Zprávy


Sníh mezi jihomoravskými vinohrady posunuje start "Primavery" a čs. cyklistického jara o týden

15. března 2006 – Praha: Tenhle způsob zimy zdá se být poněkud podivným… – konstatují nyní v parafrázi klasika počasí čs. cyklisté – milovníci ježdění a závodů v terénu a na silnicích. Vzhledem k nové dávce sněhu i mezi vinohrady oznamují dnes pořadatelé tradičně už zahajovacího závodu jarní sezóny – závodu vyznavačů horských kol „2006 ATEX PRIMAVERA BIKE“ na rozhraní Břeclavska a Znojemska posun startu o týden. Místo 18. března vyrazí po zimě natěšený peloton entuziastů z Hrušovan nad Jevišovkou na asfalt vinařských stezek, zčásti zbudovaných i na původní pohraniční horké „signálce“ kolem řeky Dyje, až v poledne v sobotu 25. března.

O zvláštnost premiérového startu sezóny nepřijdou – na startovní čáře už pořadatelé i s patronem závodu, olympionikem a vítězem legendárního Závodu míru (1964) Janem Smolíkem, nabídnou dospělým závodníkům koncentrovanou sílu jihomoravského slunce – košt z vinného poháru… Tratě na první společné rozjetí měří 60, resp. 30 km. „Prima vera“ znamená první jarní, a na závod v seniorské kategorii se chystají i veteráni, mezi nimi loňský nositel ceny Srdce Pelotonu František Bartoš (80). Rám nově postaveného stroje hladí nedočkavě už od vánoc a na zimu, která mu dovoluje každodenní trénink jen na trenažeru, je rozčilen – „Tak tuhou nepamatuji dlouhá desetiletí!“ Na „Primaveře“ se v letošní premiéře představí i hobby část nové stáje olympionika Jána Svorady – XCR Svorada. Informace i možnost přihlásit se k „Primaveře“ najdete na oficiální adrese www.primaverabike.com.

Nový termín letošní „Primavery“, která je otevřeným závodem pro amatéry, hobby i registrované závodníky, určitě přijde vhod i mnohým vyznavačům kol, kteří nyní najíždějí kilometry v teple Mallorky nebo jinde, a plánovali návrat do ČR až k prvnímu silničářskému závodu. Tím bude na neděli 26. 3. naplánovaná jarní klasika Brno – Velká Bíteš – Brno.

„Primaverou“ a „Bíteší“ tedy o oficiálním prvním víkendu jara odstartuje hlavní sezóna čs. cyklistiky, která přivádí opakovaně ke zdravému sportování s koly více než 2 milióny obyvatel. Svoje profesionály může čs. cyklistika počítat na prstech, ale popularita závodů, jejichž startovní pole tvoří především hobby jezdkyně a jezdci je značná. Zejména v terénu, na MTVB kolech. Poslední sobotu v dubnu zahájí opět na jihu Moravy celorepublikový seriál Kolo pro život České spořitelny (každoročně s 20 tisíci i více účastníky) – 29. 4. je na programu Brněnská padesátka ČS. Seriál Kola pro život se bude roztáčet na jiu Moravy i po letních porázdninách, o víkendu 9. 9. při bikefestu „Cyklobraní ČS“ ve vinařské pohraniční obci Jevišovka. Kromě samotného sobotního závodu nabídne všem hostům i zdálky šanci k objevným výpravám po okolních a nově opravených vinařských cyklostezkách.

(Zdroj: www.primaverabike.com)