Zprávy


Oblastní sokolský slet v Brně

V červenci letošního roku se v Praze uskuteční již XIV. všesokolský slet.

Tuto největší sokolskou slavnost a setkání sokolů z celého světa předchází téměř roční nácvik hromadných skladeb, kterého se v mnoha sokolských tělocvičných jednotách účastní cvičenci a cvičenky všech věkových kategorií.

Sletové přípravy jsou v plném proudu. Jejich součástí budou i veřejná cvičení na hřištích tělocvičných jednot a župní, oblastní nebo krajské sokolské slety. Záštitu nad sletem převzal prezident republiky p. Václav Klaus.

Oblastní sokolský slet v Brně připravují společně obě brněnské sokolské župy – Jana Máchala a Dr. Jindry Vaníčka. Uskuteční se 11. června 2006 na cvičišti stadionu Sokola Brno I. Účastníci sletu se sjedou do Brna již v sobotu 10. června na secvičné zkoušky skladeb. Na předvečer hlavního sletového dne připravují pořadatelé společenský večer s tělocvičným a kulturním programem, s hudbou a tancem, který se uskuteční ve velkém sále stadia Sokola Brno I .

V neděli dopoledne budou probíhat na cvičišti stadionu na Kounicově ulici (vchod ze Sokolské ulice) další zkoušky . Hlavní odpolední program bude zahájen průvodem všech cvičenců , který projde městem a jehož účastníci se shromáždí ke slavnostnímu nástupu. Diváci shlédnou pásmo patnácti sletových skladeb v němž vystoupí více než dva a půl tisíce cvičenců a to nejen z obou pořádajících žup, ale též ze župy Dr. Bukovského, Krále Jiřího, Pernštejnské a dalších. Vlastní vystoupení bude zahájeno v neděli ve 14.00 hodin.

Rodiče a děti od dvou let vystoupí ve skladbě s velkými míči „Korálky“, skladba předškolních dětí dostala název do si hraje nezlobí, mladší žactvo „zahrká“ počítadly, žákyně si zacvičí s obručemi ve skladbě Rozkvetlá louka nebo „Sluníčka“. A tak postupně zacvičí své skladby cvičenci všech věkových kategorií. Zvláštní pozornost si zaslouží skladba Tance domova ve které se divákům představí sokolské folklórní soubory z Čech a Moravy. Bude to jejich generální zkouška a jediné vystoupení před hlavními sletovými dny v Praze.

Dorostenky a ženy si udělají „Výlet s aerobikem“, ale vystoupí i v několika dalších skladbách. Senioři budou cvičit na melodie Karla Hašlera skladbu „Ta naše písnička česká“. S velkými žíněnkami budou cvičit muži a dorostenci – naši „Chlapáci II“.

Záštitu nad oblastním sokolským sletem v Brně převzal hejtman Jihomoravského kraje pan ing. Stanislav Juránek.

(jn)

Další informace: e-mail: jaroslav.nespor@tis­cali. cz, mob.737 730 638.