Zprávy


Závěrečný turnaj Evropské ligy basketbalistek Final Four se uskuteční v Brně

Závěrečný turnaj Evropské ligy basketbalistek Final Four se uskuteční v Brně od 31. března do 2. dubna. O pořadateli rozhodla dnes v poledne mezinárodní basketbalová federace FIBA. V semifinále se střetnou Samara s Vilniusem a pořádající Gambrinus Sika Brno s francouzským Valenciennes.

Radostnou zprávu obdržel manažer brněnského klubu Jiří Hamza dnes po poledni. Kromě Brna se o pořádání turnaje ucházeli i všichni tři zbývající účastníci. „Měli jsme ale největší naděje, které se blížily takřka sto procentům. Nic na tom nezměnil ani nečekaný postup litevského Vilniusu. O pořadatelství turnaje Final Four se totiž ucházíme už počtvrté a třikrát jsme byli odmítnuti s odkazem na příští rok,“ řekl manažer Hamza.

Do Brna se turnaj Final Four basketbalistek vrátí po sedmi letech, poprvé ale budou mít české mistryně výhodu domácího prostředí. Při prvním pořadatelství turnaje se totiž Brňanky mezi čtyřku nejlepších klubů neprobojovaly.

Brněnské basketbalistky už budou hrát v turnaji Final Four po šesté v historii klubu, což je řadí do absolutní evropské klubové špičky. Nikdy ale zatím nedosáhly až na absolutní vrchol. Nejblíže k němu měly loni, kdy ve finále v Samaře prohrály s domácím týmem pouze o tři body 66:69. Dvakrát skončily Brňanky v předcházejících turnajích Final Four třetí a dvakrát čtvrté.

Turnaj Final Four se bude hrát v nové hale v Králově Poli. „Chceme zvýšit kapacitu přistavením mobilních tribun tak, aby se do hlediště vešlo čtyři tisíce diváků,“ dodal manažer Hamza. Přesné začátky jednotlivých zápasů budou určeny až po dohodě s Českou televizí.

V posledních jedenácti letech se Brno zapsalo po organizační stránce u mezinárodní federace FIBA zlatým písmem. Po mistrovství Evropy basketbalistek v roce 1995 v hale Rondo se v Brně uskutečnil o tři roky později kvalifikační turnaj mistrovství Evropy žen, v roce 1999 Final Four Evropské ligy, který vyhrál Ružomberok. V roce 2001 bylo v Brně mistrovství světa juniorek, v roce 2004 mistrovství Evropy basketbalistů do dvaceti let a o rok později i stejná soutěž žen.

Česká republika bude pořádat letos i turnaj Final Four Evropské ligy basketbalistů, který se bude hrát v Praze od 28. do 30. dubna. Pořadatelem této soutěže je ale ULEB, která nemá s FIBA nic společného.

Jiří Pošvář