Zprávy


První makroobjektiv na světě vybavený systémem redukce vibrací

TOKIO ? Společnost Nikon Corporation uvádí AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2,8G IF-ED, první makroobjektiv na světě vybavený ultrazvukovým zaostřovacím motorem (SWM) a systémem redukce vibrací (VR).

Nový objektiv obsahuje množství pokročilých optických technologií Nikon, jako jsou antireflexní vrstvy tvořené nanokrystaly, optické členy ze skel s extrémně nízkým rozptylem světla (ED) a vnitřní zaostřování (IF). Objektiv AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2,8G IF-ED je konstruován pro použití na digitálních jednookých zrcadlovkách Nikon formátu DX a na kinofilmových jednookých zrcadlovkách.

Hlavním cílem bylo zkonstruovat objektiv, který by splnil nároky uživatelů na 105 mm makroobjektiv vybavený ultrazvukovým zaostřovacím motorem, vnitřním zaostřováním a redukcí vibrací.

Ultrazvukový zaostřovací motor zajišťuje rychlé a tiché automatické zaostřování při současné možnosti rychlého přepínání mezi automatickým a manuálním zaostřováním. Systém vnitřního zaostřování IF odstraňuje nutnost otáčení přední čočky objektivu a usnadňuje tak použití polarizačních filtrů.

S novým systémem redukce vibrací (VRII) je možné zhotovit ostré snímky při použití o přibližně 4 stupně* delších časů závěrky [v rozsahu od nekonečna do 3 m (měřítko zobrazení 1:30)] než obvykle. Negativní efekt chvění fotoaparátu má při pořizování makrosnímků mnohem vyšší vliv a výrazně ovlivňuje ostrost obrazu. Zabudování technologie Nikon VR do objektivu Micro-Nikkor poprvé rozšiřuje všestrannost použití tohoto objektivu redukcí vibrací a usnadňuje pořizování makrosnímků z ruky. Systém redukce vibrací VRII navíc zprostředkovává klidný obraz v hledáčku pro snadnou kompozici obrazu i při práci s vysokým měřítkem zobrazení.

Objektiv AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2,8G IF-ED je rovněž vybaven osvědčenými funkcemi a technologiemi Nikon, jako jsou antireflexní vrstvy tvořené nanokrystaly pro drastickou redukci závoje a optický člen z ED skla pro minimalizaci barevné vady a vyšší rozlišení a kontrast obrazu.

Jako celek objektiv AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2,8G IF-ED poskytuje vysokou kvalitu a vysokou výkonnost všem fotografům ? od amatérů po profesionály.

*Podle testovacích podmínek Nikon.

Plánované uvedení do prodeje:
Společnost Nikon Corporation uvede objektiv AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2,8G IF-ED celosvětově na trh v dubnu 2006.

Pozn.:
Specifikace, design, název produktu, standardní příslušenství a plánované uvedení do prodeje se mohou lišit v závislosti na zemi nebo regionu.

Význačné vlastnosti objektivu AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2,8G IF-ED

První makroobjektiv na světě s měřítkem zobrazení 1:1 a systémem redukce vibrací Nikon (VRII) umožňující pořizování vysoce kvalitních makrosnímků z ruky.
Systém redukce vibrací VRII umožňující použití časů závěrky o 4 stupně* delších než obvykle ? v rozsahu vzdáleností od nekonečna do 3 m (měřítko zobrazení 1:30).
Ultrazvukový zaostřovací motor (SWM) pro rychlé a tiché automatické zaostřování při současné možnosti rychlého přepínání mezi automatickým a manuálním zaostřováním.
Optický člen ze skla s extrémně nízkým rozptylem světla Nikon ED pro minimalizaci barevné vady. Vynikající optický výkon umožňuje optimální využití objektivu na digitálních i kinofilmových jednookých zrcadlovkách Nikon.
Antireflexní vrstvy Nikon tvořené nanokrystaly pro vyšší optický výkon prakticky úplnou eliminací interních reflexů v objektivu.
Konstrukce s vnitřním zaostřováním (IF) zaručuje konstantní délku objektivu a odstraňuje otáčení přední čočky objektivu pro možnost snadného použití polarizačních filtrů a makroblesků Nikon Close-up Speedlight Commander Kit R1C1 a Nikon Close-up Speedlight Remote Kit R1.
Měřítko zobrazení 1:1; nejkratší zaostřitelná vzdálenost 31 cm.
Pracovní vzdálenost až 154 mm (při měřítku zobrazení 1:1).
K dispozici jsou dva zaostřovací režimy ? M/A a M.
Devítilamelová kruhová clona poskytuje přirozenější reprodukci neostrých částí obrazu.
Filtrový závit o ř62 mm.

*Podle testovacích podmínek Nikon.

Specifikace objektivu AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2,8G IF-ED

Ohnisková vzdálenost 105 mm
(při použití na digitálních jednookých zrcadlovkách formátu Nikon DX je obrazový úhel objektivu ekvivalentní ohniskové vzdálenosti 157,5 mm na kinofilmovém fotoaparátu)
Světelnost f/2,8
Nejvyšší clonové číslo f/32
Konstrukce objektivu 14 čoček/12 členů (včetně 1 optického členu z ED skla a 1 optického členu s antireflexními vrstvami z nanokrystalů)
Obrazový úhel 23° 20? [15° 20? u formátu Nikon DX]
Průměr filtrového závitu 62 mm
Rozměry (přibližné) 83 × 116 mm
Hmotnost (přibližná) 720 g
Dodávané příslušenství Nasazovací přední krytka o průměru 62mm (LC-62), zadní krytka objektivu (LF-1), bajonetová sluneční clona (HB-38), měkké pouzdro (CL-1020)
Volitelné příslušenství Šroubovací filtry o průměru 62 mm, AF-S telekonvertory TC-14E II/17E II/20E II (činnost autofokusu není možná. Redukce vibrací a automatická expozice jsou k dispozici.)

Specifikace a vybavení se mohou změnit bez předchozího upozornění nebo závazků ze strany výrobce. Únor 2006
Jména produktů a firem jsou ochranné známky resp. registrované ochranné známky příslušných společností.
?2006 Nikon Corporation

Společnost Nikon Corporation byla založena v roce 1917 a stala se průkopníkem v oblasti optických skel na japonském trhu. S tím, jak rostla a získávala další zkušenosti, začala nabízet širokou škálu výrobků od světově uznávaného běžného i profesionálního fotografického vybavení až po přesné průmyslové přístroje. Společnost Nikon Europe B.V. nabízí bohatý sortiment výrobků pro zachycení obrazu od běžných a profesionálních digitálních jednookých zrcadlovek, objektivů Nikkor, blesků a příslušenství přes kompaktní digitální fotoaparáty COOLPIX, digitální filmové skenery Coolscan a filmové jednooké zrcadlovky až po softwarové produkty a sportovní a amatérskou optiku. Všechny fotoaparáty Nikon jsou vybaveny jedinečnými funkcemi, díky nimž zvládne pořizování skvělých snímků opravdu každý.
Další informace o výrobcích společnosti Nikon najdete na internetových stránkách www.nikon.cz

Kontaktní osoba
Jitka Spoustová Staňková
Tel. 267 154 562
Fax 267 154 564
stankova@nikon.cz