Zprávy


Dva špičkové digitální kompakty v atraktivním designu, vybavené novou možností sdílení snímků.

Tokyo ? Společnost Nikon Corporation s potěšením oznamuje uvedení dvou nových špičkových digitálních fotoaparátů ? COOLPIX S5 a S6. Základní myšlenkou při tvorbě těchto přístrojů bylo poskytnout maximální míru zábavy s digitální fotografií a umožnit snadné sdílení snímků. Fotoaparáty kombinují vysoce kvalitní obrazový výkon s designem tvaru ?vlny?, jsou vybaveny funkcemi pro vylepšení snímků a výjimečně rozměrným LCD monitorem, plus novou výkonnou funkcí Pictmotion umožňující uživatelům vytvářet ve fotoaparátu zábavné prezentace.

Zcela nová funkce Pictmotion umožňuje uživatelům vytvářet více než jen obyčejné prezentace ? je radikálně novou formou zábavy v oblasti digitálních fotoaparátů. Funkce umožňuje vybrat oblíbené snímky a videosekvence, zvolit styl a vybrat zvukový doprovod z jedné z předinstalovaných skladeb (resp. pomocí softwaru PictureProject pro Windows přidat vlastní zvukový doprovod) v souladu se stylem prezentace. Funkce Pictmotion následně automaticky analyzuje všechny tyto prvky a produkuje maximálně zábavnou prezentaci s tempem a přechody odpovídajícími zvolené hudbě a stylu.

Vytvořené prezentace lze přehrávat kdekoli a kdykoli na rozměrných LCD monitorech fotoaparátů (COOLPIX S5: 2,5"; S6: 3,0"), které díky překvapivě velkým pozorovacím úhlům 170° (horizontálně a vertikálně) poskytují vysoký pozorovací komfort všem přihlížejícím. Oba fotoaparáty jsou rovněž vybaveny funkcí automatické změny orientace snímků, která detekuje snímky pořízené na výšku a automaticky je otáčí do správné orientace pro přehrávání na LCD monitoru fotoaparátu.

U přístrojů COOLPIX S5 a S6 je kvalita obrazu hlavní prioritou: oba fotoaparáty jsou vybaveny 1/2,5" CCD snímačem a 6 miliony efektivních pixelů pro snímky, které zůstávají ostré i při značném zvětšení. Přístroje rovněž obsahují vysoce kvalitní objektiv Zoom-Nikkor ED s 3× optickým zoomem o rozsahu ohniskových vzdáleností 35–105 mm (ekvivalent u kinofilmu), který uživatelům nabízí potřebnou flexibilitu pro snímky rozsáhlých krajin i portréty ve velkém měřítku a umožňuje pořizovat makrosnímky již ze vzdálenosti 4 cm.

Oba fotoaparáty COOLPIX S5 a S6 byly konstruovány tak, aby byly vizuálně přitažlivé a snadno ovladatelné. Poutavý design ve tvaru ?vlny? je více než jen vynikajícím stylovým prvkem ? štíhlé a kompaktní provedení přístrojů COOLPIX S5 a S6 poskytuje velmi komfortní ergonomii.

Uživatelské rozhraní fotoaparátu obsahuje nový otočný multifunkční volič umožňující procházení snímků rychlostí až 10 obr./s, ovládací tlačítka pro maximálně jednoduché nastavení, a symboly na monitoru s kurzorem kopírujícím kruhový pohyb voliče pro snadnou volbu požadovaných funkcí. Uživatel navíc může vybírat jednotlivé funkce pomocí symbolů nebo popisek, které jsou nově barevně kódovány a mají optimalizované rozměry pro maximální přehlednost.

Přístroje obsahují rovněž tlačítko portrétního režimu, které se nachází ve snadno dostupném místě na horní straně fotoaparátu a umožňuje snadno pořizovat lepší snímky díky jednoduchému přístupu k unikátním funkcím Nikon Face-priority AF, D-Lighting a redukci červených očí ve fotoaparátu. Pomocí funkce Face-priority AF* jsou přístroje schopny automaticky detekovat lidský obličej v záběru a bez ohledu na jeho umístění v záběru optimalizovat nastavení autofokusu pro konzistentní produkci perfektně ostrých portrétních snímků.

