Zprávy


Nikon uvádí výkonný fotoeditační software nové generace

Amsterdam, 21. února 2006
Amsterdam, Holandsko: Společnost Nikon Corporation uvádí výrazně přepracovanou a vylepšenou verzi svého softwaru pro editaci digitálních snímků ? software Capture NX ? znamenající výrazný posun pro každého, kdo bez ohledu na značku používaných fotoaparátů provádí editaci snímků. Aktualizovaný software rovněž nabízí výkonné specializované nástroje pro fotografy využívající stále více populární formát souborů NEF (RAW).

Nabídkou vysoce konkurenceschopné kombinace úžasného tvůrčího potenciálu, jednoduchého uživatelského rozhraní a atraktivní ceny bude software Capture NX zcela jistě znamenat revoluci v přístupu mnoha fotografů ke zpracování pořízených snímků.

Robert Cristina, Manager of Professional Products u Nikon Europe, říká: ?Jedním z hlavních omezení brzdících a omezujících tvůrčí práci se snímky byla doposud nutnost mít značné zkušenosti s prací ve fotoeditačních programech, s jejichž pomocí je možné provádět selektivní výběr objektů nebo určitých oblastí na snímku pro následné úpravy. Techniky práce s vrstvami a maskami byly prozatím výhradní doménou expertů a retušérů. ?

?Nikon Capture NX zcela přetváří oblast editace snímků a vytyčuje výrazný nový směr jak pro Nikon, tak i pro našeho partnera, společnost Nik Software.?

Následující význačné vlastnosti předurčují Nikon Capture NX být ?nepostradatelným? softwarem pro každého, kdo hledá rychlý způsob tvůrčí editace snímků.

Nová technologie U Point?: Klepnout, upravit, pokračovat
Revoluční technologie U Point? je unikátní novou metodou aplikace jemných úprav na vybraná místa snímků ve formátech JPEG, TIFF a NEF (RAW). Stačí pouze umístit kontrolní bod do zvolené oblasti ? a aplikovat libovolné množství lokálních úprav. Efekty jednotlivých úprav jsou citlivě kombinovány s ostatními nastaveními pro dosažení přirozeně působících výsledků, což bylo doposud možné pouze při perfektním zvládnutí technik vrstev a maskování. Například umístění kontrolního bodu do oblohy umožní získat kompletní kontrolu nad její barvou. Aby nedošlo k ovlivnění jiných míst snímku, stačí jednoduše umístit kontrolní body pro izolaci těchto míst od efektu prvního kontrolního bodu. Aplikace kontrolních bodů například do místa pleti fotografovaného objektu vede k selektivním úpravám těchto míst. Můžete přidávat, duplikovat resp. mazat libovolný počet kontrolních bodů podle vlastních záměrů.

K dispozici jsou rovněž speciální kontrolní body pro nastavení černého a bílého bodu snímků (což je praktické pro úpravy dynamického rozsahu), neutrální kontrolní bod pro modifikaci barevného podání snímků neobsahujících šedou plochu, a také kontrolní bod pro redukci červených očí.

Nyní je ta správná doba pro vyzkoušení formátu RAW
Více a více zákazníků odhaluje úžasnou všestrannost fotografování ve formátu NEF (RAW). Software Capture NX poskytuje kompletní sadu nástrojů pro výkonné úpravy a korekce, které lze aplikovat na pořízené snímky ? tyto úpravy však následně budí dojem, že byly provedeny v okamžiku pořízení snímků. Mnoho z těchto nástrojů je rovněž zpětně kompatibilních s archivními NEF soubory pořízenými libovolnou digitální jednookou zrcadlovkou od uvedení modelu Nikon D1 (1999). Můžete tak dát rovněž svým archivovaným snímků zcela nový rozměr.

Kromě tvůrčích výhod technologie U Point nabízí Capture NX nové inteligentní nástroje pro korekci důsledků optických vad objektivů. Využitím algoritmů uzpůsobených optickým vlastnostem použitých objektivů Nikkor je možné pomocí softwaru Capture NX snadno a rychle korigovat barevnou vadu, vinětaci a zkreslení objektivu typu rybí oko* pro přípravu maximálně kvalitních obrazových dat před provedením tvůrčí editace snímků.
Jako novinka byla přidána funkce pro korekci soudkového zkreslení, kompletující sérii specializovaných nástrojů pro optimalizaci obrazového výkonu objektivů. *AF DX Fisheye Nikkor 10,5 mm f/2,8G ED.

