny jedinečnými funkcemi, díky nimž zvládne pořizování skvělých snímků opravdu každý.
Další informace o výrobcích společnosti Nikon najdete na internetových stránkách www.nikon.cz

Kontaktní osoba
Jitka Spoustová Staňková
Tel. 267 154 562
Fax 267 154 564
stankova@nikon.cz