Redukce červených očí ve fotoaparátu napomáhá eliminovat nepříjemný efekt ?červených očí?, k jehož výskytu dochází na některých snímcích pořízených s pomocí blesku ? funkce detekuje výskyt červených očí na snímcích a provádí automatickou kompenzaci. Funkce D-Lighting (dostupná v přehrávacím režimu) slouží k vylepšení podexponovaných snímků a snímků pořízených v silném protisvětle ? vytváří kopie snímků, u kterých je provedeno vyjasnění podexponovaných částí obrazu aniž by byly ovlivněny správně exponované části obrazu.

COOLPIX S6 je navíc vybaven bezdrátovým rozhraním Wi-Fi. Díky podpoře bezdrátových sítí standardu IEEE 802.11b/g může uživatel bezdrátově odesílat snímky do počítače v okamžiku jejich zhotovení, nebo je může odeslat všechny současně v jedné dávce. COOLPIX S6 podporuje také systém bezdrátového tisku** umožňující odesílat snímky přímo do tiskárny standardu PictBridge ? bez nutnosti použití počítače.

K dispozici je 15 motivových programů ? včetně 4 s asistenčním režimem ? pro dosažení optimálně zaostřených a exponovaných snímků v nejrůznějších snímacích podmínkách. Uživatel pouze vybere motivový program nejlépe odpovídající fotografované scéně a utvoří kompozici snímku ? veškerá ostatní nastavení jsou provedena automaticky fotoaparátem.

K dispozici jsou rovněž tři režimy záznamu ozvučených videosekvencí s frekvencí až 30 obr./s. Oba fotoaparáty jsou vybaveny režimem časosběrného snímání pro záznam pomalu probíhajících dějů, jako je např. rozvíjení květu nebo pohyb mraků na obloze.

Fotoaparáty COOLPIX S5 a S6 pomáhají urychlit vyhledávání snímků pomocí funkce kalendáře, která automaticky třídí snímky podle data jejich pořízení. Pro další zvýšení všestrannosti jsou fotoaparáty COOLPIX S5 a S6 dodávány včetně kolébky COOL-STATION MV-14 resp. MV-15 umožňující dobíjení baterií přímo ve fotoaparátu. K dispozici je rovněž rozhraní USB a možnost propojení s televizorem.

Oba fotoaparáty jsou dodávány včetně softwaru Nikon PictureProject a snadno použitelné aplikace Wireless Camera Setup Utility vybavené průvodcem pro snadnou konfiguraci bezdrátového rozhraní. Krása softwaru PictureProject spočívá v tom, že umožňuje snadným způsobem editovat, organizovat a sdílet snímky při současné podpoře množství zásuvných modulů pro maximální rozšiřitelnost.

  • Schopnost rozpoznávat tváře může být v některých snímacích podmínkách limitovaná.

** Vyžaduje volitelný adaptér pro bezdrátový tisk PD-10.

Plánované zahájení prodeje: Uvedení fotoaparátu na trh je plánováno na březen 2006.
Pozn: Specifikace, design, jméno produktu, standardní příslušenství a plánované zahájení prodeje se mohou lišit v závislosti na zemi nebo regionu.

Význačné vlastnosti fotoaparátů Nikon COOLPIX S5/S6

Funkce Pictmotion s vysoce kvalitním zvukovým doprovodem
Nová funkce Nikon Pictmotion je více než jen jednoduchou funkcí pro přehrávání prezentací. Funkce je dostupná na obou přístrojích a umožňuje vybrat oblíbené snímky a videosekvence, a v souladu s charakterem prezentace zvolit styl a zvukový doprovod z pěti zabudovaných skladeb (nebo použít vlastní zvukový doprovod*). Fotoaparáty COOLPIX S5 a S6 poté automaticky analyzují jednotlivé zvolené prvky a vytvoří prezentaci s rychlostí a přechody odpovídajícími zvolené hudbě a stylu. Prezentace lze přehrávat na rozměrném LCD monitoru s vynikajícími pozorovacími úhly 170°, které zajistí maximální pozorovací komfort pro všechny přihlížející. Pro další umocnění požitku z hudebního doprovodu jsou oba fotoaparáty vybaveny rozměrným reproduktorem s vyšší hodnotou akustického tlaku a vzorkovací frekvencí zvýšenou z 8 na 22 kHz pro znatelně vyšší čistotu reprodukované­ho zvuku.

  • Pouze PictureProject pro Windows.

Poutavý design tvaru ?vlny?
Fotoaparáty COOLPIX S5 a S6 se vyznačují unikátním esteticky poutavým designem ve tvaru ?vlny?, který je rovněž vysoce ergonomický. Přístroje jsou k dispozici v různých barevných provedeních (dostupnost jednotlivých barevných provedení se může lišit v závislosti na regionu) a kombinacích atraktivních povrchů zahrnujících vysoce leštěné hliníkové tělo, akrylátové ochranné prvky, prvky z ušlechtilé oceli a silikonové panely.