Sofistikované a přitom nedestruktivní nástroje
Historie editací (Edit List) poskytuje uživateli trvalý přehled všech prováděných kroků jejich workflow.
Jakmile je aplikován nějaký nástroj, ihned se zobrazí v historii editací pro trvalou informovanost uživatele o sledu jím prováděných úprav. Každý provedený krok lze pro maximální flexibilitu v libovolném okamžiku zrušit nebo změnit. Díky tomu, že software Capture NX nabízí nedestruktivní editaci obrazových souborů NEF (RAW), má uživatel maximální svobodu pro experimentování se svými snímky při vědomí, že nemůže dojít k poškození originálních obrazových dat. Protože jsou všechny změny ukládány jako jednoduché sady nastavení, je pro maximální úsporu místa na pevném disku uložen pouze jeden originální obrazový soubor každého snímku.

Nástroje pro selektivní úpravy a správu barev
Jako reakci na požadavky uživatelů softwaru Nikon Capture 4 nabízí nyní software Capture NX množství tradičních selektivních nástrojů jako jsou Brush, Lasso, Marquee (čtyři typy), Gradient a Fill/Remove. Výkonnost systému správy barev byla v softwaru Capture NX posílena o pokročilé přizpůsobení barevného rozsahu (gamutu) snímků dostupnému barevnému rozsahu tiskárny. Volitelná nastavení zahrnují perceptuální, saturační, relativní kolorimetrický a absolutní kolorimetrický převod barev.

Výkonný prohlížeč snímků
Pokročilé funkce prohlížeče softwaru Capture NX zahrnují rovněž označování a třídění snímků. Opakované globální editační kroky ? například nové nastavení vyvážení bílé barvy u více souborů NEF současně ? lze aplikovat na náhledy snímků zobrazené v prohlížeči.

Centrum zpracování snímků
Software Capture NX nabízí intuitivní a jednoduchou vizuální zkušenost vedoucí ke zrychlení procesu editace snímků. Grafické uživatelské rozhraní (GUI) softwaru bylo vytvořeno tak, že snímek samotný zůstává centrálním prvkem a dialogová okna pro jednotlivá nastavení se podle potřeby vysunují a zasunují pro maximální úsporu místa na obrazovce. Kdykoli je to možné, jsou pro zjednodušení workflow a minimální rozptylování uživatele použity ikony nástrojů namísto nutnosti vyhledávání nástrojů skrytých v rozbalovacích me­nu.

Panely adresáře souborů, prohlížeče, snímacích dat a IPTC dat se podle potřeby vysunují z levé strany, historie editací a dialogy funkcí se vysunují z pravé strany. Při editaci souborů NEF (RAW) lze všechny úpravy přednastavené na fotoaparátu provést přímo z panelu se snímacími daty, a to i v rámci prohlížeče.

Výsledkem je ničím nerušený pohled na upravované snímky a rozhraní, které je jednoduché a rychle pochopitelné i pro nováčky ? to vše bez kompromisů v oblasti pokročilých nástrojů, které zkušení profesionálové právem očekávají od produktů Nikon.

Zahájení prodeje softwaru Nikon Capture NX je plánováno na květen 2006.

Společnost Nikon Corporation byla založena v roce 1917 a stala se průkopníkem v oblasti optických skel na japonském trhu. S tím, jak rostla a získávala další zkušenosti, začala nabízet širokou škálu výrobků od světově uznávaného běžného i profesionálního fotografického vybavení až po přesné průmyslové přístroje. Společnost Nikon Europe B.V. nabízí bohatý sortiment výrobků pro zachycení obrazu od běžných a profesionálních digitálních jednookých zrcadlovek, objektivů Nikkor, blesků a příslušenství přes kompaktní digitální fotoaparáty COOLPIX, digitální filmové skenery Coolscan a filmové jednooké zrcadlovky až po softwarové produkty a sportovní a amatérskou optiku. Všechny fotoaparáty Nikon jsou vybaveny jedinečnými funkcemi, díky nimž zvládne pořizování skvělých snímků opravdu každý.
Další informace o výrobcích společnosti Nikon najdete na internetových stránkách www.nikon.cz

Kontaktní osoba
Jitka Spoustová Staňková
Tel. 267 154 562
Fax 267 154 564
stankova@nikon.cz