Rozměrné LCD monitory
Fotoaparáty COOLPIX S5 a S6 jsou vybaveny rozměrným 2,5" resp. 3,0" TFT LCD monitorem s 230000 pixely. Takto rozměrné monitory odstraňují potřebu hledáčku a usnadňují kompozici obrazu. Oba LCD monitory nabízí špičkové pozorovací úhly 170° umožňující kdykoli a kdekoli každému pozorovat statické snímky, videosekvence a prezentace Pictmotion.

Otočný multifunkční volič a vylepšené grafické uživatelské rozhraní
Ovládání fotoaparátu je snazší a rychlejší. Nový otočný multifunkční volič vestavěný do zadní stěny fotoaparátu umožňuje procházení snímků rychlostí až 10 obr./s, tlačítka vestavěná do multifunkčního voliče slouží k maximálně intuitivnímu ovládání. Na monitoru se současně zobrazuje kurzor sledující otáčení multifunkčního voliče pro co nejjednodušší volbu funkcí. Zobrazované informace a menu přístrojů COOLPIX S5 a S6 jsou opatřeny novým barevným kódováním pro vyšší přehlednost, jednotlivé funkce lze volit buďto podle názvu nebo podle symbolu. Všechny symboly byly navíc optimalizovány pro snazší čitelnost a vyšší názornost.

Vestavěné rozhraní Wi-Fi
Fotoaparát COOLPIX S6 je vybaven bezdrátovým rozhraním Wi-Fi pro vyšší míru zábavy a flexibility použití. Díky podpoře bezdrátových sítí standardu IEEE 802.11b/g může uživatel bezdrátově odesílat jednotlivé snímky do počítače v okamžiku jejich zhotovení, nebo je může odeslat všechny současně v jedné dávce. Podporován je rovněž bezdrátový tisk na tiskárnách standardu PictBridge.

  • Vyžaduje volitelný adaptér pro bezdrátový tisk PD-10.

Tlačítko portrétního režimu
Na horní straně obou fotoaparátů je umístěno samostatné tlačítko portrétního režimu pro možnost rychlého přístupu ke třem inovativním funkcím Nikon, sloužícím k vylepšení pořizovaných snímků. Funkce Face-priority AF automaticky detekuje a zaostřuje lidský obličej v záběru, a bez ohledu na jeho umístění v záběru optimalizuje nastavení autofokusu pro konzistentní produkci perfektně ostrých portrétních snímků. Redukce červených očí ve fotoaparátu napomáhá eliminovat nepříjemný efekt ?červených očí?, k jehož výskytu dochází na některých snímcích pořízených s pomocí blesku ? funkce detekuje na pořízených snímcích výskyt červených očí a provádí automatickou kompenzaci. A jako třetí je zde funkce D-Lighting sloužící k vylepšení podexponovaných snímků a snímků pořízených v silném protisvětle. Funkce vytváří kopie snímků, u kterých je provedeno vyjasnění podexponovaných částí obrazu aniž by byly ovlivněny správně exponované části obrazu.

Hlavní prvky vybavení přístrojů Nikon COOLPIX S5/S6

Vysoce kompaktní rozměry (Š x V x H) S5: 93 × 59 × 20 mm; S6: 100,5 × 60 × 21 mm
Minimální hmotnost (bez baterie a paměťové karty):
S5: Přibl. 135 g, S6: Přibl. 140 g
S5: Interní paměť s kapacitou 21 MB (přibližně), S6: Interní paměť s kapacitou 20 MB (přibližně), kompatibilita s paměťovými kartami SD
Funkce BSS (volba nejlepšího snímku) automaticky identifikující a ukládající nejostřejší snímek ze série deseti snímků
Funkce BSS-expozice automaticky identifikující a ukládající snímek, který nejlépe vyhovuje uživatelem zvoleným kritériím
USB propojitelnost pro rychlý přenos dat do počítače a dalších periferií
Rychlý start za přibližně 0,8 s; Sériové snímání frekvencí max. 2,2 obr./s
Počítadlo data zaznamenávající počet dnů do (resp. od) určité události
Tlačítko nápovědy zobrazující snadno pochopitelný popis funkcí hlavního menu
Varovná indikace rozhýbání snímků informující uživatele o rozhýbání pořízeného snímku
20 volitelných jazyků pro zobrazovaná menu
Redukce šumu pro dosažení lepších snímků za nízké hladiny osvětlení
Funkce Časová zóna pro možnost nastavení hodin fotoaparátu na místní čas kdekoli na světě
4× digitální zoom pro maximální kompoziční svobodu
Dobíjecí lithium-iontová baterie EN-EL8 (součást dodávky) s výdrží přibližně 210 snímků (S5)/200 snímků (S6) na jedno nabití
Ochranné vodovzdorné pouzdro FJ-CP1 (volitelné) pro možnost fotografování do hloubky 3 m pod vodní hladinou
Dokovací stanice PV-10/PV-11 (součást dodávky) umožňující přímý tisk na tiskárnách standardu ImageLink
Volitelná vyvážení bílé barvy
Automatické TTL vyvážení bílé barvy, 6 manuálních předvoleb (Přímé sluneční světlo, Žárovkové světlo, Zářivkové světlo, Oblačno, Blesk a Nastavení bílé měřením)
Záznam zvuku v délce až 5 hodin (resp. do vyčerpání volné paměťové kapacity)

Specifikace digitálního fotoaparátu Nikon COOLPIX S5/S6

Typ: Kompaktní digitální fotoaparát
Počet efektivních pixelů: 6,0 milionů
CCD snímač: 1/2,5? CCD snímač (6,18 milionů pixelů celkem)
Režimy obrazu: High (2816*), Normal (2816), Normal (2048), PC (1024), TV (640)
Objektiv: 3× Zoom-Nikkor ED; 5,8–17,4 mm (ekvivalent přibl. 35–105 mm u kinofilmu); f/3,0–5,4; 12 čoček/10 členů; Digitální zoom: max. 4×
Rozsah zaostření (přibl.): 30 cm až nekonečno (?), 4 cm až nekonečno (?) v režimu Makro
LCD monitor: S5: 2,5" TFT LCD monitor s regulací jasu, 230000 pixelů (pozorovací úhly 170o) /S6: 3,0" TFT LCD monitor s regulací jasu, 230000 pixelů (pozorovací úhly 170o)
Paměťová média: paměťové karty SD, S5: Interní paměť (přibl. 21 MB)/ S6: Interní paměť (přibl. 20 MB)
Snímací režimy: Auto (plně automatický režim), 4 asistenční motivové programy (Portrét, Krajina, Sport, Noční portrét), 11 motivových programů (Párty/interiér, Pláž/sníh, Západ slunce, Úsvit/soumrak, Noční krajina, Makro, Muzeum, Ohňostroj, Kopie, Protisvětlo, Panoráma s asistencí), Záznam zvuku, Tlačítko portrétního režimu, BSS (Volba nejlepšího snímku), BSS-expozice, Nastavení barev, Varování před rozmazáním snímků, Vkopírování data, Samospoušť (3 s, 10 s)
Videosekvence: Ozvučené: TV video (640) při 30 obr./s, Malá velikost (320) při 30 obr./s nebo 15 obr./s, Malá velikost (160) při 15 obr./s; Pictmotion (320) při 15 obr./s, Němé: Časosběrné snímání s frekvencí reprodukce 30 obr./s, optická redukce vibrací (VR)
Pictmotion: 5 volitelných stylů pro přehrávání videosekvencí nebo až 30 statických snímků, 5 zabudovaných zvukových doprovodů, možnost uložení až 3 uživatelských zvukových doprovodů*
Provozní režimy: 1) Jednotlivé snímky, 2) Sériové snímání (přibl. 2,2 obr./s), 3) Mozaika 16 snímků (přibl. 2 obr./s, k dispozici pouze při velikosti obrazu 6M), 4) Intervalové snímání
Vestavěný blesk: Pracovní rozsah: přibližně 0,3–2,6 m (W), přibližně 0,3–1,4 m (T); Zábleskové režimy: automatický, automatický s redukcí červených očí (ve fotoaparátu), trvale vypnutý blesk, trvale zapnutý blesk a synchronizace blesku s dlouhými časy
Rozhraní: S5: USB, A/V výstup (pomocí kolébky COOL-STATION MV-14)/ S6: IEEE 802.11b/g, USB, A/V výstup (pomocí kolébky COOL-STATION MV-15)
Možnosti bezdrátového provozu: S6: IEEE 802.11b/g, dosah bezdrátového připojení max. 20 m (v závislosti na prostředí)
Podporované jazyky: Celkem 20 jazyků: Němčina/anglič­tina/španělšti­na/francouzšti­na/italština/
holandština/ruš­tina/švédština/ja­ponština/zjed­nodušená čínština/tradiční čínština/korej­ština/thajšti­na/portugalšti­na/
polština/indo­nézština/finšti­na/dánština/nor­ština/čeština ? volitelné pomocí menu
Napájení: Dobíjecí lithium-iontová baterie EN-EL8 (součást dodávky), síťový zdroj EH-64 (součást dodávky)
Doba provozu na baterii (přibl.): S5: 210 snímků s baterií EN-EL8/ S6: 200 snímků s baterií EN-EL8 (podle standardu CIPA)
Rozměry (ŠxVxH): S5: Přibl. 93 × 59 × 20 mm/ S6: Přibl. 100,5 × 60 × 21 mm (bez výstupků)
Hmotnost (přibl.): S5: 135g bez baterie a paměťové karty SD / S6: 140 g bez baterie a paměťové karty SD
Dodávané příslušenství**: Dobíjecí lithium-iontová baterie EN-EL8, síťový zdroj EH-64, kolébka COOL-STATION MV-14/MV-15, USB kabel UC-E10, A/V kabel EG-E5000, řemínek, dokovací stanice PV-10/PV-11, CD-ROM se softwarem PictureProject
Volitelné příslušenství: Síťový zdroj EH-64, dobíjecí lithium-iontová baterie EN-EL8, nabíječka baterií MH-62, ochranné pouzdro FJ-CP1 (pouze S5), kolébka COOL-STATION MV-14, kolébka COOL-STATION MV-15, dokovací stanice PV-10, dokovací stanice PV-11, adaptér pro bezdrátový tisk PD-10 (pouze S6)

  • Pouze PictureProject pro Windows.

** Dodávané příslušenství se může lišit v závislosti na zemi nebo regionu prodeje.

Systémové požadavky softwaru PictureProject

OS Macintosh: Mac? OS X verze 10.1.5 nebo novější (verze 10.2.8 nebo novější pro funkci vypalování disků) / Windows: Předinstalované verze operačních systémů Windows? XP Home Edition/Profes­sional, Windows? 2000 Professional, Windows? Me, Windows? 98SE
RAM Macintosh: Doporučeno 64 MB nebo více/ Windows: Doporučeno 64 MB nebo více (128 MB pro funkci Pictmotion)
Pevný disk 60 MB volného prostoru pro instalaci
Grafická karta 800 × 600 pixelů a více, 16bitové barvy (doporučeny barvy full color)
Ostatní Jednotka CD-ROM pro instalaci
Podporovány jsou jen počítače se zabudovanými porty USB

Microsoft? a Windows? jsou registrované ochranné známky nebo ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA a dalších zemích. Macintosh? a QuickTime? jsou registrované ochranné známky nebo ochranné známky společnosti Apple Computer Inc. v USA a dalších zemích. PictBridge je ochranná známka. Technologii D-Lighting poskytuje společnost Apical Limited. Technologii Face-priority AF poskytuje společnost Identix?. Funkce Pictmotion využívá patentované technologie poskytované společností muvee Technologies Pte. Ltd. ImageLink a logo systému tisku ImageLink jsou ochranné známky společnosti Eastman Kodak Company. Ostatní uváděná jména produktů jsou ochranné známky resp. registrované ochranné známky příslušných firem.

Specifikace a vybavení se mohou změnit bez předchozího oznámení či závazku ze strany výrobce. Únor 2006 ?2006 NIKON CORPORATION

Společnost Nikon Corporation byla založena v roce 1917 a stala se průkopníkem v oblasti optických skel na japonském trhu. S tím, jak rostla a získávala další zkušenosti, začala nabízet širokou škálu výrobků od světově uznávaného běžného i profesionálního fotografického vybavení až po přesné průmyslové přístroje. Společnost Nikon Europe B.V. nabízí bohatý sortiment výrobků pro zachycení obrazu od běžných a profesionálních digitálních jednookých zrcadlovek, objektivů Nikkor, blesků a příslušenství přes kompaktní digitální fotoaparáty COOLPIX, digitální filmové skenery Coolscan a filmové jednooké zrcadlovky až po softwarové produkty a sportovní a amatérskou optiku. Všechny fotoaparáty Nikon jsou vybaveny jedinečnými funkcemi, díky nimž zvládne pořizování skvělých snímků opravdu každý.
Další informace o výrobcích společnosti Nikon najdete na internetových stránkách www.nikon.cz

Kontaktní osoba
Jitka Spoustová Staňková
Tel. 267 154 562
Fax 267 154 564
stankova@nikon.cz